Ny stærk alliance vil gøre faglige uddannelser attraktive for flere unge

Ny stærk alliance vil gøre faglige uddannelser attraktive for flere unge

Adskillige gode kræfter går nu sammen for at løfte de faglige uddannelser. Unge, parter på uddannelsesområdet og arbejdsmarkedets parter danner Alliancen for Faglig Uddannelse. Målet er at gøre faglige uddannelser attraktive for langt flere unge end i dag

- Vi har samlet en stærk alliance for at styrke de faglige uddannelser. Det er på høje tid, at erhvervsuddannelserne bliver prioriteret højere i Danmark, så det bliver mere attraktivt at gå på skolerne. Det er faktisk en bunden opgave, hvis man ønsker at bevare Danmarks velstand og velfærd.

- Vi kommer nemlig til at mangle tusindvis af faglærte i fremtiden, og der er risiko for, at der er produktion, som flytter ud af landet, fordi vi ikke har nok kvalificeret arbejdskraft, siger formanden for Dansk Metal Claus Jensen.

Claus Jensen har sammen med adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, og tidligere statsminister og stifter af Det Sociale Netværk/headspace Danmark, Poul Nyrup Rasmussen, taget initiativ til at stifte Alliancen for Faglig Uddannelse.

Alliance på dyster baggrund
Baggrunden for at skabe Alliancen for Faglig Uddannelse er dyster: Det er trods mange års indsats stadig ikke lykkedes at få flere end omkring hver femte ung til at vælge en erhvervsuddannelse.

Samtidig er fremtidsudsigterne heller ikke lyse: Danmark vil i 2030 – som det ser ud p.t. – mangle op imod 100.000 faglærte.

- Der er for få, der vælger den faglærte vej, og vi har brug for, at langt flere unge ser bredden og mulighederne i en erhvervsuddannelse. Det er en opgave, der kræver nye fælles initiativer og løsninger, og som er helt nødvendigt for vores fremtidige velfærd, virksomheder og vækst, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Alle unge skal med
Det handler om at få alle unge med. Både dem, som er boglige, og dem, som er kreativt intelligente. De seneste tal viser, at 76.000 unge under 30 år hverken er i uddannelse eller har tilknytning til arbejdsmarkedet.

Blandt de 15-24-årige er det 7% – eller over 46.000 – som ikke har gennemført anden uddannelse end grundskolen og hverken har et job eller er i gang med en uddannelse.

Og andelen af unge over 25 år med en studentereksamen, der ikke læser videre, er blevet større i løbet af de seneste 10 år.

Hos den landsdækkende ungerådgivning headspace kan man kun bekræfte de tal: Flere og flere unge mistrives og tvivler på retningen, job og uddannelse.

Hver femte samtale med en ung i headspace handler om tvivl om job og uddannelse.

Hver tiende ung, der i dag opsøger headspace, er hverken i arbejde eller i uddannelse ved deres første samtale, og de har markant lavere livstilfredshed, er mere ensomme og trives dårligere end andre unge, der kommer i headspace.

- Det har alt for store konsekvenser, at så mange står udenfor. En af nøglerne til det gode liv er, at man føler, at man passer ind i verden, også på arbejdsmarkedet. Vi må simpelthen handle, så vi får alle unge med. Derfor skal det være i top og attraktivt at tage en faglig uddannelse, siger Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Ny ung-til-ung vejledning om erhvervsuddannelser
Et helt nyt, meget konkret udgangspunkt for arbejdet i Alliancen for Faglig Uddannelse er initiativet ’Hvad kan jeg blive?’, som bl.a. er en ny, ung-til-ung, online vejledning om erhvervsuddannelse.

Flere end 2.000 unge medudviklere fortæller på hjemmesiden hvadkanjegblive.dk om deres hverdag, fag og uddannelse.

De fortæller, hvad de synes, der er godt på lige netop deres erhvervsuddannelse, og hvad de bryder sig mindre om.

Hvad der overraskede dem, hvor de skaber værdi og hvilke typer virksomheder, de typisk arbejder for.

’Hvad kan jeg blive?’ er udviklet i en første udgave med støtte fra Industriens Fond og arbejdsmarkedets parter, og den videre udvikling over de kommende år har fået støtte fra A.P. Møller Fonden.

’Hvad kan jeg blive?’ bliver, ifølge alliancen, en central del af det holdningsskifte, der er nødvendigt for at få flere unge til at interessere sig for at tage en erhvervsuddannelse.

