Storstilet havplastprojekt skudt i gang i København

Storstilet havplastprojekt skudt i gang i København

De 20 partnere i Ocean Plastic Forum vil gerne være flere, og samlede tirsdag 120 interesserede til kickoff konference om indsamling af havplast i Stillehavet

Af Lisbeth Petersen

Hvert minut døgnet rundt tipper en lastbil et ladfuld affald direkte i vandet. Halvdelen af verdens lande har ingen former for indsamling af affald, og fra især Kina, Indonesien, Philipinerne, Vietnam og Thailand flyder tonsvis af ikke mindst plastik ud i floder og have og forårsager en forurening, som stiger støt i takt med landenes økonomiske vækst.

Derfor tog Maskinmesternes Forening for et års tid siden inititiativ til et tværfagligt,  partnerskab, der nu består af 20 forskellige virksomheder under navnet Ocean Plastic Forum.

Tirsdag blev projektet officielt skudt i gang med en konference hos Danske Rederier i København.

- Vi ville skabe et initiativ, som inddrog både virksomheder, NGO´er, organisationer samt regeringer, og gøre det, som Danmark er rigtig god til – nemlig at arbejde på tværs og derved skabe resultater, fortalte Niels Larsen, formand for Ocean Plastic Forum og bestyrelsesmedlem i Maskinmestrenes Forening i sin åbningstale.

Mærsk Launcher tester udstyr
Målet er at få indsamlet plast plastik indenfor 12 sømils grænsen, det vil sige strande, kyster, floder og udstrømning fra floder, vandløb, og så vidt muligt bearbejde den til genbrug.

Og med konferencen ville initiativtagerne både fortælle om baggrund og formål med projektet og samtidigt opfordre flere virksomheder til at tage del i arbejdet.

Omkring 120 deltagere mødte op og hørte bl.a. strategidirektør i Mærsk Supply Service, Jonas Agerskov fortælle om de foreløbige erfaringer fra skibet Mærsk Launcher, som i et par måneder har testet udstyret, der skal indsamle plasten på havet.

Det foregår med 600 meter lange flydeliner med tre meter dybe ’skørter’, udviklet af den nordjyske virksomhed Desmi, som er specialist i produktion af pumper til bl.a. opsamling af olie.

- Foreløbigt handler det for os om at få monitoreret systemet, og planen er så, at vi til sommer kan foretage de første indsamlinger, sagde Jonas Agerskov, som understregede, at det er en vanskelig opgave med et uvist resultat:

- Vi er kun en lille del af en større værdikæde, og vi ved ikke, hvor det ender, men nu gør vi det, sagde han.

Opbakning fra minister Ulla Tørnæs
De to plastvirksomhedsdirektører, Franz Cuculiza fra Aage Vestergaard Larsen og Hans Axel Kristensen fra Plastix fortalte om deres mangeårige, succesfulde arbejde med genbrugsplast fra havene

- Vi skal til at opføre os ordentligt, når det gælder plastproduktion. Og der er masser af forretningsmuligheder i det, opfordrede Hans Axel Kristensen.

Og initiativer får også politisk bevågenhed fra minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs (V) som mødte op i konferencesalen i Amaliegade.

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) ved dagens konference sammen med Jan Rose Andresen, formand for Maskinmestrenes Forening (tv) og Niels Larsen, formand for Ocean Plastic Forum (th).

- Siden 1950’erne er plastproduktionen i verden øget 200 gange. I dag bliver der produceret 325 millioner ton plast om året, og 8-10 millioner ton ender i verdenshavene. Det skal der gøres noget ved, sagde Ulla Tørnæs og tilføjede:

Fælles for både problemet med plastikaffald og for de mange andre problematikker, som jeg møder i mit daglige arbejde, er, at løsningen ligger i international handling fra både erhvervsliv, civilsamfundsgrupper, universiteter, politiske aktører – på både internationalt, nationalt og lokalt niveau. Derfor er jeg særligt glad for at se så bredt et udsnit af repræsentanter samlet her i dag. Jeg synes, det sender et stærkt signal, og jeg synes også, at det lover godt for, at vi kan håndtere problemet og ikke mindst mindske det i fremtiden.

Partnerne i  Ocean Plastic Forum er:
Maskinmestrenes Forening
Plastic Change
Plastindustrien
DESMI Ro-Clean A/S
Danish Maritime
Port Environment
Plast Center Danmark
Plastnet
DAKOFA
Reaktor (& Denova)
DTU Maritime
DTU Aqua
RUC
Ingeniører uden Grænser
Fiskeri og Søfartsmuseet
KIMO
DeNova                                                                                                                     
Danske Rederier
Sea Machines
Udenrigsministeriet

5/12 2018
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage