Synligt opgør med madspild på årets interpack

Synligt opgør med madspild på årets interpack

På verdens største messe for forarbejdning og emballering vil medlemmer af og partnere til SAVE FOOD-initiativet demonstrerer, hvordan fødevarer sikkert kan behandles og emballeres, hvordan deres holdbarhed kan forlænges, og hvordan madspild, der alligevel opstår, kan genbruges på en bæredygtig måde

Af Lisbeth Petersen

På verdensplan går omkring 14 procent af fødevarer - til en værdi af ca. 400 milliarder amerikanske dollars -ifølge Verdensfødevareorganisationen FAO til spilde på vejen fra høst til detailhandel.

Samtidig går cirka 17 procent til spilde på detail- og slutforbrugerniveau, og en reducering af disse tal er målet med SAVE FOOD Initiative, som blev grundlagt i 2011 af Messe Düsseldorf, interpack og FAO.

Initiativet samler internationale organisationer, fødevareproducenter og emballageproducenter.

For at opnå dette er interpack 2023 en vigtig platform. På årets messe i Düsseldorf fra den 4. til den 10. maj, byder SAVE FOOD-standen i Nordindgangsområdet på information om initiativet. I den anden side af hallen samler SAVE FOOD Highlight Route forskellige innovationer, der er skabt inden for området, og temadagen 'Produktsikkerhed' fokuserer på relaterede resultater fra undersøgelser såvel som Best Practices.

Hal fyldt med teknologier mod spild og tab
En del interpack-udstillere er medlemmer af SAVE FOOD Initiative, og på SAVE FOOD Highlight Route kan besøgende få et overblik over aktuelle projekter og produkter fra deltagende medlemmer.

Nogle af emnerne er for eksempel, hvordan man minimerer tab af fødevarer under påfyldningsprocessen, hvordan man opnår en pålidelig produktinspektion og forsegling af høj kvalitet, eller hvordan man undgår uønsket kontaminering i produktionen.

Blandt de deltagende udstillere er Syntegon Technology, MULTIVAC, Ishida Europe, Theegarten-Pactec, Gerhard Schubert, Mettler-Toledo Garvens, ROTZINGER og Sealpac.

Forskningsprojekt med BAU Universitet om emballage af biorester
Overskydende materialer fra fødevareproduktionen bliver som oftest bortskaffet. generelt. Samtidig er der en stigende efterspørgsel på alternativer til plastemballage. Derfor er en oplagt, bæredygtig mulighed at producere biobaseret og komposterbar emballage fra madaffald eller biprodukter fra fødevareindustrien.

Det er en idé, som SAVE FOOD-initiativet arbejder på sammen med Bahcesehir University - kaldet BAU - i Istanbul. I løbet af de seneste måneder har i alt 28 studerende afprøvet forskellige tilgangsformer, og især to projekter har skilt sig ud:

En bio-wrap fremstillet af affaldsappelsiner og teblade til emballering af tørre fødevarer har vist et stort potentiale og gode chancer for at blive brugt i praksis. Et andet team har gennemført ideen om at pakke jordbær under en beskyttende atmosfære ved hjælp af integreret nano-indpakning lavet af bioplast (PLA) og risskaller. Resultaterne vil blive præsenteret af universitetet og de studerende i forummet 'Spotlight Talks & Trends' den 9. maj kl. 14.30.

 

 

 

25/4 2023
  • Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    emballage ›Returpap der forener design, cirkulær produktion og komfort bliver nok sjældent forbundet med toilet- og køkkenruller. Men nu lancerer Fritz Schur Consum sit Svanepapir, som er en iøjnefaldende produktnyhed til løsninger for netop disse produkter
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed