Rekordår: 1.572 ton overskudsmad og knap 4 mio. måltider for socialt udsatte

Rekordår: 1.572 ton overskudsmad og knap 4 mio. måltider for socialt udsatte

NGO'en FødevareBanken leverer rekordår med ny direktør på posten. I 2021 var rekord for både ton overskudsmad indsamlet, måltider leveret og nye modtagersteder i FødevareBanken. Næsten fire mio. måltider hos 348 modtagersteder svarer til, at der er indsamlet et års madspild fra samtlige borgere i Viborg (37.429 borgere)

FødevareBanken er opstået som svar på to samfundsproblemer: madspild og madfattigdom. Organisationen indsamler overskudsmad fra fødevareindustrien – mad som ikke er for gammel, men af andre grunde ikke kan sælges – og leverer det til sociale organisationer, der hjælper mennesker i svære livssituationer. Og i 2021 gjorde FødevareBanken det exceptionelt godt.

-Indsatsen svarer til, at vores frivillige leverer mere end 10.000 måltider om dagen. Det er mad, der gør en kæmpe forskel for de mennesker, som vi hjælper. Det kommer stadig bag på mange, at madfattigdom er en realitet i Danmark, men vi kan jo desværre se, at der er et øget bud efter den hjælp, vi tilbyder, lyder det fra direktør Lea Gry von Cotta-Schønberg.

De mange ton overskudsmad indsamles fra partnere som Arla, Aarstiderne og Salling Group.

-Inden 2030 har vi i Salling Group et mål om at halvere vores samlede madspild. I den ligning er Fødevarebanken en uundværlig allieret. Vi er enormt stolte af partnerskabet, som både sikrer, at mest mulig mad ender på en tallerken og at maden kommer nogle mennesker til gode, der virkelig har brug den, siger Henrik Vinther Olesen, CSR- og kommunikationsdirektør i Salling Group.

En direktør med en mission: Vi skal samle madspildsindsatsen i Danmark
Fødevarebankens rekordår er lavet samtidig med, at organisationen har budt en ny direktør velkommen i Lea Gry von Cotta-Schønberg. Hendes ambitionen er, at Fødevarebanken skal gå forrest for at samle madspildsindsatsen i Danmark i et netværk med fælles målsætninger.

-Rigtig mange organisationer i Danmark kæmper for at minimere madspild, og det er fantastisk. Men sammen kan vi gøre endnu mere. Det er en af mine vigtigste prioriteter for 2022/23, at samtlige NGO'er, der beskæftiger sig med madspild, kan stå sammen, så de indsatser, mål og politiske udspil, vi har til fælles, vejer tungere, siger Lea Gry von Cotta-Schønberg.

Fakta om Fødevarebankens 2021-resultater
Fødevarebankens 277 frivillige indsamlede i 2021 1.572.294 kg overskudsmad fra fødevareindustrien og leverede det videre til 348 sociale organisationer landet over som Mændenes Hjem, Danner og Reden.

Overskudsmaden blev til 3,93 mio. måltider til socialt udsatte. Eller 10.684 måltider om dagen.

For blot 4 kr. kan Fødevarebanken levere et måltid af overskudsmad, hvor intet er over sidste holdbarhedsdato.
Ifølge en rapport fra Økonomer Uden Grænser fra 2020 svarer hver en krone investeret i Fødevarebanken til, at samfundet får 1,95 kroner igen - alene i sparede madudgifter og sparet CO2 ved ikke at producere nye fødevarer. Dvs. værdi af ernæring og sundhed hos modtagere ikke er medregnet her.

-lipe

8/3 2022
  • Brevet i stærkt jule-comeback

    Brevet i stærkt jule-comeback

    emballage ›Danskerne sendte 50 procent flere breve sidste december end en gennemsnitlig måned hos dao, der forudser en tilsvarende stigning i år. Trenden drives ifølge ekspert især af unge som modspil til digital overmætning
  • Emballagemessen er pakket og klar

    Emballagemessen er pakket og klar

    emballage ›Packaging Innovations & Empack 2026 bliver afholdt i midten af februar i Birmingham UK og byder på et indblik i den faglige udvikling der præger hele emballageindustriens forsyningskæde – og der er rift om billetterne
  • Bring giver julemanden konkurrence

    Bring giver julemanden konkurrence

    emballage ›Danskerne klikker flere pakker hjem end nogensinde før og hos Bring er pakkevolumenerne steget med 21 procent under julesalget – tre områder skiller sig ud
  • Danske bryggere og EU-politikere kæmper for pantsystemet

    Danske bryggere og EU-politikere kæmper for pantsystemet

    emballage ›EU-krav om genpåfyldelige drikkevare-emballager undergraver det danske pant- og retursystem. Det mener Bryggeriforeningen, som frygter, at kravene fører til, at flere danske mikrobryggerier lukker. Både bryggere og EU-politikere er på barrikaderne
  • AI er kommet på lager hos Zalando

    AI er kommet på lager hos Zalando

    emballage ›Nomagic er leverandør af AI-drevet robotteknologi til lagre og fulfilment-sektoren. Nu har Zalando valgt virksomheden til at styrke den operationelle ekspertise i sine fulfilment-centre yderligere
  • Køretøjer skal kunne skilles ad og genanvendes

    Køretøjer skal kunne skilles ad og genanvendes

    emballage ›Det danske EU-formandskab har landet en markant aftale mellem Rådet og Europa-Parlamentet om bedre design og genbrug af udtjente køretøjer som biler, busser og lastbiler. Aftalen gør det lettere at få bilen repareret og sikrer bedre udnyttelse af materialer og kritiske råstoffer
  • Dana Lim gearer organisationen til milliardmål i 2030

    Dana Lim gearer organisationen til milliardmål i 2030

    emballage ›Mens Dana Lim nærmer sig et århundrede som dansk industrivirksomhed, afleverer ceo Lars Christensen sit 12. regnskab med toplinjevækst og en klar kurs mod milliardomsætning
  • Papirbaseret barriere til juicekartoner

    Papirbaseret barriere til juicekartoner

    emballage ›Tetra Pak lancerer sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión en papirbaseret barriereteknologi til juicekartoner. Ifølge emballageproducenten er det verdens første