Små fødevarevirksomheder skal have færre kontrolbesøg
Fødevareminister Mogens Jensen (S).

Små fødevarevirksomheder skal have færre kontrolbesøg

Mange små fødevarevirksomheder får ofte mange kontrolbesøg, fordi de har mange forskellige aktiviteter. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen og partierne bag Fødevareforlig 4 samle besøgene, så kontrollen gennemføres mere fleksibel

En lille fødevarevirksomhed, der både holder høns og får, laver foder, dyrker frugt og har en lille butik eller cafe, får i dag mange kontrolbesøg, fordi kontrollen udføres af forskellige kontrollører, som hver er specialiseret inden for et bestemt område.

De mange kontrolbesøg kan være en stor byrde for de små virksomheder, fordi de kræver meget tid, men det skal nu være slut.

Fødevareminister Mogens Jensen og partierne bag Fødevareforlig 4 vil nemlig samle kontrolbesøgene, så de små virksomheder ikke nær så ofte skal byde myndighederne velkommen. Virksomhederne skal i højere grad kunne vælge, om de vil have længere besøg med fokus på flere emner, eller fortsat have flere kortere og mere specifikke besøg. En væsentlig del af kontrolbesøgene vil fortsat være vejledning om forskellige fødevareregler.

- Vi kommer ikke til at gå på kompromis med hverken fødevaresikkerheden eller dyrevelfærden. Men det skal være lettere at drive en mindre fødevarevirksomhed. På den måde gøder vi jorden for spændende lokale ideer, som forhåbentlig kan blomstre og skabe madglæde, oplevelser og arbejdspladser i hele Danmark, siger Mogens Jensen.

Fødevarestyrelsen skal derfor i højere grad koordinere kontrol og vejledning af småskalavirksomhederne. Så har ejeren mulighed for på samme kontrolbesøg at få kontrolleret sin gårdbutik og få vejledning om dyrevelfærd.

De nye muligheder forventes introduceret i løbet af 2020.

Initiativet er en del af en større småskalapakke, som skal gøre livet nemmere for de små fødevareproducenter. Fødevarestyrelsen vil også se på mulighederne for at ændre mængdegrænserne for salg af kyllinger og kaniner ved stalddørssalg.

- Der er rigtig mange ildsjæle, som gør en kæmpe indsats for at give alle os, der elsker god, lokal mad, nogle helt særlige oplevelser. Vi skal støtte det initiativ og den virkelyst, der er i så mange små virksomheder. Jeg er sikker på, at virksomhederne kommer til at mærke, at livet bliver lidt nemmere fremover, siger Mogens Jensen.

Fødevarestyrelsen vil også holde informationsmøder flere gange årligt for nye fødevarevirksomheder. Der skal desuden laves et nabotjek i andre lande inden for specifikke områder, hvor der i Danmark kan opleves barrierer for innovativ og bæredygtig fødevareproduktion.

Småskalapakken er en del af Fødevareforlig 4 fra oktober 2018. Her blev en samlet forligskreds enig om at forenkle rammerne for de små fødevarevirksomheder. De nye initiativer er også støttet af hele forligskredsen, der består af alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige.

28/10 2019
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud
  • Det handler om emballagen

    Det handler om emballagen

    emballage ›Ændrede indkøbsvaner, krav om mere bæredygtig emballage og digitaliseringen og automatiseringens indflydelse på emballagetryk. Det var alt sammen temaer, som eksperter fra emballagevirksomheder, brancheforeninger og den kommercielle og teknologiske sektor diskuterede, da Heidelberger Druckmaschinen fejrede sit 175 års jubilæum