VANA og Recipo indleder samarbejde

VANA og Recipo indleder samarbejde

Det skal være lettere for virksomheder omfattet af flere forskellige producentansvar at løfte den administrative byrde. Derfor har kollektivordningen for emballage, VANA og kollektivordningen på elektronikområdet, Recipo indledt et samarbejde

Det overordnede formål med et producentansvar er at motivere virksomhederne til grønnere løsninger. For når virksomhederne skal registrere, indberette og betale for specifikke varer og materialer, som de sætter på markedet, bliver det økonomisk fordelagtigt at vælge de tilgange der er mindre miljøbelastende end allerede eksisterende.

I Danmark er der syv forskellige producentansvar, og det er ikke unormalt, at virksomheder er omfattet af mere end et enkelt producentansvar.

Derfor er de kollektive producentansvarsordninger VANA og Recipo nu gået sammen om at tilbyde en samlet løsning for emballage, elektronik og batterier.

- Det er vores klare indtryk, at de danske virksomheder foretrækker en nem og sikker løsning, hvor de kan få løst deres forskellige producentansvar samlet – af kollektivordninger som hver især er eksperter indenfor deres område. Det tilbyder vi dem nu, siger VANAs adm. dir. Marianne Roed Jakobsen.

Rapporteringen tynger mange virksomheder
Når det udvidede producentansvar for emballage træder i kraft i Danmark den 1. oktober, bliver ca. 7000 virksomheder omfattet af det.

Så får alle virksomheder, som sætter emballage på det danske marked, ansvaret for emballagen i hele dens livscyklus - også efter at emballagen er tom og ligger affaldssorteret hos slutbrugeren.

I forvejen er der - foruden batterier og elektronik - også producentansvar for biler, filtre til tobaksvarer og engangsplastprodukter.

En kollektiv producentansvarsordning - som f.eks. VANA og Recipo - tilbyder i den forbindelse at varetage et eller flere producentansvar for ordningens medlemsvirksomheder.

På den måde kan medlemmerne i stedet kan koncentrere sig om deres kerneforretning.

- Mange virksomheder fremhæver, at papirarbejdet omkring bæredygtighed er blevet så omfattende, at det lægger hindringer i vejen for det daglige arbejde.

- Vores samarbejde med VANA betyder, at virksomheder kan indberette deres salg af batterier, elektronik og emballage ét sted, siger Per Runchel, som er landechef for Recipo i Danmark.

Enkelt og effektivt rapporteringssystem
Virksomheder, der er omfattet af producentansvar i Danmark – uanset om det drejer sig om elektronik, emballage eller begge dele skal betale for indsamling, sortering og genanvendelse af de mængder, de markedsfører.

Derudover skal de registrere sig hos Dansk Producentansvar og løbende rapportere salgs- og affaldsmængder korrekt.

VANAs og Recipos nyetablerede samarbejde betyder, at virksomheder, der er omfattet af flere producentansvar, fremadrettet kun behøver én aftale for at indberette deres salg af batterier, elektronik og emballage.

Dette forenkler og skaber en mere effektiv håndtering af producentansvaret.

Mere end 2000 danske virksomheder er allerede omfattet af producentansvaret for elektronik og batterier. Fra 1. oktober 2025 vil ca. 7.000 virksomheder være omfattet af et producentansvar for emballage.

Det nye producentansvar for emballage forventes at koste producenterne omkring 2,35 mia. kr. om året, som skal finansiere indsamling, sortering og genanvendelse af materialet.

-hawin

Fakta om VANA og Recipo

Den kollektive ordning VANA er stiftet af Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og DagSam. VANA har mange af de store virksomheder i Danmark blandt sine medlemmer.

Recipo står for producentansvar for elektronik og batterier i Norden og har lignende samarbejder i Sverige og Finland. Det skal gøre det lettere for elektroniksælgende virksomheder at leve op til lovkravene på hele det nordiske marked og tage ansvar for funktionel genanvendelse.

26/3 2025
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage