Overskuds medicoplast bliver til designertasker

Overskuds medicoplast bliver til designertasker

Plastproducenten Carmo fra Danmark og den svenske taskeproducent Hinza har indgået nyt partnerskab, som giver overskudsplast fra medicoindustrien nyt liv gennem designertasker

For fremtiden vil op til ti tons overskudsplast fra medico- og industriproducenten Carmo i Espergærde årligt tage en kort tur over sundet til taskeproducenten Hinza i Perstorp, Sverige, hvor den omdannes til slidstærke og moderigtige designertasker.

Plasten kommer fra Carmos produktion af komponenter til medico- og pharmaindustrien og er derfor af allerhøjeste kvalitet. Af samme grund regner de to producenter med, at taskerne kan holde resten af livet. Ønsker man alligevel at skille sig af med tasken, kan plasten smeltes om, genbruges på ny og derved tilføje endnu en livscyklus til overskudsmaterialet.

Hinza og Carmo oplyser, at der går 0.61 kilo PP-overskudsplast per taske. Benytter Hinza samtlige ti tons plast om året, svarer genbruget til en besparelse på cirka 22.000 kilo udledt CO2 i forhold til hvis materialet var blevet brændt.

Et perfekt fit
Da man hos Hinza besluttede, at den nye kollektion skulle bestå af genbrugsplast, satte man jagten ind på den rette leverandør.

Det viste sig dog svært at finde et genbrugsmateriale, der opfyldte produktkravene og som kunne leveres i tilstrækkelige mængder inden for kort geografisk afstand.

Til det formål hyrede man derfor Orbit Supply Chain, en svensk virksomhed specialiseret i at levere genanvendt plastmateriale.

– Med plasten fra Carmo er vi i stand til at forsyne Hinza med et genbrugsmateriale, der kan bruges op til 100 procent i deres seneste produkt, og som samtidig giver både Carmo og Hinza fuld sporbarhed, siger Orbits CEO, Carl Påhlman.

Aftalen har vakt glæde i Danmark og i Sverige:

– Brug af genbrugsmaterialer sparer både ressourcer og energi og er i tråd med Hinzas ambition om at skære ned på brugen af ny, olieudvundet plast. Samarbejdet med Carmo er et perfekt fit for begge parter, fortæller CEO hos Hinza AB, Karin Bachstätter.

Samarbejdet er seneste milepæl i den sjællandske plastproducents rejse mod at opfylde de ambitiøse bæredygtighedsmål under Science Based Targets, som virksomheden forpligtede sig til i 2021.

– Carmo stræber altid efter at reducere produktionsspild. Det er en del af vores DNA og tæt forbundet med vores forpligtelse til at forbedre vores klimaaftryk. Når plastikaffald er uundgåeligt, er det vores ansvar at sørge for, at plastikken får nyt liv – i dette tilfælde i alsidige, holdbare Hinza-tasker. Vi er meget glade for projektet med Hinza og håber, at vi kan finde lignende projekter for andre dele af vores produktionsaffald i fremtiden, udtaler Claus Steenstrup Ishøy, der er CEO ved Carmo.

Taskernes design hylder Hinzas ikoniske taskedesign fra 1950’erne og findes i farverne nougat og olivengrøn. De nye design af genbrugsplast handles online til 35 euro og 45 euro på Hinzas hjemmeside og andre internationale webshops.

-hawin

29/3 2023