Svenskerne har kåret Årets Madbluf 2022

Svenskerne har kåret Årets Madbluf 2022

En vanilleis, som på emballagens forside reklamerer med 'ny opskrift med lavere klimaaftryk', men undlader information om, at der ikke længere er mælkeprodukter i isen, har opnået den tvivlsomme ære, at vinde titlen som det største blufnummer på fødevareområdet i Sverige. Det er forbrugerforeningen Äkta vara - Ægte varer - som for 8. gang har holdt afstemning om prisen

Af Lisbeth Petersen

'Kan indeholde mælk', står der på ingredienslisten på bagsiden af isproduktet GB Big pack.
Og netop dette komiske faktum har efter al sandsynlighed været med til at sikre vanilleisen sejren som Årets Madbluf i Sverige.

Produktet var det, der modtog flest nomineringer, og det sikrede sig også næsten halvdelen af de ialt 18.647 stemmer i forbrugerforeningen Äkta varas afstemning.

-Det er åbenbart et produkt, der påvirker mange mennesker, siger foreningens forretningschef Björn Bernhardson.

Om motiveringen til førstepladsen forklarer han:

-GB har ændret opskriften på sine klassiske Big packs til en med et lavere klimaaftryk. Samtidig har de fjernet alle mælkeprodukter, som mange ville forvente, at en is som denne indeholder. At det er tilfældet, fremgår kun, hvis man undersøger bagsiden. Mælkeprodukterne er skiftet ud med blandt andet vand og ærteprotein.

Forsvundne tyttebær og æbler med falsk identitet
I konkurrencen om anti-prisen var der udvalgt fem finalister ud af i alt 304 nomineringer.

De øvrige fire, som måtte se sig slået i finalen, er:

Nyckelbryggeriernes 'Cider med smag af tyttebær', som dog ikke indeholder tyttebær men derimod 'naturlige aromaer', ligesom de få æbler, der er anvendt i ciderproduktet, ikke - som anført - kommer fra Norrbotten men derimod fra andre dele af Sverige og fra Danmark.

 

'Havre til at piske' fra Fazer. Produktet indeholder kun én procent havreekstrakt. Hovedparten består af vand og hærdet kokos- og rapsolie, hvor den nyttige del af fedtet ifølge dommerjuryen er forsvundet.

 

Arla: Osteprotein
Keso protein, der 'passer til en aktiv livsstil', står der på producenten Arlas hjemmeside. Det formodes at hentyde til, at folk som træner, vil have særligt godt af netop dette proteinprodukt. Proteinindholdet er dog ikke meget at prale af, da det kun er en procent mere end i Arlas almindelige Keso; nemlig 15 i stedet for 14 procent.

Skånemejerier: Bravo Rød orange.
Her refererer både navn og illustration til, at der er tale om juice af blodappelsin. Men den overvejende ingrediens er æbler, og af det appelsinsaft, der er i produktet, kommer det meste fra almindelig appelsin. Til gengæld er der tilsat rød bærsaft.

Anti-prisning har en effekt
Uddelingen af Årets madbluf startede i 2015 med inspiration fra den tyske og hollandske forbrugerorganisation Foodwatch.
Alle svenske forbrugere kan gennem hele året nominere produkter, som de mener, fusker med fakta, og konkurrencen har en effekt, fortæller Björn Bernhardson:

 Björn Bernhardson, forretningschef, Äkta vara

-Mange producenter, som har 'vundet' eller været finalister til Årets Madbluf, har ændret deres produkt som følge af anti-prisen. I de sidste fire år har der været i alt 21 finalister. Heraf er 11, godt halvdelen, blevet ændret til at blive mindre svigefulde.
Mange producenter lytter åbenlyst og skifter navne, ændrer design og laver endda opskrifterne om, siger han.

Blandt dette års finalister har Skånemejerier og Bravo, siden nomineringen blev offentliggjort, kontaktet Äkta vara og fortalt, at designet på juicen vil blive ændret. Andre finalister har sagt, at de nu vil gennemgå deres produkter.

 

27/1 2023
  • Gin-kande hyldet i London

    Gin-kande hyldet i London

    emballage ›Det var ikke alene ideen, men emballagens mange anvendelsesmuligheder, der fik juryen til at uddele innovationsprisen til Hunter Luxery under den forgangne London Packaging Week
  • Fiberlåg er nu fuldt konkurrencedygtige

    Fiberlåg er nu fuldt konkurrencedygtige

    emballage ›Svenske Blue Ocean Closures meddeler, at den nyeste generation af skruelåg af fiber nu kan matche - eller ligefrem være bedre end - plastik i materialeomkostninger - samtidig med, at de sænker energiforbruget
  • Dansk madspild trækker gennemsnittet ned

    Dansk madspild trækker gennemsnittet ned

    emballage ›Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nyligt offentliggjorte tal fra Eurostat. Too Good To Go kalder tallene “et alvorligt wakeup call”
  • Lettere banankasser til barsk bølgegang

    Lettere banankasser til barsk bølgegang

    emballage ›Sammen med en bananeksportør fra Ecuador har Mondi udviklet en transportkasse af 40 procent genanvendt fiber, som vejer mindre men bevarer styrken under 33 dages containertransport
  • 'Oplysende' udpakning med Burgopak

    'Oplysende' udpakning med Burgopak

    emballage ›Med enheden 'HALO' præsenterer emballageproducenten en teknologi, der under udpakning belyser indholdet. Og kunderne opfordres til kreativt genbrug
  • Bedre greb om større volumener

    Bedre greb om større volumener

    emballage ›Smurfit Westrock har lanceret sin nye PPWR-venlige, 5 liters Bag-in-Box Powergrip til bl.a. rengøringsmidler, olier, og agrokemiske produkter
  • Pantforsøg med take-away emballage i København

    Pantforsøg med take-away emballage i København

    emballage ›I samarbejde med virksomheden New Loop vil Københavns Kommune i første omgang i indre by teste genbrugsordning af takeaway-kopper til varme drikke
  • Banebrydende genbrug af medicinsk emballage

    Banebrydende genbrug af medicinsk emballage

    emballage ›Producenten Coveris og en række partnere har samarbejdet om at skabe et fuldstændig lukket kredsløb for kontaktfølsomt plastik i sundhedssektoren. Det er det første af sin art