Ny teknologi skaber bedre fødevaresikkerhed

Ny teknologi skaber bedre fødevaresikkerhed

Krav om sporbarhed, som øger pålideligheden af produkterne, baner vej for ny teknologi i danske fødevarevirksomheder

68 procent af virksomhederne i den danske fødevarebranche forventer at kravene til sporbarhed vil være stigende eller stærkt stigende i de kommende år. Det viser en ny undersøgelse, Krav om sporbarhed fører til ny teknologi i fødevarevirksomheder fra Teknologisk Institut. De øgede krav gør, at hver tredje fødevarevirksomhed forventer at indføre flere målesystemer i fremtiden for at imødekomme de forventede krav.

- Sporbarhed betyder noget for kundernes tillid. Det kan for eksempel være svært at se på en fødevare, om den er økologisk. Men sporbarhedssystemerne garanterer kunderne, at de får, hvad de betaler for. Sporbarhed er også vigtigt, fordi virksomhederne så hurtigt som muligt skal kunne spore fødevarer, der har givet eller kan give forgiftning. Det sker heldigvis sjældent, men når det sker, er det vigtigt at kunne sætte ind med det samme, siger direktør Lars Leopold Hinrichsen, Teknologisk Institut.

Identificere produktionsfejl

Virksomhederne skal både have styr på, hvem de leverer fødevarer til, og hvem de får leveret de enkelte fødevareingredienser fra. Dels for at kunne tilbagekalde fødevarer, men også sådan, at man præcist kan identificere, hvor eventuelle produktionsfejl er opstået.

En metode til at øge sporbarheden er sensorer som for eksempel målesystemer, der hurtigt kan kontrollere og højne hygiejneniveauet. Andre metoder er sensorer som eksempelvis temperaturloggere, aflæsning til RFID-chips til varesporing, scannere og stregkoder.

I undersøgelsen er det især store virksomheder med 50 eller flere ansatte, som bruger sensorer i produktionen. Her svarer 37 procent at de ”I høj grad” eller ”I nogen grad” benytter sensorer i produktionen.

Mindre kan komme med

- Vi forventer, det vil ændre sig i takt med, at teknologierne bliver mere tilgængelige og billigere. De store er godt med i dag, mens de mindre kan – på grund af af teknologiudviklingen – også komme med i fremtiden, siger Lars Leopold Hinrichsen.

Eksportvirksomhederne forventer i højere grad, at kravene til sporbarhed stiger i de kommende år. 75 procent af eksportvirksomhederne forventer stigende krav i de kommende år. Det hænger blandt andet sammen med at eksport af fødevarer over grænser kan være mere komplekst end et indenlandsk salg, hedder det i rapporten.

-hawin

Om undersøgelsen

Teknologisk Institut har i perioden 14. februar 2018 til 1. marts 2018 med hjælp fra Jysk Analyse interviewet 170 ledere i danske fødevarevirksomheder.

Undersøgelsen er en del af undersøgelsesrækken Fremtidens teknologier i danske virksomheder. Her har Teknologisk Institut, som er en af Danmarks største teknologirådgivere og udbydere af teknologisk service, taget en temperaturmåling på fremtidens teknologi, som den ser ud i de brancher, der er nøglen til produktion, energiforbrug og byggeri i Danmark.

17/9 2018
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage