
Nyd chokoladen før du spiser den
Den polske chokoladeproducent LOTTE Wedel gør brug af avanceret traysealerteknologi fra SealPac, der klarer de største produktionsmængder
FØDEVARE EMBALLAGE Den polske chokoladeproducent, LOTTE Wedel, investerede i 2013 i stort omfang i traysealer-teknologien til sit mest solgte produkt, Ptasie Mleczko, hvilket sikrer de største produktionsmængder af de fineste chokoladeprodukter. Det opfylder behovene fra de stadigt voksende markeder, som endda strækker sig helt til USA.En lang tradition
Historien bag virksomheden, LOTTE Wedel, går helt tilbage til 1851, da tyske Karl Ernst Wedel ankom til Polen. Sammen med sin hustru Karoline åbnede han et konditori i Honninggaden (polsk: Ulica Miodowa), Warszawa, hvor parret begyndte af sælge søde lækkerier og varm chokolade. Sønnen, Emil Albert Fryderyk Wedel, overtog og udbyggede forretningen og åbnede den første Wedel-fabrik i Warszawa. Barnebarnet til grundlæggerparret, Jan Wedel, åbnede endnu en fabrik i Warszawas bydel, Praga, ved Weichel-flodens østlige bred. Produktionen blev opretholdt helt frem til udbruddet af 2. Verdenskrig, men blev indstillet, da fabrikken blev ødelagt under krigen. Efter krigsafslutningen genopbyggede Wedel dog fabrikken i Praga-bydelen.
Siden juni 2010 har Wedel tilhørt LOTTE-gruppen, der er en sydkoreansk/japansk koncern, som blandt andet i Asien er den største – og på verdensplan den tredjestørste – producent af tyggegummi. I dag er Wedel en globalt anerkendt producent af sødevarer med et mangesidet udvalg af chokolade, bagværk og konfekt i en meget høj kvalitet. Chokoladen har en høj genkendelsesværdi i kraft af sin intensive aroma, som skyldes den bedste kakao fra Ghana og omhyggeligt udvalgte råvarer. Logoet for producenten er baseret på håndskriften fra Karl Ernst Wedels oprindelige signatur.
Flagskibet i produktpaletten
Det mest solgte produkt fra Wedel er Ptasie Mleczko – en chokoladeovertrukket konfekt med blødt mælkeskum, som i 1936 blev udviklet af Jan Wedel, og som efter danske forhold bedst kan sammenlignes med en flødebolle. Direkte oversat betyder navnet ”fuglemælk” og er et polsk udtryk for ”uopnåelig delikatesse”. De meget berømte Ptasie Mleczko bliver fremstillet i meget store mængder og med forskellige typer af fyld.
Fordele ved traysealing
I 2013 besluttede Wedel sig for at købe to dobbeltsporede SealPac traysealere - et A8- og et A10-anlæg, for at optimere pakkeprocessen. Med traysealing kan man droppe de hidtidige og dyre papirmellemlæg, og man opnår også en mere holdbar emballage. Ptasie Mleczko chokoladerne pakkes i bakker med svejst overfolie, hvad der både beskytter chokoladerne bedre og forlænger holdbarheden. Den fuldautomatiske traysealing øger de mulige produktionsmængder betragteligt.
Optimal synkronisering af det samlede anlæg
I de første måneder var fokus på forøgelsen af produktionsmængderne i de linier, der fremstiller Ptasie Mleczko, hvilket kunne realiseres gennem en kontinuerlig optimering af de forskellige trin i produktionsprocessen. Efter fremstillingen føres den chokoladeovertrukne skumkonfekt ind i pakkezonen, hvor konfekten med hjælp af robotarme bliver løftet seks stykker ad gangen – over i forpakningens bakker, der automatisk bliver taget fra SealPacs automatiske bakkestabler. Derfra bliver chokoladerne i deres bakker placeret i en bufferzone, indtil SealPac traysealer A8-maskinen tager over. Robotter pakker de forseglede bakker i papkasser.
Servoteknik
Den servoteknik, der bruges i A8- og A10-maskinerne, sikrer dels et vibrationsfrit pakkerum dels at traysealerne kan fungere helt uden forstærkninger af det eksisterende fabriksgulv – og det selvom de befinder sig på 1. sals niveau i den historiske Wedel-bygning. Brugen af servostyrede løfte- og gribesystemer sikrer samtidigt en forsigtig håndtering af både bakker og indhold. Servoteknikken reducerer både luftforbruget og vedligeholdsomkostningerne.
Høj ydelse med et minimum af down-time
Begge traysealere opererer med mere end 12 cyklusser/minut og giver en produktionskapacitet på op mod 175 bakker i minuttet, hvad der er et meget flot resultat for så følsomme og lette produkter. Ved en 24/7-produktion er det af afgørende betydning, at down-time for anlæggene er så kort som muligt. I forseglingsafsnittet bruges der nogle specielle varmeisolerende beskyttelsesplader, der forhindrer, at chokoladen smelter. Der er en særlig crash-sensor i SealPac traysealerne, som automatisk registrerer, hvis én af chokoladerne rager op over bakkerne lige før forsegling. Hvis et crash er forestående, så lukker værktøjerne sig ikke, og dermed forhindres beskadigelse af produkter med efterfølgende tidskrævende rengøring.
Under de angivne høje produktionshastigheder skal rullerne med overfolie udskiftes ret ofte. Derfor er både A8- og A10-traysealerne udrustet med en tandem-foliearm, som sikrer en hurtig udskiftning af en folie, uden afbrydelse af produktionen.
Effektiv og brugervenlig emballage
Ptasie Mleczko chokoladerne bliver pakket i bakker à 18 styk (380g). Hver bakke er gennem hele sin holdbarhedsperiode sikret en god lukning af den overliggende, trykte folie, som forbrugerne let kan åbne. Åbningen er gjort let med en stor, tydeligt mærket flig, der letter peeling af folien for forbrugeren. Wedel anvender den såkaldte Inside-Cut teknik fra SealPac, hvor folien først bliver adskilt og derefter fuldstændigt forseglet over bakken. Det giver en attraktiv præsentation.
Lars Olsgaard, administrerende direktør for NEMCO Machinery A/S i Brøndby, Danmark, der er en førende teknisk repræsentant for innovative emballagekoncepter – herunder SealPac – understreger, at:
- Denne traysealer-teknologi fra SealPac giver vores kunder en optimal pakkepræsentation. Vi ved, at dette er afgørende i købsøjeblikket. Effektivitet og holdbarhed giver merværdi for de virksomheder, der bruger teknologien, ligesom salgsafdelingen står med dokumenterede stærkere salgsargumenter og en forbedret konkurrenceevne. Det gør det muligt at placere sine sødevare- og konfektureprodukter bedst muligt på markedet.
-jk