Plastindustrien glæder sig over styrkede krav til cirkularitet-Med de nye krav får vi skabt stærkere incitamenter for virksomhederne til at tænke cirkularitet ind i deres produktdesign, siger miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk.(Plastindustrien)

Plastindustrien glæder sig over styrkede krav til cirkularitet

EU's emballageforordning, som netop er vedtaget, stiller skærpede krav til genanvendt indhold og design af emballage. Plastindustrien støtter op om de nye regler og ser dem som et vigtigt skridt mod en mere cirkulær emballageproduktion

Den længe ventede "Packaging and Packaging Waste Regulation" (Emballageforordningen) blev mandag vedtaget af EU's Ministerråd og træder dermed i kraft som lovgivning i EU.

Forordningen skal fremme en cirkulær økonomi ved at stille skærpede krav til emballagedesign, genbrug og genanvendelse.

Hos brancheforeningen Plastindustrien bliver de nye regler modtaget med glæde. Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger:

- Forordningen er et vigtigt skridt fremad i vores fælles indsats for at reducere ressourcespild og fremme cirkularitet.

- Den ligger helt i tråd med det arbejde, vi i Plastindustrien har gjort gennem mange år – blandt andet med vores designguide, der hjælper virksomheder med at designe emballager til genbrug eller genanvendelse.

- Vi er især glade for kravene om genanvendt indhold i emballage, som vil styrke efterspørgslen efter og produktionen af genanvendt plast i høj kvalitet, også til fødevarekontakt.

Krav til indhold
Blandt de nye regler er krav om genanvendt indhold, herunder mindst 10 % genanvendt materiale i kontaktsensitive emballager af ikke-PET-plast inden 2030 og mindst 65 % i engangsplastflasker inden 2040.

Derudover skal udbydere af take-away tilbyde genbrugelige alternativer til engangsprodukter som emballage og drikkebeholdere, hvilket skal reducere affald og fremme genbrug.

Endelig skal forbrugerne informeres bedre gennem mærkning og tydelig oplysning om emballagens materiale og indhold af genanvendt plast.

Styrket incitament
Christina Busk håber, at reglerne vil være med til accelerere overgangen til en cirkulær økonomi:

- Med de nye krav får vi skabt stærkere incitamenter for virksomhederne til at tænke cirkularitet ind i deres produktdesign. Det er både med til at styrke innovationen og potentialet for genbrug og genanvendelse.

Reglerne i emballageforordningen træder i kraft i midten af 2026.

-hawin

Emballageforordningen indfører blandt andet:

    • Krav om genanvendt indhold i emballage. Bl.a. et mål om mindst 10 % genanvendt materiale i kontaktsensitive emballager af ikke-PET-plast i 2030 og mindst 65 % i engangsplastflasker i 2040.
    • Fokus på genbrugssystemer. Udbydere af take-away skal tilbyde genbrugelige alternativer til engangsprodukter, fx emballage og drikkebeholdere, for at reducere affald og fremme genbrug.
    • Krav om styrket forbrugeroplysning gennem mærkning og information om emballagens materiale og genanvendelsesindhold.

 

18/12 2024
  • Nu kan udtjent industriplast lettere genanvendes

    Nu kan udtjent industriplast lettere genanvendes

    emballage ›Et treårigt samarbejde mellem en gruppe af Danmarks største industrivirksomheder har knækket flere koder til øget genanvendelse af industriens komplekse plastprodukter. Samtidig opfordrer virksomhederne til mere tværindustrielt samarbejde
  • Fiskeribranchen går med i Returordningen

    Fiskeribranchen går med i Returordningen

    emballage ›Indsamling af mellem 300 og 600 tons plastaffald fra fiskeredskaber om året. Det er det forventede, årlige resultat af Fiskeriretur, som er den femte kollektivordning under hovedorganisationen, Retur der også tæller ordninger for batterier, el, emballager og tekstiler. Det nye samarbejde er affødt af producentansvaret for fiskeredskaber.
  • Stok Group køber Scan Lux Flexible 

    Stok Group køber Scan Lux Flexible 

    emballage ›Stok Group har underskrevet en købsaftale om overtagelse af 100% af aktierne i Scan Lux Flexible, med base i Aarhus. Det er planen at alle aktiviteter overtages i slutningen af marts
  • De skal finde vinderen af Plastprisen 2025

    De skal finde vinderen af Plastprisen 2025

    emballage ›Den eksterne jury til Plastindustriens årlige prisuddeling er nu på plads. Den består i år af Anders Egede Daugaard, lektor, DTU Kemiteknik, Nigel Edmondson, direktør, MADE – Manufacturing Academy of Denmark, og Per Grunddal Jørgensen, CEO, Bogense Plast
  • Papbakker i stedet for plast

    Papbakker i stedet for plast

    emballage ›Smurfit Westrock hjælper Tropica med at skifte fra plast til bakker i pap og hjælper dermed planteproducenten med at eliminere 12,4 tons plast om året
  • Papirbaserede stand-up-poser til opvasketabs

    Papirbaserede stand-up-poser til opvasketabs

    emballage ›Mondi og Proquimia har samarbejdet om at udvikle en emballage, som erstatter den tidligere plastløsning. Den nye pose er fremstillet af Mondi's re/cycle FunctionalBarrier Paper 95/5 og har betydeligt lavere CO2-udledning end den tidligere plastbaserede
  • Tre WorldStars til Nefabs fiberbaserede transportemballager

    Tre WorldStars til Nefabs fiberbaserede transportemballager

    emballage ›Den nordisk-ejede emballageproducent har modtaget hele tre styk af den prestigefyldte pris for sit alternativ til træpallekraver, en bulkemballage til engangsbrug og en bølgepapløsning til skærme
  • Nyt emballagedesign giver store plastbesparelser

    Nyt emballagedesign giver store plastbesparelser

    emballage ›Elworks reducerer brugen af plastik til fordel for mindre miljøbelastende papir i nyt emballagedesign. Det forventer man giver årlige besparelser på 233 ton CO2e