-hawin

 

Om Alliancen for Faglig Uddannelse:

Medlemmerne af Alliancen for Faglig Uddannelse er Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Metal, Fødevareforbundet NNF, 3F og HK, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Modstrøm, Landssammenslutningen af handelsskoleelever, Danske Skoleelever, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Danmarks Lærerforening, Uddannelsesforbundet, Skolelederforeningen, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Danske Professionshøjskoler, FGU Danmark og Uddannelseslederne.

Alliancen vil skabe et holdningsskift til erhvervsuddannelse på alle niveauer af samfundet for at flere unge til at vælge en faglig uddannelse. Som det ser ud nu, vil Danmark i 2030 mangle op imod 100.000 faglærte.

’Hvad kan jeg blive?’ er inspiration til unge om erhvervsuddannelse. Sitet www.hvadkanjegblive.dk præsenterer flere end 280 erhvervsuddannelser og er unikt i både opbygning og indhold.

Flere end 2.000 unge medudviklere, som går på de forskellige uddannelser, vurderer og validerer måden, uddannelserne bliver beskrevet på, ligesom de fortæller, hvordan de selv oplever deres hverdag på skole og arbejdspladser. Fx ved at lave stories som på Instagram og ved at fortælle, hvad de kan lide, og hvad de ikke synes så godt om, hvad der overraskede dem, og hvor de typisk arbejder.

Hjemmesiden giver desuden unge en unik mulighed for at undersøge egne interesser og kompetencer. En algoritme tilpasser de unges besvarelser af fx quizzer og spørgsmål samt den måde, de klikker rundt på, til bedst matchende uddannelser.

Første version af ’Hvad kan jeg blive?’ er siden januar 2021 bygget med støtte fra Industriens Fond, Dansk Metal, 3F, Fødevareforbundet NNF og HK samt Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening. A.P. Møller Fonden har givet støtte til udvikling af initiativet frem til slutningen af 2023. I den periode vil headspace i samarbejde med unge udvikle mange flere features, som vil gøre hjemmesiden til reel ung-til-ung vejledning om erhvervsuddannelse.

26/11 2021
  • Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    andet ›For nylig blev en ny nordisk rapport om verdens plastikforurening præsenteret i forbindelse med FN´s 78. generalforsamling i New York, men rapporten mangler de nødvendige løsninger, mener miljøorganisationen
  • Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    andet ›Descartes Systems Group har udgivet sin nye globale forbrugerrapport. Blandt de norske respondenter er 57 procent interesserede i CO2-neutral hjemmelevering, mens kun 17 procent mener, at det er vigtigt, at leveringerne sker med elkøretøjer
  • Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    andet ›Dansk Retursystem åbner og tester en pantstation ved siden af AffaldPlus’ genbrugsplads i Næstved
  • Affald fra showroom bliver genanvendt

    Affald fra showroom bliver genanvendt

    andet ›Körber Supply Chain i Arden lancerer et nyt initiativ med fokus på genanvendelse af store mængder affald fra deres showroom, der ellers ville være blevet destrueret. I samarbejde med den landsdækkende miljøvirksomhed, Marius Pedersen, vil Körber nu tackle denne udfordring
  • Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    andet ›Torsdag den 14. september inviterer Scanpack Pop-up 2023 til engdagssmesse i Göteborg under overskriften: Forbrugernes påvirkning/indflydelse på udviklingen af emballage. Dagen byder på oplæg og debatter om bl.a. hvordan forbrugerne agerer i købsøjeblikket, hvilken rolle, emballagen spiller og hvordan producenter kan opnå kundeloyalitet samtidigt med øgede miljø- og bæredygtighedskrav
  • Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    andet ›Med lige knap 15 mio. kr. i tilsagn og en gammel, asiatisk fermenteringsteknik vil GUDP-projektet SOLID-PRO give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et eftertragtet og klimavenligt måltid
  • Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    andet ›Den nye formand, som er udpeget af regeringen, bliver medlem af Grønt Erhvervsforum, som på vegne af sektoren leverer input og rådgivning til regeringen om den grønne omstilling. Michael Bayer Thomsen, bestyrelsesformand i Letbek og næstformand i Plastindustrien overtager fra CEO i Danfoss, Kim Fausing
  • Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    andet ›Emirates introducerer i denne måned et nyt tiltag for at håndtere luftfartsselskabets millioner af plastbakker, skåle, emballage til snacks og madvarer m.m. ombord. Fremover vil de mange typer af plastik blive håndteret lokalt og genanvendt til nye skåle, bakker og flasker i stedet for at blive kasseret