Danske SMV’er skal være frontløbere inden for cirkulær plastproduktionVirgin plast er stadig billigere end genanvendt plast. Det udfordrer virksomhedernes konkurrenceevne. Det skal projektet lave om på via samarbejder mellem værdikæder og brancher (Foto: Adobe Stock)

Danske SMV’er skal være frontløbere inden for cirkulær plastproduktion

Langt mere plastaffald skal genanvendes. Derfor skal et nyt projekt nu hjælpe danske virksomheder med at indføre cirkulære forretningsmodeller for plast baseret på viden fra Danmarks mest erfarne virksomheder

Med projektet Cirkulær plast – en ressource til fremtidens produktion skal danske virksomheder rustes til fremtidens krav om cirkulær produktion.

Projektet, som foregår i samarbejde med Industriens Fond, henvender sig til alle små og mellemstore virksomheder (SMV’er), der arbejder med plastbaserede produkter eller emballage.

Gennem praktiske værktøjer og dokumenterede løsninger skal virksomhederne hjælpes til at implementere cirkulære løsninger i deres produktion og forretningsmodel.

- Det handler om at omsætte eksisterende viden til praktisk handling. Danske SMV'er efterspørger konkret viden, samarbejde og erfaringsudveksling om cirkulær plastproduktion, så de ikke står alene om at udvikle og teste løsninger.

- Med dette projekt samler og formidler vi erfaringer fra førende virksomheder og gør dem tilgængelige for SMV-segmentet, siger Peter Rosborg, sektionsleder ved Teknologisk Institut.

Stærkt partnerskab bag projektet
Cirkulær Plast – en ressource til fremtidens produktion faciliteres af Teknologisk Institut. Partnerkredsen omfatter Plastindustrien, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og erhvervsklyngen Clean.

Projektet støttes desuden af et advisory board, som skal bidrage med praksisbaseret erfaring og strategisk viden.

Det består af flere danske virksomheder, som, ifølge Teknologisk Institut, er blandt mest fremtrædende inden for cirkularitet herhjemme.

Konkrete værktøjer til virksomhederne 
Gennem projektet kan danske SMV’er få adgang til praktiske værktøjer og metoder til at implementere cirkulære initiativer.

Det omfatter alt fra re-design af produkter og etablering af take-back-ordninger til nye produktionsprocesser og forretningsmodeller.

Et særligt miljøvurderingsværktøj skal hjælpe virksomhederne med at prioritere deres indsatser for størst mulig effekt.

- Vi etablerer et Akademi for Cirkulær Plastproduktion, som skal sikre uddannelse og vidensdeling mellem virksomhederne.

- Akademiet bliver en central platform til deling af praktiske løsninger og erfaringer, som både vil indeholde konkrete værktøjer og læringsforløb, forklarer adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup.

Styrket konkurrenceevne gennem cirkulær omstilling
- Med projektet vil vi gøre danske produktionsvirksomheder førende i at cirkulere plast direkte. Projektet adresserer vigtige udfordringer – herunder, at der i Danmark genanvendes mindre end 10 procent plastaffald.

- Dertil kommer, at der forventes at være et stort økonomisk og konkurrencemæssigt potentiale i øget genanvendelse af plast, da det er blandt de mest anvendte materialer i fremstillingsindustrien, siger programchef for bæredygtig produktion Anders Ziegler Kusk, Industriens Fond.

Gennem unikke samarbejder på tværs af værdikæder, brancher og virksomheder vil projektet skabe nye muligheder for rentabel genanvendelse.

Dette er især vigtigt, fordi ny virgin plast stadig er væsentligt billigere end genanvendt plast, og dermed presser virksomhedernes konkurrenceevne. 

Projektet løber i perioden 2025-2028, og resultaterne vil blive præsenteret løbende gennem Akademiet for Cirkulær Produktion.

Målet er at nå ud til hundredvis af SMV'er som har plast i deres produktion og skabe målbare forbedringer i deres ressourceforbrug og konkurrenceevne.

-hawin

Fakta om plast
Ifølge en ny rapport udarbejdet af Teknologisk Institut for Uddannelses- og Forskningsministeriet udgjorde Danmarks plastforbrug i 2022 mellem 1,3 til 1,5 millioner tons.

Tal fra Circularity Gap Report viser, at vi i Danmark kun er fire procent cirkulær – og dermed stadig har lang vej, før vi når fuld cirkularitet Ifølge Danmarks Statistik ligger genanvendelsesgraden for plast mellem ni og 14 procent.

Kilde: Teknologisk Institut

Fakta om Cirkulær Plast – en ressource til fremtidens produktion

  • Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Plastindustrien, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Clean.
  • Beløbet er støttet af Industriens Fond med 11 millioner kr.
  • Projektet løber fra 2025 – 2028

Projektet er et af ti projekter under Industriens Fonds samlede bevilling på 125 millioner kroner til cirkulær produktion.

25/2 2025
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage