Kamera-mikroskop giver industrien et digitalt tigerspring

Kamera-mikroskop giver industrien et digitalt tigerspring

Med det 68-årigt Horsensfirma, TAGARNOs innovative mikroskop kan producenter af fødevarer, elektronik, metal og plast nu både finde penge, tid og arbejdsmiljøgevinster. Digitaliseringen skaber øget international efterspørgsel på teknologien fra den danske pioner

At sidde med overkroppen og nakken bøjet ind over et klassisk mikroskop i en c-formet stilling er ikke sund ergonomi. Det er et arbejdsmiljø, der kan skræmme unge medarbejdere væk. Derfor foregår det helt anderledes med TAGARNOs digitale teknologi. Øjestykkerne er væk på mikroskopet. Brugeren ser i stedet bare på en stor skærm, hvad mikroskopets kamera forstørrer. Samtidig hjælper apps mikroskopbrugeren med at automatisere måling af emner, sammenligning af farver og lokalisering af fejl.

Digitaliseringen af mikroskopet som instrument har placeret Horsens-firmaet TAGARNO i en global frontløberposition på markedet for visuel inspektion i laboratorier og industri. Laboratoriechefer, kvalitetschefer og produktionschefer både i Europa og USA har fået øje på fordelene i TAGARNOs teknologi. Kundelisten tæller giganter som Arla, Danfoss, Grundfos, Siemens, Velux, Vestas, BioMar, Carlsberg, Danish Crown, Kamstrup, Linak, Kohberg bageri og DLF. Eksportandelen er 95%.

Corona-epidemien har endda givet dem en ekstra grund til at gå bort fra de traditionelle mikroskoper.

-Når du deler stereomikroskoper, så risikerer du også at dele smitte. Dertil kommer, at øjestykker på mikroskoper kan beskadiges af rengøringsmidler. Vores distributør i Italien har således haft stor succes i år ved at påpege hygiejnefordelene ved digitale mikroskoper for sine kunder, forklarer Betina Svendsen Ebdrup, CEO i TAGARNO.

Abonnementsordning på mikrokoper og opdateringer
I den globale industri er der dog fortsat mange arbejdspladser, der gør som de plejer og sværger til manuel visuel inspektion ved hjælp af øjemål, skydelære og lignende, selvom det i realiteten indebærer risici for menneskelige fejl. Med digitale mikroskoper bliver slutprodukterne bedre, og det kan producenterne dokumentere sort på hvidt, så konkurrencefordelene er klare. Eksempelvis i form af lavere reklamationsrater. Heri ligger således et stort uforløst potentiale, både for industrien selv og for arbejdspladsen TAGARNO, der udvikler og monterer mikroskoperne i sit hovedkontor i Horsens.

-Vi har i dag en god position på det eksisterende marked for mikroskoper, men digitaliseringen udvider hele markedet med de mange nye anvendelsesmuligheder, så vi stiler efter høje vækstrater hen over de kommende 5 år, siger Betina Svendsen Ebdrup.

Den teknologiske udvikling går stærkt inden for mikroskoper og det kan være svært som virksomhed at holde sig opdateret på den nye teknologi, som letter arbejdsprocesserne. Det tager TAGARNO konsekvensen af her i 2021, hvor firmaet som de første i verden gør det muligt at abonnere på mikroskoper og på softwareopdateringer.


Den forretningsmodel skal garantere industrien størst muligt udbytte af deres investering.

-Vi sikrer lavere opstartsomkostninger og en fleksibilitet, hvor vores kunder ikke binder sig til udstyr, men kan være sikre på altid at have en opdateret og optimal løsning og let adgang til nye funktioner, applikationer og modeller. Som noget nyt vil mikroskopdata og dokumentation også kunne tilgås 'fra skyen', hvilket i disse hjemmearbejdstider netop er særdeles nyttigt, konstaterer Betina Svendsen Ebdrup.

Fakta:
TAGARNO, der er stiftet i 1953, beskæftiger i dag 15 ansatte og forventer at øge staben en smule i 2021. I 2015 kom Insero Horsens ombord som investor og hovedaktionær og i 2019 trådte Betina Svendsen Ebdrup ind som CEO. Navnet TAGARNO kommer fra grundlæggeren Tage Arnø, der i 1953 udviklede en projektor til analyse af røntgenfilm. Det er således kompetencen indenfor visuel dataanalyse og denne teknologi som karakteriserer kerneforretningen.

-lipe

2/2 2021
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet