Vi går op i madspild, men vil ikke spise resterIdeen bag opbevaringsboksen er at inkorporere en teknologi, der kan reflektere nogle af mikrobølgerne og lukke resten ind.

Vi går op i madspild, men vil ikke spise rester

De fleste forbrugere vil gerne reducere deres madspild. Alligevel spiser vi sjældent rester, fordi maden ikke er appetitlig på andendagen. Teknologisk Institut vil løse denne udfordring gennem en boks til opvarmning af mad i mikrobølgeovn

Madspild er et af de områder danskerne går mest op i, når det kommer til bæredygtighed i husholdningen. Men når det kommer til at få spist resterne fra gårsdagens aftensmad, er det lettere sagt end gjort. Således stammer 14 % af det samlede madspild, der ender i skraldespanden i de danske husstande, fra madrester fra måltider.

I et projekt for Miljøstyrelsen har Teknologisk Institut spurgt en række forbrugere om grundene til at smide rester ud.

- De primære årsager til at folk ikke spiser rester er at mængden er for lille, at resten ikke er appetitlig, eller at der er for lidt til et helt måltid, siger faglig leder Karina Kjeldgaard-Nielsen fra Teknologisk Institut.

Der er også stor forskel på hvilke typer mad, vi gemmer som rester. Gryderetter og kød spises ofte som rester, mens grøntsager og tilbehør for det meste smides ud.

Mikrobølgeovnen er effektiv men kedelig

Når forbrugerne skal opvarme rester, sker det for det meste i mikrobølgeovn. Mange forbinder dog ikke tilberedning af mad i mikrobølgeovnen med gourmet, og flere forbrugere svarer også, at de ikke gemmer rester, fordi maden ikke har den samme kvalitet efter genopvarmning.  

Karina Kjeldgaard-Nielsen er enig i, at opvarmning i mikrobølgeovn ikke altid giver det bedste resultat, hvilket skyldes en ujævn opvarmning. Men hun ser flere fordele ved at benytte denne metode til opvarmning af rester.

- Mikrobølgeovnen er et uundværligt redskab, især for børnefamilier, fordi det går hurtigt, og undersøgelser viser, at mikrobølgeopvarmning holder bedre på tekstur og næringsstoffer sammenlignet med almindelig varmebehandling, på grund af den kortere opvarmningstid, siger hun.

Ny mikrobølgeboks

For at komme den sløje mikrobølgeovnsmad til livs, udviklede Teknologisk Institut sammen med RPC Superfos og Imerco i projektet en multifunktionel opbevaringsboks for at sikre ensartet opvarmning i mikrobølgeovn.

Evalueringen viste, at over halvdelen af deltagerne mente, at maden havde en bedre kvalitet efter opvarmningen i mikrobølgeovnen.

Ideen bag opbevaringsboksen er at inkorporere en teknologi, der kan reflektere nogle af mikrobølgerne og lukke resten ind. På denne måde kan det styres, hvor meget energi, der kommer ind til maden og således sker opvarmningen mere jævnt.

Teknologisk Institut har i flere år arbejdet med projekter for at forbedre kvaliteten af mad tilberedt i mikrobølgeovn og leder efter en virksomhed, der vil være med til at videreudvikle boksen og få den ud på markedet.

-hawin

 

FAKTABOKS – hvordan kan du selv bedst opvarme mad i mikrobølgeovn

* Sæt et låg løst over tallerkenen/beholderen, når du opvarmer din ret - så er du allerede langt

* Fordel maden jævnt og fladt og placer de største stykker yderst på tallerkenen

* Vent gerne et par minutter efter opvarmning med at spise retten – så får varmen tid til at fordele sig i retten

* Brug altid kun tallerkener og beholdere, som er egnet til brug i mikrobølgeovn

27/11 2018
  • Arla investerer 300 millioner kroner i Videbæk

    Arla investerer 300 millioner kroner i Videbæk

    emballage ›En ombygning af et tørretårn skal være med til at øge kapaciteten og reducere klimabelastningen for Arlas Arinco-mejeri i Videbæk
  • Løft til den cirkulære omstilling

    Løft til den cirkulære omstilling

    emballage ›Med op mod 49,5 mio. kr. til Closing Loops 2.0 fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse får virksomheder i fødevare- og bioressourceklyngen et markant løft i arbejdet med at skalere den cirkulære omstilling.
  • Skruer låget af – og plastforbruget ned

    Skruer låget af – og plastforbruget ned

    emballage ›Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle af plast. Det giver en årlig reduktion på 15 ton plast
  • Dao lancerer nye brevløsninger

    Dao lancerer nye brevløsninger

    emballage ›Fra januar 2026 er der ikke så mange andre end dao, der leverer breve. Nu lancerer distributøren en ny app og købsportal med nye løsninger og en online guide, der gør det endnu lettere at sende brevene
  • Sealed Air skal sælges for 10,3 mia. dollar

    Sealed Air skal sælges for 10,3 mia. dollar

    emballage ›Den amerikanske emballagevirksomhed der især er kendt for at have opfundet bobleplast har indgået aftale om at blive opkøbt af investeringsselskabet CD&R
  • Bringer flere medarbejdere i spil

    Bringer flere medarbejdere i spil

    emballage ›Øgede pakkemængder og en stejlt stigende vækstkurve var resultatet af sidste års julehandel for Bring Denmark. Derfor fordobler pakkeleverandøren medarbejderstaben under årets julehandel
  • Nyt barrierepapir til store forsendelser

    Nyt barrierepapir til store forsendelser

    emballage ›Ecotec udvidet porteføljen med et både genanvendeligt og biologisk nedbrydeligt beskyttelsesprodukt, der bl.a. kan bruges til træ- og papkasser
  • Store transportbesparelser med plastpaller

    Store transportbesparelser med plastpaller

    emballage ›Ved at skifte de traditionelle europaller af træ ud med lettere plastpaller kan Danmarks transporterhverv forvente årlige besparelser for over 40 millioner kroner, viser nye beregninger, som Smart Retur har gransket nøje