Købte 3D-printer for sjov: I dag skærer den uger af produktionstiden
Martin Jerga og Kasper Scheel håber, at Unimec A/S i fremtiden kan 3D-printe i komposit og stål, hvilket vil revolutionere måden virksomheden kan producere for sine kunder. Foto: PR.

Købte 3D-printer for sjov: I dag skærer den uger af produktionstiden

Den danske specialmaskineproducent Unimec købte for halvandet år siden en 3D-printer for sjov. Nysgerrige medarbejdere opdagede printerens kæmpe potentiale i arbejdet med prototyper, og i dag har maskinen skåret flere uger af produktionstiden og reduceret produktionsomkostninger betragteligt

Selvom man har mange års erfaring i branchen, kan man fortsat blive overrasket. Det har den danske specialmaskineproducent Unimec måttet sande.

Virksomheden købte for halvandet år siden en 3D-printer, og lod medarbejderne lege med den. Dog uden den store tro på, at det ville føre til afgørende opdagelser.

I dag er fordelene ved 3D-print blevet meget tydelige for Unimec, der gennem 3D-printeren har reduceret produktionstiden per prototype fra flere uger til dag til dag-levering og til kun fem procent af prisen.

Unimec vil udvide anvendelsen af 3D-print, og tilbyder derfor, at alle medarbejdere kan uddanne sig i 3D-print for virksomhedens regning, hvis de ønsker det.

– Jeg skal indrømme, at vi i ledelsen ikke havde forudset, hvor meget værdi 3D-print kunne skabe. Men vores medarbejderes nysgerrighed, drivkraft og viden om det, har åbnet vores øjne for at 3D-print er en uundværlig del af vores produktion. Derfor er det vigtigt for os, at alle medarbejderne får muligheden for at dygtiggøre sig, så vi kan gå ind i 3D-fremtiden og udnytte teknologien mest optimalt, forklarer Lasse Taulborg Madsen, direktør i Unimec.

Som at trække vejret
Implementeringen af 3D-print i virksomheden tog for alvor fart, da man for knap tre år siden ansatte konstruktør og ivrig 3D-print-nørd Kasper Scheel.

De har nu adskillige printere, der producerer alle deres prototyper. Samtidig er de blevet selvforsynende i mindre 3D-printede reservedele til maskiner.

– Som udviklingsvirksomhed er det at udvikle og finde mekaniske løsninger, det samme som at trække vejret for os. Til det er 3D-print blevet en uundværlig del af processen, der giver frihed og hastighed, forklarer Kasper Scheel.

Hos Unimec er 3D-print fuldt integreret i produktionen af prototyper og planen er at fortsætte udviklingen.

– Alle medarbejdere kan nu uddanne sig inden for 3D-print gennem Business Danmarks uddannelse og det er en stor fordel for os, at medarbejderne får en relevant og kvalificeret viden omkring 3D-print, forklarer konstruktør og projektleder i Unimec, Martin Jerga.

Han tilføjer:

– Målet er at vi på sigt kan producere reservedele i større stil, og som udviklingen går, bliver det også muligt at printe i andre materialer som for eksempel kompositmaterialer og stål, hvilket vil revolutionere måden vi opererer på som virksomhed, siger Martin Jerga.

Virksomheder skal være udviklingsparate
Hvis danske virksomheder skal blive endnu bedre til innovation og samtidig være konkurrencedygtige på effektivitet, er den additive fremstillingsmetode 3D-print en del af den fremtidige løsning for dansk industri.

– Virksomheder skal kunne kundetilpasse deres produkter og udstyr. Her er 3D-print meget lovende, da det er en fremstillingsmetode, hvor man hurtigt kan gå fra design til fremstilling. Dermed skabes der uanede mængder af muligheder for innovative løsninger, forklarer Jeppe Byskov, centerleder for industriel 3D-print hos Teknologisk Institut, og uddyber:

- 3D-print er fremtiden. Dels buldrer teknologien derudad, og den bliver mere og mere konkurrencedygtig. Dels er det væsentligt i forhold til at beholde produktion i Danmark i stedet for at sende den til Østen. Og dels kan det blive en mere bæredygtig løsning, da man reducerer materialeforbruget og mindsker spild.

-hawin

16/8 2022
  • igus lancerer kompakt energikæde til skuffer og racks

    igus lancerer kompakt energikæde til skuffer og racks

    maskiner ›Producenten af motion plastics har til kabelføring i applikationer med en lav grad af bevægelse udviklet draw-e-chain. Med sin reducerede og mere velproportionerede størrelse kan energikæden spare brugerne 30 procent af omkostningerne
  • Odense Robotics StartUp fund kåret som en af de bedste

    Odense Robotics StartUp fund kåret som en af de bedste

    maskiner ›Fondens og dens inkubator ved Teknologisk Institut er på den britiske avis Financial Times' liste over Europas bedste startup hubs og accelerator programmer. Tilmed er den danske StartUp Fund den eneste, som udelukkende er dedikeret til robotteknologi
  • Ny løsning til overvågning af produktion og emballering i realtid

    Ny løsning til overvågning af produktion og emballering i realtid

    maskiner ›Virksomheden GEA lancerer på Anuga FoodTec messen en ny cloud-baseret webapplikation til fødevareforarbejdnings- og emballeringslinjer. Løsningen skal optimere produktion og ressourcer i fødevareindustrien
  • SOCO System leverer total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    SOCO System leverer total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    maskiner ›Den danske virksomhed har for tyske POLICYCLE bygget et fuldautomatisk pakke- og palleteringsanlæg til f.eks. plastiksække af genanvendt forbrugerplast. Se video:
  • Styr på kakaomassen

    Styr på kakaomassen

    maskiner ›Q-Interline har fået sin første ordre til måling af kakao, og dermed bevæger virksomheden sig ind i et nyt fødevaresegment indenfor konfekture
  • Absalon søger om at åbne robotuddannelse i Kalundborg

    Absalon søger om at åbne robotuddannelse i Kalundborg

    maskiner ›Professionshøjskolen har ansøgt om at åbne ny diplomingeniøruddannelse i robotteknologi og automation. Uddannelsen skal være med til at imødekomme industriens behov både i Kalundborg og i resten af landet
  • SICK lancerer den første touchscreen-betjente fotocelle

    SICK lancerer den første touchscreen-betjente fotocelle

    maskiner ›Sensor-specialisten lancerer den nye W10 i fire varianter, der egner sig særligt godt til fødevare- og farmaindustrien. De kan alle indstilles til enten forgrunds- eller baggrundsafblænding. Desuden kan brugeren vælge om sensoren skal havde fokus på hastighed eller præcision
  • Udvidelse giver plads til vækst indenfor specialmaskiner

    Udvidelse giver plads til vækst indenfor specialmaskiner

    maskiner ›Automations- og ingeniørvirksomheden Unimec, som bl.a. leverer specialmaskiner til pharma- og medicoindustrien er vokset ud af lokalerne. Derfor har virksomheden taget første spadestik til en ny montagehal, der udvider pladsen med en tredjedel