Beskidt og sammensat plastaffald skal blive fremtidens plast-råstof

Beskidt og sammensat plastaffald skal blive fremtidens plast-råstof

Nyt partnerskab vil bane vej for plast-til-plast-genanvendelse af beskidt og sammensat plastaffald. Over halvdelen af alt plastaffald ender i dag i forbrændingsanlæg, fordi det ikke egner sig til omsmeltning eller anden genanvendelse

I et nyt partnerskab mellem Circular Plastic Systems, Topsoe, Omnicon og Teknologisk Institut som projektleder og videnspartner skal det mest beskidte plastaffald i fremtiden kunne genanvendes til nye plastprodukter. Med det nye partnerskab kommer plastbranchen tættere på at kunne opfylde regeringens klimamål om at flytte 80 procent af plasten fra forbrændingsanlæggene til genanvendelse inden 2030.

Meget plastaffald er komplekst og beskidt
I dag bliver mange tusind tons plastaffald fra industri og husholdninger forbrændt og udnyttet til varmeenergi, fordi det ikke kan genanvendes. Det skyldes, at de oprindelige plastprodukter enten er komplekst sammensat af forskellige plasttyper eller er blevet så beskidte af madrester, jord, sand og andet, at det er umuligt at rense plasten og omsmelte den til nye produkter.

– Målet er at bane vej for en ny cirkulær økonomi for urent plastaffald. Plastaffald er en ressource, der helst skal blive til plastik igen – også beskidt og sammensat plastaffald, som er notorisk svært at genanvende. Men vi har både en lovende teknologi til formålet i form af pyrolyse, og virksomheder, der står på spring til at aftage pyrolyseprodukterne. Produkterne skal bare være rene nok, siger projektleder Rasmus Peter Thomsen fra Teknologisk Institut.

Pyrolyse af plast er en proces, hvor plastaffald opvarmes til høje temperaturer i fravær af ilt. Denne proces nedbryder plastens lange polymerkæder til mindre molekyler, som kan omdannes til fx olie.

Netop affaldsplastens renhed og sammensætning er en central barriere, der lige nu står i vejen for, at olie fra pyrolyseprocesserne kan bruges til fx nye plastprodukter. Derfor har Teknologisk Institut samlet tre virksomheder, der ved, hvilke renhedskrav råmaterialer til plastproduktion skal leve op til – og hvordan man forbedrer renheden af olieprodukter. Sammen vil de med støtte fra Miljøministeriet udvikle strategier og metoder, der skal bane vej for øget plast-til-plast-genanvendelse.

Genanvendelse ved hjælp af pyrolyse
En af projektpartnerne er startup-virksomheden Circular Plastic Systems, der har etableret et pyrolyseanlæg i Frederiksværk. Anlægget håndterer blandt andet husstandsindsamlet plastaffald fra kommunen.

– Vi benytter en robust og effektiv patenteret pyrolyseproces, hvor plastaffaldet omdannes til olie og black carbon. Hvis vi i partnerskabet her kan forbedre processen og opnå endnu højere indvinding af de to pyrolyseprodukter, så er vi et skridt nærmere et muligt farvel til afbrænding og eksport af plastaffald, fortæller Philip Bresling, CEO for Circular Plastic Systems.

Pyrolyseolie bruges i vidt omfang til produktion af brændstof, mens black carbon – et askelignende restprodukt – typisk bliver deponeret. I projektet sigtes der derimod efter, at alle produkter fra processen skal bruges til genanvendelige formål.

Genbrugsolie til plastproduktion
For at forbedre renheden af pyrolyseolien får virksomheden Topsoe til opgave at udvikle opgraderingsstrategier til pyrolyseolien, så den kan danne grundlag for et nafta-lignende produkt – det olieprodukt, som bruges til plastproduktion.

– Plastaffald er jo en blandet landhandel, og det smitter af på den pyrolyseolie, der kommer ud i den anden ende. En stor del af olien vil være nafta, som kan bruges til plast, mens andre oliefragmenter indeholder forskellige urenheder. Vi skal derfor prøve at forstå, hvad det er for urenheder, så vi kan målrette vores teknologi til at fjerne dem og dermed også omdanne den urene olie til nafta, fortæller David McCarthy, R&D Scientist hos Topsoe.

Fakta
Ifølge regeringens "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi" fra 2020 skal 80 procent af det plastaffald, som i dag havner i forbrændingsanlæg, udsorteres og genanvendes i 2030.

Ifølge tal fra Miljøministeriet og McKinsey (2016) bliver 57 procent af alt plastaffald brændt af. Samme år blev der produceret plastprodukter med 500.000 ton nyproduceret plast og blot 47.000 ton genanvendt plast.

-lipe

26/10 2023
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage