Svenskerne har kåret Årets Madbluf 2022

Svenskerne har kåret Årets Madbluf 2022

En vanilleis, som på emballagens forside reklamerer med 'ny opskrift med lavere klimaaftryk', men undlader information om, at der ikke længere er mælkeprodukter i isen, har opnået den tvivlsomme ære, at vinde titlen som det største blufnummer på fødevareområdet i Sverige. Det er forbrugerforeningen Äkta vara - Ægte varer - som for 8. gang har holdt afstemning om prisen

Af Lisbeth Petersen

'Kan indeholde mælk', står der på ingredienslisten på bagsiden af isproduktet GB Big pack.
Og netop dette komiske faktum har efter al sandsynlighed været med til at sikre vanilleisen sejren som Årets Madbluf i Sverige.

Produktet var det, der modtog flest nomineringer, og det sikrede sig også næsten halvdelen af de ialt 18.647 stemmer i forbrugerforeningen Äkta varas afstemning.

-Det er åbenbart et produkt, der påvirker mange mennesker, siger foreningens forretningschef Björn Bernhardson.

Om motiveringen til førstepladsen forklarer han:

-GB har ændret opskriften på sine klassiske Big packs til en med et lavere klimaaftryk. Samtidig har de fjernet alle mælkeprodukter, som mange ville forvente, at en is som denne indeholder. At det er tilfældet, fremgår kun, hvis man undersøger bagsiden. Mælkeprodukterne er skiftet ud med blandt andet vand og ærteprotein.

Forsvundne tyttebær og æbler med falsk identitet
I konkurrencen om anti-prisen var der udvalgt fem finalister ud af i alt 304 nomineringer.

De øvrige fire, som måtte se sig slået i finalen, er:

Nyckelbryggeriernes 'Cider med smag af tyttebær', som dog ikke indeholder tyttebær men derimod 'naturlige aromaer', ligesom de få æbler, der er anvendt i ciderproduktet, ikke - som anført - kommer fra Norrbotten men derimod fra andre dele af Sverige og fra Danmark.

 

'Havre til at piske' fra Fazer. Produktet indeholder kun én procent havreekstrakt. Hovedparten består af vand og hærdet kokos- og rapsolie, hvor den nyttige del af fedtet ifølge dommerjuryen er forsvundet.

 

Arla: Osteprotein
Keso protein, der 'passer til en aktiv livsstil', står der på producenten Arlas hjemmeside. Det formodes at hentyde til, at folk som træner, vil have særligt godt af netop dette proteinprodukt. Proteinindholdet er dog ikke meget at prale af, da det kun er en procent mere end i Arlas almindelige Keso; nemlig 15 i stedet for 14 procent.

Skånemejerier: Bravo Rød orange.
Her refererer både navn og illustration til, at der er tale om juice af blodappelsin. Men den overvejende ingrediens er æbler, og af det appelsinsaft, der er i produktet, kommer det meste fra almindelig appelsin. Til gengæld er der tilsat rød bærsaft.

Anti-prisning har en effekt
Uddelingen af Årets madbluf startede i 2015 med inspiration fra den tyske og hollandske forbrugerorganisation Foodwatch.
Alle svenske forbrugere kan gennem hele året nominere produkter, som de mener, fusker med fakta, og konkurrencen har en effekt, fortæller Björn Bernhardson:

 Björn Bernhardson, forretningschef, Äkta vara

-Mange producenter, som har 'vundet' eller været finalister til Årets Madbluf, har ændret deres produkt som følge af anti-prisen. I de sidste fire år har der været i alt 21 finalister. Heraf er 11, godt halvdelen, blevet ændret til at blive mindre svigefulde.
Mange producenter lytter åbenlyst og skifter navne, ændrer design og laver endda opskrifterne om, siger han.

Blandt dette års finalister har Skånemejerier og Bravo, siden nomineringen blev offentliggjort, kontaktet Äkta vara og fortalt, at designet på juicen vil blive ændret. Andre finalister har sagt, at de nu vil gennemgå deres produkter.

 

27/1 2023
  • Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    emballage ›Returpap der forener design, cirkulær produktion og komfort bliver nok sjældent forbundet med toilet- og køkkenruller. Men nu lancerer Fritz Schur Consum sit Svanepapir, som er en iøjnefaldende produktnyhed til løsninger for netop disse produkter
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed