
Ultralyd forbedrer tørringsprocesser i emballagefremstillingen
Teknologisk Institut har udviklet en ny teknologi, der sikrer en hurtigere, mere energieffektiv og mindre miljøbelastende tørring af emballagebeholdere. Teknologien, som er under patentering, kan bruges til både flasker, dåser, krukker og rør
Eksperterne i plast og emballage på Teknologisk Institut er ved at indhente patent på en ny teknologi, der kan accelerere tørringsprocessen for beholdere med snævre åbninger. Teknologien kan anvendes på en række materialer, bl.a. papirfiber, glas, plast og aluminium, og den lever op til de stigende krav fra emballageindustrien om mindre miljøbelastende og mere energieffektive produktionsmetoder.
Tørringsteknologien er særligt velegnet til emballageproducenter samt til virksomheder inden for fødevare-, farmaceutisk- og kemisk industri, hvor hurtig og effektiv tørring er afgørende for produktionen.
For eksempel sikrer metoden en hurtig tørring af flydende antikorrosive belægninger på indersiden af aluminiumsdåser til f.eks. øl og læskedrikke. Plastbeholdere tørres ligeledes hurtigt, og her undgår man risikoen for deformation. Ved glasflasker opnår man en effektiv fugtfjernelse uden at påvirke glassets mekaniske egenskaber, og endelig er løsningen er ideel til tørring af vådstøbte papirfiberflasker med indvendige coatings.Foto: Teknologisk Institut
Markant hurtigere tørring
Teknologien, der er under patentansøgning, kombinerer kraftige ultralydsbølger med en avanceret pneumatisk luftstrøm – en såkaldt Venturi-effekt – som tilsammen skaber en effektiv tørringsløsning, hvor fugt suges ud fra beholderens indre og erstattes med tør luft.
Med den nye teknologi bliver tørretiden mindst fire gange kortere sammenlignet med traditionelle tørringsmetoder, og vel at mærke uden at gå på kompromis med kvaliteten. Desuden sikrer processen en ensartet og skånsom tørring - selv for komplekse vægge og materialer – og der er ingen risiko for skader eller deformation.
- Vores teknologi gør det muligt for emballageproducenter at optimere deres produktion ved både at spare tid og energi, Det er et væsentligt skridt i bestræbelserne på at reducere miljøbelastningen fra emballageproduktion og samtidig sikre en høj kvalitet i de færdige produkter, lyder det fra Alexander Leo Bardenstein, specialist i innovative emballageløsninger og forretningsleder på Teknologisk Institut.
Energieffektivt bidrag
Ud over at forkorte tørretiden reducerer teknologien energiforbruget markant, især når den kombineres med termiske metoder som konvektiv opvarmning, infrarød opvarmning eller mikrobølgeopvarmning. Dette gør ikke blot produktionsprocessen mere effektiv – det mindsker også miljøpåvirkningen.
- Vi ser denne teknologi som en vigtig milepæl for emballageindustrien. Vores mål har været at hjælpe emballageproducenter med at opnå større fleksibilitet, færre produktionsflaskehalse og en højere produktivitet, og nu skal vi bidrage med den nødvendige rådgivning, så teknologien nemt kan integreres direkte i eksisterende produktionslinjer, lyder det afsluttende fra Alexander Leo Bardenstein.
Opfindelsen er beskyttet fra det tidspunkt, hvor patentansøgningen blev indleveret. For at sikre international beskyttelse er der også indsendt en ansøgning, som giver prioritet i en lang række lande og mulighed for at videreudvikle og vurdere opfindelsen, inden der træffes endelige beslutninger om nationale rettigheder.
-lipe