Sortering af plastaffald er det rene barnemad

Sortering af plastaffald er det rene barnemad

Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik

I 2021 lavede Analyse Danmark en undersøgelse for Fagbladet 3F, som viste, at ”31 procent af danskerne synes, det er for besværligt at sortere affald”.

Men danskernes børn har tilsyneladende ikke så svært ved at finde ud af det. I hvert fald ikke når det gælder plastikaffald.

Resultater fra Masseeksperimentet 2024, hvor 7.310 børn og unge deltog i en kortlægning af plastsortering, viser nemlig, at kun 13 procent af de adspurgte har svært ved at sortere plast, mens 54 procent ligefrem synes, det er nemt. 

Det er gode nyheder, mener Lykke Margot Ricard, lektor i bæredygtig innovation på Syddansk Universitet:

- Vaner ændrer sig ikke fra den ene dag til den anden, og vi ved, at når man indfører nye affaldsfraktioner, så kniber det også med at få sorteret korrekt.

- Det gælder ikke mindst for plastik, hvor tal viser, at Danmark klarer sig ret dårligt sammenlignet med andre europæiske lande.

- I 2021 var det kun 23 procent af plastikemballageaffald i Danmark, der blev genanvendt, mens det i Tyskland for eksempel var 49 procent, siger hun, og fortsætter:

- Men hvis størstedelen af danske børn og unge synes, det er nemt at få plastikaffaldet sorteret rigtigt, er der i den grad håb for fremtiden og for den affaldssortering, som kommunerne har brugt mange ressourcer på for at udrulle ensartet overalt i landet.

Lektor i bæredygtig innovation på Syddansk Universitet, Lykke Margot Ricard.

Chipsposer volder problemer
Lykke Margot Ricard er en af forskerne bag projektet Change4Circularity, som nu skal omsætte resultaterne fra Masseeksperimentet til konkrete løsninger, der kan få danskerne til at genbruge mere, forbruge mindre og sortere bedre.

Et af de steder, man ifølge Lykke Margot Ricard med fordel kunne sætte ind, er brugen af kompositmaterialer, altså emballage, der er lavet af flere forskellige materialer.

Det kunne for eksempel være chipsposer, der både består af plastik og metalfolie. Dem har danskerne generelt svært ved at sortere, viser resultaterne fra Masseeksperimentet.

- Netop fordi blandingsprodukter forvirrer, vil det give mening at satse på enklere indpakninger og på en plastemballage, der kun må indeholde rene, let gennemskuelige plastprodukter, f.eks. fra den plast, vi opbevarer, kød, gulerødder og hindbær i.

- Det vil øge den mængde plast, vi får til rådighed til genanvendelse, siger Lykke Margot Ricard.

Oplysningskampagner virker
Et ofte stillet spørgsmål i debatten om affaldssortering er, hvordan man skal kunne sortere affald i de ti fraktioner, hvis man bor i lejlighed eller i en lille bolig.

Men resultaterne fra Masseeksperimentet viser, at boligtypen er mindre afgørende for, hvorvidt børn og unge finder det nemt eller svært at sortere.

- Det har en betydning, om man bor i hus, lejlighed eller andet, på om man finder det forholdsvist nemt at sortere plast i hjemmene.

- Men lejlighed kontra hus ser ud til at have en mindre betydning, end hvor stærk en faktor erfaringer og viden er, forklarer Lykke Margot Ricard.

At viden og vaner tilsyneladende er den dominerende omstændighed, i forhold til hvor nemt man synes det er at affaldssortere, betyder også, at oplysningskampagner og sorteringspiktogrammerne faktisk virker.

Resultaterne viste ligeledes, at hvis forældrene sorterer, har børnene også nemmere ved det.

- Resultaterne viser meget tydeligt, at jo mere, man går op i at sortere, jo nemmere synes man, det er, siger Lykke Margot Ricard.

-hawin

10/12 2024
  • Nu kan udtjent industriplast lettere genanvendes

    Nu kan udtjent industriplast lettere genanvendes

    emballage ›Et treårigt samarbejde mellem en gruppe af Danmarks største industrivirksomheder har knækket flere koder til øget genanvendelse af industriens komplekse plastprodukter. Samtidig opfordrer virksomhederne til mere tværindustrielt samarbejde
  • Fiskeribranchen går med i Returordningen

    Fiskeribranchen går med i Returordningen

    emballage ›Indsamling af mellem 300 og 600 tons plastaffald fra fiskeredskaber om året. Det er det forventede, årlige resultat af Fiskeriretur, som er den femte kollektivordning under hovedorganisationen, Retur der også tæller ordninger for batterier, el, emballager og tekstiler. Det nye samarbejde er affødt af producentansvaret for fiskeredskaber.
  • Stok Group køber Scan Lux Flexible 

    Stok Group køber Scan Lux Flexible 

    emballage ›Stok Group har underskrevet en købsaftale om overtagelse af 100% af aktierne i Scan Lux Flexible, med base i Aarhus. Det er planen at alle aktiviteter overtages i slutningen af marts
  • De skal finde vinderen af Plastprisen 2025

    De skal finde vinderen af Plastprisen 2025

    emballage ›Den eksterne jury til Plastindustriens årlige prisuddeling er nu på plads. Den består i år af Anders Egede Daugaard, lektor, DTU Kemiteknik, Nigel Edmondson, direktør, MADE – Manufacturing Academy of Denmark, og Per Grunddal Jørgensen, CEO, Bogense Plast
  • Papbakker i stedet for plast

    Papbakker i stedet for plast

    emballage ›Smurfit Westrock hjælper Tropica med at skifte fra plast til bakker i pap og hjælper dermed planteproducenten med at eliminere 12,4 tons plast om året
  • Papirbaserede stand-up-poser til opvasketabs

    Papirbaserede stand-up-poser til opvasketabs

    emballage ›Mondi og Proquimia har samarbejdet om at udvikle en emballage, som erstatter den tidligere plastløsning. Den nye pose er fremstillet af Mondi's re/cycle FunctionalBarrier Paper 95/5 og har betydeligt lavere CO2-udledning end den tidligere plastbaserede
  • Tre WorldStars til Nefabs fiberbaserede transportemballager

    Tre WorldStars til Nefabs fiberbaserede transportemballager

    emballage ›Den nordisk-ejede emballageproducent har modtaget hele tre styk af den prestigefyldte pris for sit alternativ til træpallekraver, en bulkemballage til engangsbrug og en bølgepapløsning til skærme
  • Nyt emballagedesign giver store plastbesparelser

    Nyt emballagedesign giver store plastbesparelser

    emballage ›Elworks reducerer brugen af plastik til fordel for mindre miljøbelastende papir i nyt emballagedesign. Det forventer man giver årlige besparelser på 233 ton CO2e