Vi går op i madspild, men vil ikke spise rester
Ideen bag opbevaringsboksen er at inkorporere en teknologi, der kan reflektere nogle af mikrobølgerne og lukke resten ind.

Vi går op i madspild, men vil ikke spise rester

De fleste forbrugere vil gerne reducere deres madspild. Alligevel spiser vi sjældent rester, fordi maden ikke er appetitlig på andendagen. Teknologisk Institut vil løse denne udfordring gennem en boks til opvarmning af mad i mikrobølgeovn

Madspild er et af de områder danskerne går mest op i, når det kommer til bæredygtighed i husholdningen. Men når det kommer til at få spist resterne fra gårsdagens aftensmad, er det lettere sagt end gjort. Således stammer 14 % af det samlede madspild, der ender i skraldespanden i de danske husstande, fra madrester fra måltider.

I et projekt for Miljøstyrelsen har Teknologisk Institut spurgt en række forbrugere om grundene til at smide rester ud.

- De primære årsager til at folk ikke spiser rester er at mængden er for lille, at resten ikke er appetitlig, eller at der er for lidt til et helt måltid, siger faglig leder Karina Kjeldgaard-Nielsen fra Teknologisk Institut.

Der er også stor forskel på hvilke typer mad, vi gemmer som rester. Gryderetter og kød spises ofte som rester, mens grøntsager og tilbehør for det meste smides ud.

Mikrobølgeovnen er effektiv men kedelig

Når forbrugerne skal opvarme rester, sker det for det meste i mikrobølgeovn. Mange forbinder dog ikke tilberedning af mad i mikrobølgeovnen med gourmet, og flere forbrugere svarer også, at de ikke gemmer rester, fordi maden ikke har den samme kvalitet efter genopvarmning.  

Karina Kjeldgaard-Nielsen er enig i, at opvarmning i mikrobølgeovn ikke altid giver det bedste resultat, hvilket skyldes en ujævn opvarmning. Men hun ser flere fordele ved at benytte denne metode til opvarmning af rester.

- Mikrobølgeovnen er et uundværligt redskab, især for børnefamilier, fordi det går hurtigt, og undersøgelser viser, at mikrobølgeopvarmning holder bedre på tekstur og næringsstoffer sammenlignet med almindelig varmebehandling, på grund af den kortere opvarmningstid, siger hun.

Ny mikrobølgeboks

For at komme den sløje mikrobølgeovnsmad til livs, udviklede Teknologisk Institut sammen med RPC Superfos og Imerco i projektet en multifunktionel opbevaringsboks for at sikre ensartet opvarmning i mikrobølgeovn.

Evalueringen viste, at over halvdelen af deltagerne mente, at maden havde en bedre kvalitet efter opvarmningen i mikrobølgeovnen.

Ideen bag opbevaringsboksen er at inkorporere en teknologi, der kan reflektere nogle af mikrobølgerne og lukke resten ind. På denne måde kan det styres, hvor meget energi, der kommer ind til maden og således sker opvarmningen mere jævnt.

Teknologisk Institut har i flere år arbejdet med projekter for at forbedre kvaliteten af mad tilberedt i mikrobølgeovn og leder efter en virksomhed, der vil være med til at videreudvikle boksen og få den ud på markedet.

-hawin

 

FAKTABOKS – hvordan kan du selv bedst opvarme mad i mikrobølgeovn

* Sæt et låg løst over tallerkenen/beholderen, når du opvarmer din ret - så er du allerede langt

* Fordel maden jævnt og fladt og placer de største stykker yderst på tallerkenen

* Vent gerne et par minutter efter opvarmning med at spise retten – så får varmen tid til at fordele sig i retten

* Brug altid kun tallerkener og beholdere, som er egnet til brug i mikrobølgeovn

27/11 2018
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage