Plastindustrien glæder sig over styrkede krav til cirkularitet-Med de nye krav får vi skabt stærkere incitamenter for virksomhederne til at tænke cirkularitet ind i deres produktdesign, siger miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk.(Plastindustrien)

Plastindustrien glæder sig over styrkede krav til cirkularitet

EU's emballageforordning, som netop er vedtaget, stiller skærpede krav til genanvendt indhold og design af emballage. Plastindustrien støtter op om de nye regler og ser dem som et vigtigt skridt mod en mere cirkulær emballageproduktion

Den længe ventede "Packaging and Packaging Waste Regulation" (Emballageforordningen) blev mandag vedtaget af EU's Ministerråd og træder dermed i kraft som lovgivning i EU.

Forordningen skal fremme en cirkulær økonomi ved at stille skærpede krav til emballagedesign, genbrug og genanvendelse.

Hos brancheforeningen Plastindustrien bliver de nye regler modtaget med glæde. Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger:

- Forordningen er et vigtigt skridt fremad i vores fælles indsats for at reducere ressourcespild og fremme cirkularitet.

- Den ligger helt i tråd med det arbejde, vi i Plastindustrien har gjort gennem mange år – blandt andet med vores designguide, der hjælper virksomheder med at designe emballager til genbrug eller genanvendelse.

- Vi er især glade for kravene om genanvendt indhold i emballage, som vil styrke efterspørgslen efter og produktionen af genanvendt plast i høj kvalitet, også til fødevarekontakt.

Krav til indhold
Blandt de nye regler er krav om genanvendt indhold, herunder mindst 10 % genanvendt materiale i kontaktsensitive emballager af ikke-PET-plast inden 2030 og mindst 65 % i engangsplastflasker inden 2040.

Derudover skal udbydere af take-away tilbyde genbrugelige alternativer til engangsprodukter som emballage og drikkebeholdere, hvilket skal reducere affald og fremme genbrug.

Endelig skal forbrugerne informeres bedre gennem mærkning og tydelig oplysning om emballagens materiale og indhold af genanvendt plast.

Styrket incitament
Christina Busk håber, at reglerne vil være med til accelerere overgangen til en cirkulær økonomi:

- Med de nye krav får vi skabt stærkere incitamenter for virksomhederne til at tænke cirkularitet ind i deres produktdesign. Det er både med til at styrke innovationen og potentialet for genbrug og genanvendelse.

Reglerne i emballageforordningen træder i kraft i midten af 2026.

-hawin

Emballageforordningen indfører blandt andet:

    • Krav om genanvendt indhold i emballage. Bl.a. et mål om mindst 10 % genanvendt materiale i kontaktsensitive emballager af ikke-PET-plast i 2030 og mindst 65 % i engangsplastflasker i 2040.
    • Fokus på genbrugssystemer. Udbydere af take-away skal tilbyde genbrugelige alternativer til engangsprodukter, fx emballage og drikkebeholdere, for at reducere affald og fremme genbrug.
    • Krav om styrket forbrugeroplysning gennem mærkning og information om emballagens materiale og genanvendelsesindhold.

 

18/12 2024
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud
  • Det handler om emballagen

    Det handler om emballagen

    emballage ›Ændrede indkøbsvaner, krav om mere bæredygtig emballage og digitaliseringen og automatiseringens indflydelse på emballagetryk. Det var alt sammen temaer, som eksperter fra emballagevirksomheder, brancheforeninger og den kommercielle og teknologiske sektor diskuterede, da Heidelberger Druckmaschinen fejrede sit 175 års jubilæum