Fra madspild til måltider for dem, der har det svært
Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Fra madspild til måltider for dem, der har det svært

FødevareBanken og Salling Group har indgået et strategisk partnerskab om at mindske madspild og madfattigdom. Ambitionen er, at udvalgte butikker i Salling Groups tre kæder – Netto, føtex og Bilka – skal have en lokal madspildspartner, som afhenter de varer, der ikke kan sælges

I Danmark smider vi hvert år 814.000 tons mad ud. Madspild og miljøbelastningerne herfra er et fælles problem og et fælles ansvar, der kræver en fælles indsats. Derfor har FødevareBanken og Salling Group givet hånd på at være officielle Madspildspartnere i kampen mod madspild.

Med partnerskabet hæver FødevareBanken og Salling Group ambitionsniveauet på madspildsområdet. Allerede nu henter FødevareBanken overskudsmad fra Salling Groups distributionscentre, men det nye partnerskab skal sikre, at også udvalgte butikkers madspild bliver doneret til socialt udsatte og samtidig skabe en øget opmærksomhed på madspild blandt forbrugerne.

Lokale aftaler sikrer mad til sociale organisationer i nærområdet
Ambitionen er, at udvalgte butikker i Salling Groups tre kæder – Netto, føtex og Bilka – skal have en lokal madspildspartner, som afhenter de varer, der ikke kan sælges. Det handler typisk om varer, som nærmer sig sidste salgsdato. Og selvom de kan have mindre fejl som beskadiget emballage eller pletter på æblerne, er det varer af god kvalitet. Indsatsen skal reducere de enkelte butikkers madspild samt afhjælpe madfattigdom hos socialt udsatte lokalt. De hidtidige erfaringer tyder på, at de ugentlige donationer pr. butik udgør ca. 50 kilo. Alene for Nettos nuværende 526 butikker svarer det til 1.367.600 kilo om året, når projektet er fuldt udrullet.

-I Salling Group arbejder vi målrettet på, at mest muligt mad ender på tallerkenen, og vi har allerede nået store milepæle mod vores mål om en halvering af vores samlede madspild inden 2030. FødevareBanken deler vores ambition om, at mindre mad skal gå til spilde, og her er det nye, strategiske partnerskab vigtigt for os, så vi når vores mål, siger Henrik Vinther Olesen, CSR- og kommunikationsdirektør i Salling Group.

Maden afhentes ugentligt af krisecentre og herberger
FødevareBanken står for koordinering af de lokale madspildspartnere, som alle er organisationer og initiativer, der arbejder med socialt udsatte og madspild. Det kan f.eks. være udsatte på herberger og væresteder, men også de mere "usynlige" udsatte, som f.eks. familier i udsatte boligområder.

-Vi har valgt at sætte ind i kampen mod madspild sammen med Salling Group, fordi de allerede er engageret i sagen. Det er imponerende, så langt de allerede er kommet med at mindske madspild – men når ambitionerne er høje, skal tallene længere ned. Derfor kan vi med dette partnerskab gøre en kæmpe forskel i at nedbringe madspild og samtidig sikre en bedre hverdag for dem, der er særligt udsatte, siger Lea Schønberg, direktør i FødevareBanken.

Partnerskabet skal udover afhentning af overskudsmad bidrage til en øget opmærksomhed blandt forbrugerne i form af aktiviteter og kampagner om madspild og madfattigdom.

-lipe

 

24/11 2021
  • Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    andet ›For nylig blev en ny nordisk rapport om verdens plastikforurening præsenteret i forbindelse med FN´s 78. generalforsamling i New York, men rapporten mangler de nødvendige løsninger, mener miljøorganisationen
  • Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    andet ›Descartes Systems Group har udgivet sin nye globale forbrugerrapport. Blandt de norske respondenter er 57 procent interesserede i CO2-neutral hjemmelevering, mens kun 17 procent mener, at det er vigtigt, at leveringerne sker med elkøretøjer
  • Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    andet ›Dansk Retursystem åbner og tester en pantstation ved siden af AffaldPlus’ genbrugsplads i Næstved
  • Affald fra showroom bliver genanvendt

    Affald fra showroom bliver genanvendt

    andet ›Körber Supply Chain i Arden lancerer et nyt initiativ med fokus på genanvendelse af store mængder affald fra deres showroom, der ellers ville være blevet destrueret. I samarbejde med den landsdækkende miljøvirksomhed, Marius Pedersen, vil Körber nu tackle denne udfordring
  • Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    andet ›Torsdag den 14. september inviterer Scanpack Pop-up 2023 til engdagssmesse i Göteborg under overskriften: Forbrugernes påvirkning/indflydelse på udviklingen af emballage. Dagen byder på oplæg og debatter om bl.a. hvordan forbrugerne agerer i købsøjeblikket, hvilken rolle, emballagen spiller og hvordan producenter kan opnå kundeloyalitet samtidigt med øgede miljø- og bæredygtighedskrav
  • Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    andet ›Med lige knap 15 mio. kr. i tilsagn og en gammel, asiatisk fermenteringsteknik vil GUDP-projektet SOLID-PRO give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et eftertragtet og klimavenligt måltid
  • Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    andet ›Den nye formand, som er udpeget af regeringen, bliver medlem af Grønt Erhvervsforum, som på vegne af sektoren leverer input og rådgivning til regeringen om den grønne omstilling. Michael Bayer Thomsen, bestyrelsesformand i Letbek og næstformand i Plastindustrien overtager fra CEO i Danfoss, Kim Fausing
  • Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    andet ›Emirates introducerer i denne måned et nyt tiltag for at håndtere luftfartsselskabets millioner af plastbakker, skåle, emballage til snacks og madvarer m.m. ombord. Fremover vil de mange typer af plastik blive håndteret lokalt og genanvendt til nye skåle, bakker og flasker i stedet for at blive kasseret