Partnerskaber med offentlige virksomheder skal øge genbrug af emballager
Nonprofit-organisationen Gate21 søger sjællandske kommuner og regioner der vil medvirke til bl.a. at afprøve genbrugelige emballager til arrangementer i lokalområdet og øge cirkulariteten af plast i sundhedssektoren
Af Lisbeth Petersen
I de kommende år kan kommuner, regioner og en række virksomheder på Sjælland og i Skåne være med til at udvikle mere miljøvenlig brug af eksempelvis plastemballager.
Partnerskabet Gate 21, som også indbefatter vidensinstitutioner i området 'Greater Copenhagen', søger netop nu samarbejdspartnere til nye 'grønne' udviklingsprojekter, som skal gennemføres i årene 2023 - 2025.
Offentlige køkkener, take-away-virksomheder og sygehuse
Blandt projekterne er 'Fra engangsemballage til genbrugsløsninger', hvor organisationen i samarbejde med to til tre kommuner vil minimere brugen af engangsemballage.
-Det kan være til events i byrummet, i samarbejde med lokale virksomheder og gennem egne indkøb til plejesektoren, skolemad eller lignende. Men der er brug for at teste genbrugsløsninger i samarbejde med lokale aktører, fortæller Gate 21 om projektet, hvor der skal testes og demonstreres løsninger med fokus på:
Grønne events i byrummet med særligt fokus på at afprøve genbrugelige emballageløsninger
Lokalområder med genbrugssystemer – samarbejde med take-away-virksomheder i geografisk afgrænsede områder
Kommunens egne indkøb med fokus på markedsdialog og overgang fra engangs- til genbrugsløsninger
Dialog med flere offentlige virksomheder om cases
I projektet 'Madspild og menuplanlægning i offentlige køkkener' skal kommuner, som arbejder aktivt med reducering af madspild, være med til at udvikle løsninger på området og i 'Cirkulær plasthåndtering i sundhedssektoren' vil projektet undersøge behov, barrierer og muligheder for øge fokus på området.
-Plast har en central rolle i sundhedsvæsenet, fordi det er hygiejnisk, praktisk og hjælper med at opretholde steriliteten af en lang række vigtige produkter og er dermed et vigtigt bidrag til patientsikkerhed.
Men både fremstillingen og afbrændingen af plast belaster klimaet med CO2, og plastaffald skader miljøet. Derfor er det nødvendigt at skabe en smartere og mere cirkulær brug af plastprodukter og sikre en bedre genanvendelse af plastaffald fra sundhedssektoren, skriver Gate 21 i sit nyhedsbrev.
Allerede nu er der dialoger om udvikling af cases med Bispebjerg Sygehus, Frederiksberg Sygehus, Bornholms Sygehus, Region Hovedstaden, Region Sjælland og Lejre Kommune, som på forskellig vis ønsker at teste og demonstrere løsninger indenfor indkøb, brug, reparation, deling og sortering af plastprodukter.