Ny teknologi skaber bedre fødevaresikkerhed
Krav om sporbarhed, som øger pålideligheden af produkterne, baner vej for ny teknologi i danske fødevarevirksomheder
68 procent af virksomhederne i den danske fødevarebranche forventer at kravene til sporbarhed vil være stigende eller stærkt stigende i de kommende år. Det viser en ny undersøgelse, Krav om sporbarhed fører til ny teknologi i fødevarevirksomheder fra Teknologisk Institut. De øgede krav gør, at hver tredje fødevarevirksomhed forventer at indføre flere målesystemer i fremtiden for at imødekomme de forventede krav.
- Sporbarhed betyder noget for kundernes tillid. Det kan for eksempel være svært at se på en fødevare, om den er økologisk. Men sporbarhedssystemerne garanterer kunderne, at de får, hvad de betaler for. Sporbarhed er også vigtigt, fordi virksomhederne så hurtigt som muligt skal kunne spore fødevarer, der har givet eller kan give forgiftning. Det sker heldigvis sjældent, men når det sker, er det vigtigt at kunne sætte ind med det samme, siger direktør Lars Leopold Hinrichsen, Teknologisk Institut.
Identificere produktionsfejl
Virksomhederne skal både have styr på, hvem de leverer fødevarer til, og hvem de får leveret de enkelte fødevareingredienser fra. Dels for at kunne tilbagekalde fødevarer, men også sådan, at man præcist kan identificere, hvor eventuelle produktionsfejl er opstået.
En metode til at øge sporbarheden er sensorer som for eksempel målesystemer, der hurtigt kan kontrollere og højne hygiejneniveauet. Andre metoder er sensorer som eksempelvis temperaturloggere, aflæsning til RFID-chips til varesporing, scannere og stregkoder.
I undersøgelsen er det især store virksomheder med 50 eller flere ansatte, som bruger sensorer i produktionen. Her svarer 37 procent at de ”I høj grad” eller ”I nogen grad” benytter sensorer i produktionen.
Mindre kan komme med
- Vi forventer, det vil ændre sig i takt med, at teknologierne bliver mere tilgængelige og billigere. De store er godt med i dag, mens de mindre kan – på grund af af teknologiudviklingen – også komme med i fremtiden, siger Lars Leopold Hinrichsen.
Eksportvirksomhederne forventer i højere grad, at kravene til sporbarhed stiger i de kommende år. 75 procent af eksportvirksomhederne forventer stigende krav i de kommende år. Det hænger blandt andet sammen med at eksport af fødevarer over grænser kan være mere komplekst end et indenlandsk salg, hedder det i rapporten.
-hawin
Om undersøgelsen
Teknologisk Institut har i perioden 14. februar 2018 til 1. marts 2018 med hjælp fra Jysk Analyse interviewet 170 ledere i danske fødevarevirksomheder.
Undersøgelsen er en del af undersøgelsesrækken Fremtidens teknologier i danske virksomheder. Her har Teknologisk Institut, som er en af Danmarks største teknologirådgivere og udbydere af teknologisk service, taget en temperaturmåling på fremtidens teknologi, som den ser ud i de brancher, der er nøglen til produktion, energiforbrug og byggeri i Danmark.