RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser
Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
Af Lisbeth Petersen
Marcus Nørmann Christensen har altid fået at vide, at man ikke skal lade et glas stå nogen steder, fordi der kan være nogen, der putter noget i det.
Alligevel blev han selv udsat for det, der har fået betegnelsen 'drugging' under et ophold i Østrig, og da han efter endt hospitalsophold kom hjem til Danmark, gik han sammen med sin familie i gang med at finde en løsning på det stigende problem med forgiftningsforbrydelser i nattelivet.
-Der var nogle produkter, men de imødekom ikke de behov, jeg havde. Jeg vil helst ikke drikke øl af et sugerør. Så der var et hul i markedet, hvor vi kunne komme ind og beskytte nogle mennesker. Så vi begyndte at arbejde med det og så på, hvad vi kunne gøre med nogle ideer, vi havde, fortæller Marcus Nørmann Christensen, som sammen med sin familie etablerede virksomheden, Komfid.
Marcus Nørmann Christensen (tv) har sammen med sin familie udviklet låget, og hans tidligere arbejdsgiver på SKEMA, Hans-Jakob Bjørn Christensen er blandt de første kunder til produktet.
Virksomheden fik udviklet prototyper på et låg, som blev afprøvet på blandt andre cafeen og baren SKEMA i hjembyen Ringsted.
Låget, som lægges ned i glasset, har en drikke-rende, så man kan drikke af glasset uden at skulle bruge sugerør. Med drikke-renden føles det næsten som at drikke af et glas uden låg, og tilbagemeldingen til Marcus og familien er, at folk ret hurtigt glemmer, at der er låg på og derfor ikke er generet af det. Låget har dog også plads til sugerør til de kunder, der foretrækker det.
Komfid-låget er et fuldt komposterbart engangslåg, der er produceret af biologiske træfibre fra Finland og fremstillet i Danmark.
Udviklingsstøtte på universitetet
Marcus Nørmann Christensen læser samfundsvidenskab på tredje semester på Roskilde Universitet, hvor han også fik støtte til at udvikle sit produkt og sin virksomhed.
Det foregik gennem RUC Open Entrepreneurship Lab, der et mødested for studerende, der kan arbejde med - og få sparring på forretningsidéer - og Fablab, der er et åbent laboratorie, hvor alle kan komme og udvikle og afprøve prototyper.
-Fablab hjalp os med at gå fra vores første prototype til at kunne 3D-printe en prototype af et design, så vi kunne prøve det af, inden vi lavede det endelige design. Og Open Entrepreneurship Lab har blandt andet hjulpet os med at søge nogle fonde og med sparring om, hvad vi kunne gøre – også i forhold til analyser og strategier. Der har været en masse hjælp, og det har været meget givende, forklarerMarcus Nørmann Christensen.
Sommeren 2024 gik med at udvikle produktet, få godkendelse på 4 ud af 5 patentkrav, som virksomheden har søgt om.
I august startede produktionen, og allerede i efteråret var de første låg solgt til bl.a. SKEMA i Ringsted, hvor Marcus selv har arbejdet, og hvor lågene blev testet på kunderne.
SKEMAs ejer Hans-Jakob Bjørn Christensen siger:
-Jeg kan ikke vide, om der er nogen, der er forsøgt drugged her på stedet, men det vil være forkert at sige, at der ikke er et problem med det her i Danmark, og så vil jeg hellere forebygge og sige, at vi er bevidste om, at det her er et problem. Så lad os have et tilbud til dem, der er nervøse for at blive drugged, og lad os sende et signal om, at vi holder øje og passer på.
Mange flere muligheder
Marcus Nørmann Christensen, hans familien og Komfid har nu ambitioner om at nå længere ud med deres låg. Udover barer, natklubber og spillesteder ser virksomheden også muligheder på festivaler og sportsbegivenheder, hvor der også er samlet mange mennesker, der drikker af samme type glas, som man gør på barer.
Derudover ønsker familien at stifte en forening, der hjælper med et tryggere natte- og kulturliv - blandt andet ved bryde det tabu, der er forbundet med drugging.
Ifølge en Megafonundersøgelse for TV2 Nyhederne og Politiken i 2023 mener næsten hver femte unge person, at have været været udsat for drugging eller havde mistanke om, at de havde været udsat for drugging.
Samtidig oplyser Giftlinjen, at den er et stigende antal henvendelser om 'noget i drink'.