Skarp udmelding om madspild på mærkedag

Skarp udmelding om madspild på mærkedag

Med aftalen ”Danmark mod Madspild” forpligter flere førende virksomheder i fødevarebranchen sig på at skære 50 procent af deres samlede madspild. Det sker på Danmarks første nationale madspildsdag

Nogle af Danmarks største fødevarevirksomheder skal op på vægten og af med madspildet.

På Danmarks første nationale madspildsdag, d. 29. september, skriver en lang række virksomheder i fødevarebranchen under på at måle deres madspild for at halvere det inden 2030. Det er i tråd med FN’s verdensmål 12.3 om 50 procents global reduktion.

Fødevareminister Mogens Jensen kalder aftalen et seriøst tiltag, der kan erstatte formelle krav om reduktionsmål.  

- Madspildet i Danmark skal ned. Det belaster klimaet og miljøet helt unødigt, når vi bruger ressourcer på fødevarer, der ender i skraldespanden. Derfor er det rigtig vigtigt, at erhvervet nu går seriøst ind på denne dagsorden. Det er et sikkert skridt i den rette retning, at nogle af de helt store spillere fra branchen skriver under i dag, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Danskerne må også bidrage

I Danmark ender omtrent 700.000 tons mad i skraldespanden hvert år, og to tredjedele stammer samlet set fra forskellige led i fødevarebranchen. 

Resten stammer fra de danske hjem.

- Hvis alle i verden levede som os danskere, havde vi brug for knapt fire jordkloder. Det går bare ikke. Vi skal gøre noget ved vores klimabelastning, og her kommer vi simpelthen ikke udenom, at vi alle sammen hver især skal skrue ned for vores madspild. Det er godt for miljøet og klimaet - og ikke mindst privatøkonomien, siger Mogens Jensen. 

Derfor bliver der på Danmarks nationale madspildsdag, som fødevareministeren har taget initiativ til, også stort fokus på de små løsninger i hjemmet, så vi alle kan bidrage til at lette presset på kloden.

-hawin

 

Fakta:

* Aftalen ”Danmark Mod Madspild” drives af Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - ONE\THIRD, som støttes af regeringen. 

* Med aftalen leverer fødevarevirksomheder og brancheorganisationer på den opfordring, som regeringens klimapartnerskab kom med i foråret om et fælles reduktionsmål. 

* Blandt underskriverne er blandt andre: Hørkram Foodservice A/S, Salling Group, COOP, nemlig.com, ALDI, Dagrofa, Meyers Madhus, Alfred Pedersen & Søn, Carlsberg, Carletti A/S, Stryhns A/S, Peter Larsen Kaffe, Nestlé Danmark, Jespers Torvekøkken, Kohberg Bakery Group A/S, ORKLA, Naturmælk, Arl, MCDonalds, Månsson, Danish Crown, Aarstiderne, Randers Hospital, Appetize+, Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler, Kokkenes Køkken.

* Brancheorganisationerne DI, DE, L&F skriver under på, at de tilslutter sig aftalens fælles målsætninger. 

* På Danmarks nationale madspildsdag vil der være arrangementer flere steder lokalt, og i København besøger ministeren en række organisationer, iværksættere og frivillige med fokus på madspild.

Se mere her:

 

29/9 2020
  • Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    andet ›For nylig blev en ny nordisk rapport om verdens plastikforurening præsenteret i forbindelse med FN´s 78. generalforsamling i New York, men rapporten mangler de nødvendige løsninger, mener miljøorganisationen
  • Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    andet ›Descartes Systems Group har udgivet sin nye globale forbrugerrapport. Blandt de norske respondenter er 57 procent interesserede i CO2-neutral hjemmelevering, mens kun 17 procent mener, at det er vigtigt, at leveringerne sker med elkøretøjer
  • Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    andet ›Dansk Retursystem åbner og tester en pantstation ved siden af AffaldPlus’ genbrugsplads i Næstved
  • Affald fra showroom bliver genanvendt

    Affald fra showroom bliver genanvendt

    andet ›Körber Supply Chain i Arden lancerer et nyt initiativ med fokus på genanvendelse af store mængder affald fra deres showroom, der ellers ville være blevet destrueret. I samarbejde med den landsdækkende miljøvirksomhed, Marius Pedersen, vil Körber nu tackle denne udfordring
  • Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    andet ›Torsdag den 14. september inviterer Scanpack Pop-up 2023 til engdagssmesse i Göteborg under overskriften: Forbrugernes påvirkning/indflydelse på udviklingen af emballage. Dagen byder på oplæg og debatter om bl.a. hvordan forbrugerne agerer i købsøjeblikket, hvilken rolle, emballagen spiller og hvordan producenter kan opnå kundeloyalitet samtidigt med øgede miljø- og bæredygtighedskrav
  • Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    andet ›Med lige knap 15 mio. kr. i tilsagn og en gammel, asiatisk fermenteringsteknik vil GUDP-projektet SOLID-PRO give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et eftertragtet og klimavenligt måltid
  • Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    andet ›Den nye formand, som er udpeget af regeringen, bliver medlem af Grønt Erhvervsforum, som på vegne af sektoren leverer input og rådgivning til regeringen om den grønne omstilling. Michael Bayer Thomsen, bestyrelsesformand i Letbek og næstformand i Plastindustrien overtager fra CEO i Danfoss, Kim Fausing
  • Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    andet ›Emirates introducerer i denne måned et nyt tiltag for at håndtere luftfartsselskabets millioner af plastbakker, skåle, emballage til snacks og madvarer m.m. ombord. Fremover vil de mange typer af plastik blive håndteret lokalt og genanvendt til nye skåle, bakker og flasker i stedet for at blive kasseret