Tysk turist vil bekæmpe havfald i Hirtshals
Over 28.000 frivillige havmiljøvogtere kæmper for at komme havfald til livs.

Tysk turist vil bekæmpe havfald i Hirtshals

At komme havfald til livs kan være en både lang og sej kamp. En tysk turist har imidlertid valgt at tage kampen op ved at donere to havfaldsdispensere, som skal opsættes på stranden i Hirtshals

Såvel Hirtshals som de øvrige kystbyer i Hjørring Kommune besøges hvert år af mange turister, der i særdeleshed tiltrækkes af de kilometerlange sandstrande og naturen langs vestkysten. Der er dog fortsat alt for mange, der bruger havet som skraldespand.

De mange emballager, tomme flasker mv. - såkaldt havfald - skæmmer ikke blot havet og stranden men udgør også en trussel for både fugle og fisk, som risikerer at blive viklet ind i affaldet eller spise det.

Dette problem vil den tyske turist Patrik Sigwart nu gøre noget ved. Derfor har han valgt at donere hele 24.000 kr. til Søværnets Havmiljøvogterkampagne til indkøb og opstilling af to havfaldsdispensere i Hirtshals. Dermed giver Patrik en kæmpe håndsrækning til det frivillige arbejde med at fjerne plastik og andet havfald fra de danske strande.

Stor kærlighed til Hirtshals
 
40-årige Patrik Sigwart, der til daglig arbejder som IT-konsulent for et internationalt lægemiddelfirma, kommer fra den tyske by Bad Vibel og har siden barnsben været på en årlig ferie i Danmark. Hans beslutning om at donere de to dispensere bygger såvel på den kærlighed, som han har opbygget til Hirtshals gennem mange år, som den frivillige indsats, de tusindvis af havmiljøvogtere yder for at holde de danske strande rene for havfald.
Tyske Patrik Sigwart har siden barnsben besøgt Danmark en gang om året.

 
- Jeg har altid elsket mine mange ferier i Danmark - først som barn sammen med mine forældre og senere på egen hånd som voksen. Men mit første besøg i Hirtshals var dog helt specielt. Jeg følte mig straks hjemme. Menneskene, byen, lyset, havnen, fyret, stranden og de lækre friskfangede fisk. Og så elsker jeg at blive 'gennemtævet' af en efterårsstorm på Vendsyssels kyst. Hver gang jeg er her, vil jeg ikke rejse tilbage, fortæller Patrik Sigwart.
 
Patrik Sigwart blev for første gang opmærksom på Havmiljøvogterkampagnen i 2018. Allerede dengang vidste han selvfølgelig, at affald i naturen, og især plastaffaldet, er et stort problem, men ifølge Patrik yder denne kampagne en ekstraordinær og meget inspirerende indsats for at løse problemet.
 
Derfor meldte Patrik sig straks som havmiljøvogter, og samtidig fødtes idéen om, hvordan han kunne gøre mere for kampagnen end 'blot' at fylde poser, når han var på ferie i det nordjyske.
 
- Dispenserne er en fremragende idé, fordi de giver alle mennesker - lokale borgere og turister - mulighed for simpelthen at tage en pose med på stranden og fylde den op. Hver enkelt fyldt pose er lig med en masse mindre affald i de danske farvande, pointerer Patrik.
 
Stor indsats for miljøet i Hjørring Kommune
 
I mange år har såvel erhvervet i Hirtshals som Hirtshals Havn sammen med Hjørring Kommune ydet en stor indsats for bæredygtighed og den grønne omstilling; Eksempelvis har fiskerne i adskillige år sorteret og taget affald med ind fra havet. Hirtshals Havn har løbende indført initiativer så som udskiftning af glødepærer til LED, opsætning af solceller, affaldssortering samt installation af et strømbesparende el-system.
 
Med Patrik Sigwarts donation opstilles nu to havfaldsdispensere i Hirtshals; en ved Hirtshals Havn og en ved Hotel Fyrklit. 
Med Patrik Sigwarts donation opstilles nu to havfaldsdispensere i Hirtshals; en ved Hirtshals Havn og
 
Dertil kommer at Hjørring Kommune har valgt at gå forrest i kampen for naturen som en såkaldt naturkommune, hvor både private og kommunale arealer har fået lov til at vokse vildt til fordel for bierne og sommerfuglene.
 
Af denne grund er det en glædelig nyhed for både Hirtshals Havn og Hjørring Kommune, at tyske Patrik Sigwart ønsker at bidrage til bekæmpelsen af havfald i og omkring Hirtshals.
 
28.000 frivillige havmiljøvogtere
 
Søværnets Havmiljøvogterkampagne har eksisteret siden 2006 og med over 28.000 frivillige havmiljøvogtere til at spotte olie og samle affald på danske strande og vande er det den første og største fællesindsats til bekæmpelse af havfald.
 
Havmiljøvogternes dispensere er specialdesignede stålskabe med gratis havfaldsposer, som er opstillet flere steder langs den danske kyst, herunder snart to dispensere i Hirtshals. Søværnet får hjælp til kampagnen af blandt andet Spar Nord Fonden, Ny Form-butikkerne og Den Blå Planet.
 
-hawin
 
14/6 2021
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage