Samarbejde på tværs af brancher skal reducere miljøbelastningen
Protac og Pharma-Tech har udvidet samarbejdet, og skabt et lukket kredsløb for genanvendelse af plast fra brugte Protac produkter. Det sker for at reducere plastforbruget og CO2 udledningen i produktionen mest mulig
Initiativer til mere bæredygtige løsninger har længe været et fokusområde for virksomhederne Protac og Pharma-Tech. De to virksomheder har derfor startet et nyt projekt i et mangeårigt samarbejde.
Protac producerer sansestimulerende hjælpemidler med plastkugler i, og Pharma-Tech støber plastkuglerne hertil.
På det seneste har genanvendelse af plastkuglerne været en stor del af samarbejdet, da Pharma-Tech fandt frem til, at de i et lukket kredsløb kan genanvende brugte Protac plastkugler og genskabe nye kugler til Protacs produkter af samme kvalitet som de oprindelige.
Når der produceres plastkugler på denne måde, spares der, ifølge Pharma-Tech, 28% CO2 og 30% plast.
I det lukkede kredsløb leverer Protac brugte plastkugler tilbage til Pharma-Tech, hvortil de har udviklet en særlig produktionscyklus til Protacs plastkugler.
De brugte plastkugler granuleres, omsmeltes og anvendes til produktion af nye kugler. Det sikrer, at plasten fortsat er ren og af samme høje kvalitet som de oprindelige kugler.
Protac har længe sonderet markedet for at se, om der eventuelt kan anvendes et mere bæredygtigt alternativ end oprindeligt fremstillet plast.
Udfordringen er, at Protac er underlagt meget skrappe kvalitets- og hygiejnekrav til den anvendte plast, da de sansestimulerende hjælpemidler er registrerede som Medicinsk Udstyr hos Lægemiddelstyrelsen i klasse 1, og plasten derfor skal derfor være meget ren.
Plasten skal faktisk være lige så ren som det, der anvendes i f.eks. kanyler. Derfor er det ikke en mulighed for Protac at anvende andet genbrugsplast udover deres egne brugte plastkugler til fremstilling af nye plastkugler.
-hawin