Nye regler skal styrke forbrugersikkerheden

Nye regler skal styrke forbrugersikkerheden

En strammere lovgivning for forbrugersikkerhed ser dagens lys i denne måned, og reglerne er gode nyheder for de danske forbrugere. Det er udmeldingen fra Jens Haugaard, der er direktør hos compliance-specialisten Mediator

Den 13. december 2024 trådte en ny produktsikkerhedsforordning i kraft. Under betegnelsen GPSR-forordningen fastsættes der nu skærpede regler for sikkerheden ved forbrugerprodukter, som bliver sat til salg indenfor EU.

Forordningen omfatter alle de virksomheder, der er med til at bringe produkter ind på EU-markedet.

Det skriver konsulentvirksomheden, Mediator i en pressemeddelelse.

Hos konsulent- og compliance-specialisterne Mediator har man siden 2011 bygget bro mellem producenter og dem, der går til markedet med varer.

Og her hilser man den nye lovgivning velkommen, og ifølge Jens Haugaard, der er CEO hos Mediator, får især et element afgørende betydning for danskerne.

– De nye regler er en sejr for forbrugersikkerheden i Danmark – ingen tvivl om det. Især de strengere krav til sporbarhed vil betyde, at importerede varer kommer til at matche europæisk lovgivning.

- Konkret vil man - uanset om varen er købt i en fysisk butik eller på en dansk webshop - fremover være langt mere sikker på, at produktet man pakker ud, er identisk med det, som man har bestilt, siger Jens Haugaard og uddyber:

- Produktsikkerhedsforordningen stiller højere krav til, at alle produkter skal vurderes i forhold til sikkerhed, og det vil give mere sikre produkter på markedet.

- Hvis man eksempelvis har købt nogle produkter, der senere viser sig at være farlige, er det nu nemmere for producenterne at advare forbrugerne og hjemkalde produkterne.

Fokus på kemi-produkter
Foruden produktsikkerhedsforordningen er den såkaldte CLP-forordning også blevet strammet op, og ifølge Miljøstyrelsen trådte den i kraft den 10. december.

CLP står for Classification, Labelling and Packaging, og de nye regler er gældende for produkter, der indeholder kemikalier, og som sælges til private og til professionel brug.

Jens Haugaard pointerer, at også denne forordning vil højne danskernes forbrugersikkerhed.

– Mange af de kemiholdige produkter, man finder på hylderne i supermarkedet, har i dag en lille og ulæselig etikette med fareklassificering af varens kemiske stoffer og blandinger.

- Det vil ændre sig nu, hvor produkter som wc-rens og vaskepulver fremover skal have en større og mere læsbar beskrivelse.

- Faremærkningen skal også synliggøres, hvis for eksempel en dagligvarebutik i reklamer omtaler varer indeholdende kemi, eller hvis disse sælges online eller over telefonen, fortæller Jens Haugaard.

187 kilo emballage per dansker
Seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at danskerne i 2022 i gennemsnit bortskaffede 187 kg emballage per indbygger.

Det svarer samlet set til 1.108.000 ton, og Jens Haugaard glæder sig i den forbindelse over, at de nye regler også fokuserer netop det punkt.

- Mange tænker ikke over indholdet af den emballage, man bortskaffer, og som skal destrueres efter endt køb.

- Det betyder, at pap og plastik til at pakke produkterne ind i ligeledes skal være konstrueret og fremstillet i overensstemmelse med sikkerhedskravene, siger Jens Haugaard.

Mediator er del af Certanias internationale netværk. Det giver virksomheden adgang til specialistkompetencer indenfor test, certificering og laboratorer, hvorved man kan yde rådgivning i et globalt perspektiv.

-hawin

17/12 2024
  • VANA og Recipo indleder samarbejde

    VANA og Recipo indleder samarbejde

    emballage ›Det skal være lettere for virksomheder omfattet af flere forskellige producentansvar at løfte den administrative byrde. Derfor har kollektivordningen for emballage, VANA og kollektivordningen på elektronikområdet, Recipo indledt et samarbejde
  • Sveriges pantsystem slår ny rekord 

    Sveriges pantsystem slår ny rekord 

    emballage ›Mere end 2,8 milliarder PET-flasker og aluminiumsdåser blev returneret gennem det svenske retursystem (DRS) i 2024. Det er en stigning på næsten 6 procent i forhold til året før, og ifølge nye data fra Returpack/Pantamera, der driver landets DRS, betyder det, at hver person i Sverige i gennemsnit genanvendte 271 drikkevarebeholdere sidste år
  • To virksomheder vil løse vanskeligt problem med genbrugsplast til fødevarer

    To virksomheder vil løse vanskeligt problem med genbrugsplast til fødevarer

    emballage ›Virksomhederne Nextek, der arbejder med bæredygtighedsteknologi, og Coveris, der er ekspert i fleksibel emballage vil samarbejde om at omdanne emballageaffald af polyolefin (PE og PP) fra forbrugere til genbrugsharpikser og -film af høj kvalitet til fødevarer
  • Varmeforseglende materiale til erstatning for plast

    Varmeforseglende materiale til erstatning for plast

    emballage ›Billerud lancerer nu ConFlex® HeatSeal - et genanvendeligt, varmeforseglende papiremballagemateriale, der er designet til at erstatte plast i emballageapplikationer med høje krav til forseglingsydelse og genanvendelighed
  • Nonfood-materiale med 85 procent genbrugsplast

    Nonfood-materiale med 85 procent genbrugsplast

    emballage ›Emballageproducenten Borealis lancerer nu Borcycle™ M CWT120CL som et nyt teknisk gennembrud for genanvendte plastmaterialer. Produktet vil bl.a. kunne bruges til film- og strækfilmsemballager i landbruget og industrien
  • Kredsløb i verdensklasse

    Kredsløb i verdensklasse

    emballage ›Når flasker og dåser genanvendes i pantsystemet, bliver hele 99,7 procent til nye flasker og dåser i et lukket kredsløb, hvor materialerne kan genanvendes igen og igen. Det fremgår af Dansk Retursystems årsrapport Det rekordhøje niveau er en forbedring på knap 4 procentpoint i forhold til året før
  • Cirkulære festivalkrus blandt emnerne på minikonference

    Cirkulære festivalkrus blandt emnerne på minikonference

    emballage ›Plastindustrien inviterer i næste måned til minikonference på messen LOOP Forum. Her skal der bl.a. tales om konkrete eksempler på genbrugs- og genanvendelsesløsninger af plast på Danmarks to største musikfestivaler, SMUKfest og Roskilde Festival
  • Pakkelinje til sikker håndtering af flasker i genbrugskasser

    Pakkelinje til sikker håndtering af flasker i genbrugskasser

    emballage ›Tyske KHS og PGM Motion har til en drikkevareproducent i Mexico udviklet en automatiseret pakkelinje, der er så præcis og skånsom, at producenten kan bruge genanvendte papkasser i stedet for plastbeholdere som transportemballage