Ultralyd forbedrer tørringsprocesser i emballagefremstillingen Teknologien gør det muligt for emballageproducenter at optimere deres produktion ved både at spare tid og energi. Foto: Teknologisk Institut

Ultralyd forbedrer tørringsprocesser i emballagefremstillingen

Teknologisk Institut har udviklet en ny teknologi, der sikrer en hurtigere, mere energieffektiv og mindre miljøbelastende tørring af emballagebeholdere. Teknologien, som er under patentering, kan bruges til både flasker, dåser, krukker og rør

Eksperterne i plast og emballage på Teknologisk Institut er ved at indhente patent på en ny teknologi, der kan accelerere tørringsprocessen for beholdere med snævre åbninger. Teknologien kan anvendes på en række materialer, bl.a. papirfiber, glas, plast og aluminium, og den lever op til de stigende krav fra emballageindustrien om mindre miljøbelastende og mere energieffektive produktionsmetoder.

Tørringsteknologien er særligt velegnet til emballageproducenter samt til virksomheder inden for fødevare-, farmaceutisk- og kemisk industri, hvor hurtig og effektiv tørring er afgørende for produktionen.

For eksempel sikrer metoden en hurtig tørring af flydende antikorrosive belægninger på indersiden af aluminiumsdåser til f.eks. øl og læskedrikke. Plastbeholdere tørres ligeledes hurtigt, og her undgår man risikoen for deformation. Ved glasflasker opnår man en effektiv fugtfjernelse uden at påvirke glassets mekaniske egenskaber, og endelig er løsningen er ideel til tørring af vådstøbte papirfiberflasker med indvendige coatings.Foto: Teknologisk Institut

Markant hurtigere tørring
Teknologien, der er under patentansøgning, kombinerer kraftige ultralydsbølger med en avanceret pneumatisk luftstrøm – en såkaldt Venturi-effekt – som tilsammen skaber en effektiv tørringsløsning, hvor fugt suges ud fra beholderens indre og erstattes med tør luft.

Med den nye teknologi bliver tørretiden mindst fire gange kortere sammenlignet med traditionelle tørringsmetoder, og vel at mærke uden at gå på kompromis med kvaliteten. Desuden sikrer processen en ensartet og skånsom tørring - selv for komplekse vægge og materialer – og der er ingen risiko for skader eller deformation.

- Vores teknologi gør det muligt for emballageproducenter at optimere deres produktion ved både at spare tid og energi, Det er et væsentligt skridt i bestræbelserne på at reducere miljøbelastningen fra emballageproduktion og samtidig sikre en høj kvalitet i de færdige produkter, lyder det fra Alexander Leo Bardenstein, specialist i innovative emballageløsninger og forretningsleder på Teknologisk Institut.

Energieffektivt bidrag
Ud over at forkorte tørretiden reducerer teknologien energiforbruget markant, især når den kombineres med termiske metoder som konvektiv opvarmning, infrarød opvarmning eller mikrobølgeopvarmning. Dette gør ikke blot produktionsprocessen mere effektiv – det mindsker også miljøpåvirkningen.

- Vi ser denne teknologi som en vigtig milepæl for emballageindustrien. Vores mål har været at hjælpe emballageproducenter med at opnå større fleksibilitet, færre produktionsflaskehalse og en højere produktivitet, og nu skal vi bidrage med den nødvendige rådgivning, så teknologien nemt kan integreres direkte i eksisterende produktionslinjer, lyder det afsluttende fra Alexander Leo Bardenstein.

Opfindelsen er beskyttet fra det tidspunkt, hvor patentansøgningen blev indleveret. For at sikre international beskyttelse er der også indsendt en ansøgning, som giver prioritet i en lang række lande og mulighed for at videreudvikle og vurdere opfindelsen, inden der træffes endelige beslutninger om nationale rettigheder.

-lipe

28/4 2025
  • Arla investerer 300 millioner kroner i Videbæk

    Arla investerer 300 millioner kroner i Videbæk

    emballage ›En ombygning af et tørretårn skal være med til at øge kapaciteten og reducere klimabelastningen for Arlas Arinco-mejeri i Videbæk
  • Løft til den cirkulære omstilling

    Løft til den cirkulære omstilling

    emballage ›Med op mod 49,5 mio. kr. til Closing Loops 2.0 fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse får virksomheder i fødevare- og bioressourceklyngen et markant løft i arbejdet med at skalere den cirkulære omstilling.
  • Skruer låget af – og plastforbruget ned

    Skruer låget af – og plastforbruget ned

    emballage ›Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle af plast. Det giver en årlig reduktion på 15 ton plast
  • Dao lancerer nye brevløsninger

    Dao lancerer nye brevløsninger

    emballage ›Fra januar 2026 er der ikke så mange andre end dao, der leverer breve. Nu lancerer distributøren en ny app og købsportal med nye løsninger og en online guide, der gør det endnu lettere at sende brevene
  • Sealed Air skal sælges for 10,3 mia. dollar

    Sealed Air skal sælges for 10,3 mia. dollar

    emballage ›Den amerikanske emballagevirksomhed der især er kendt for at have opfundet bobleplast har indgået aftale om at blive opkøbt af investeringsselskabet CD&R
  • Bringer flere medarbejdere i spil

    Bringer flere medarbejdere i spil

    emballage ›Øgede pakkemængder og en stejlt stigende vækstkurve var resultatet af sidste års julehandel for Bring Denmark. Derfor fordobler pakkeleverandøren medarbejderstaben under årets julehandel
  • Nyt barrierepapir til store forsendelser

    Nyt barrierepapir til store forsendelser

    emballage ›Ecotec udvidet porteføljen med et både genanvendeligt og biologisk nedbrydeligt beskyttelsesprodukt, der bl.a. kan bruges til træ- og papkasser
  • Store transportbesparelser med plastpaller

    Store transportbesparelser med plastpaller

    emballage ›Ved at skifte de traditionelle europaller af træ ud med lettere plastpaller kan Danmarks transporterhverv forvente årlige besparelser for over 40 millioner kroner, viser nye beregninger, som Smart Retur har gransket nøje