Nye guides hjælper danskerne til bedre plastikvaner

Nye guides hjælper danskerne til bedre plastikvaner

Den 3. juli er det slut med at bruge engangsplastik som engangsbestik af plastik, plastiktallerkener til engangsbrug og sugerør af plast, når det såkaldte engangsplastikdirektiv træder i kraft. De storforbrugende danskere, smider hver især årligt 33 kilo engangsplastik i skraldespanden, men nu har Tuborg og WWF udviklet en række simple løsningskataloger og guides, der skal hjælpe danskerne, foreninger, koncertsteder og virksomheder med at knække deres plastikvaner – også når det kommer til engangsplastik

Danmark har Europarekord i produktion af husholdningsaffald per indbygger[1], hvilket også indebærer et stort forbrug af blandt andet engangsplastik. En ny rapport viser, at hver dansker i gennemsnit smider 33 kilo. engangsplast i skraldespanden hvert år, hvilket sætter Danmark i top 25 globalt[2].

'Det Store Plastik-Knæk' har undersøgt de danske plastikvaner med henblik på at forbedre vanerne og sikre, at vi i højere grad genbruger, affaldssorterer og genanvender vores plastik.

- Plastik i Danmark er en uigennemskuelig jungle af plastiktyper, vejledninger og råd, som man nemt kan fare vild i. Derfor har mange danskere rigtig dårlige plastikvaner – ofte uden selv at vide det. Det vil Tuborg og WWF gøre noget ved, så alle nemt kan gøre en række små ting, som vil have en stor betydning for, at vores truede planet og dyreliv ikke kvæles i plastik, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Uoverskuelighed spænder ben

Det Store Plastik-Knæk skal gøre det let for danske borgere og organisationer at bruge plastik på den mest bæredygtige måde.

Det store fokus på plastik de senere år har skabt muligheder for at handle og skabe bæredygtige løsninger, men det har også affødt et væld af anbefalinger og råd om materialer, genbrug, genanvendelighed, sortering og hensigtsmæssig brug, der kan gøre det udfordrende rent faktisk at gøre noget ved problemet og ændre adfærd.

- Tuborg er for hele Danmark, hvorfor vi er stolte af at kunne være med til at få overblik over den bedste håndtering af plastikken både i hverdagen og weekenden. Vi introducerede genbrugskoppen på de fire største danske festivaler i 2019 og i år også på spillesteder.

- Derfor synes vi, det er oplagt, at næste skridt er at hjælpe bedre plastikvaner på vej sammen med WWF, så vi alle i fællesskab kan gøre Danmark lidt grønnere. siger Marlene Vagn Andersen, Brand Activation Manager for Tuborg.

Flere partnere hjælper til

For at nå ud til så mange som muligt har WWF undersøgt plastikvanerne på seks forskellige områder, hvor næsten alle danskere har en stor del af deres dagligdag. På baggrund af undersøgelserne har Tuborg og WWF udviklet seks guides – én for hvert område.

- Områderne dækker de steder, hvor danskerne lever, arbejder og samles – fra andelsboligen til festivalen. Med de nye guides kan foreningsbestyrelser, ledere eller frivillige nemt gøre en indsats for at nedbringe plastikforbruget hos dem selv. Derfor forventer jeg, at alle danskere på en eller anden måde vil få glæde af de nye guides, der dermed heller ikke bliver helt ringe for Danmarks natur, siger Bo Øksnebjerg.

For hvert område har Tuborg og WWF fået hjælp fra en tredje partner til at sikre, at de seks løsningsguides kommer ud til de konkrete organisationer og individer, som står med netop de problematikker, som de seks guides tager udgangspunkt i.

Helt ind i de danske hjem

'Hjemmet' er det ene af de seks områder, og her har Tuborg og WWF teamet op med Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

- Vi producerer i Danmark mere husholdningsaffald per indbygger end noget andet land i Europa, og det gælder i høj grad plastik. WWF får henvendelser hver eneste uge fra danskere, som ønsker at gøre op med plastikpuklen, men ikke ved, hvad de skal gøre. Vi har sammen med danskerne undersøgt de letteste og mest effektive løsninger – så alle fremover nemt kan bidrage til at løse plastikudfordringen uden at få sved på panden, siger Bo Øksnebjerg, der bakkes op af Jan Hansen, Direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

- Vi er glade for at kunne støtte projektet. Vi taler med og rådgiver andelshavere hver dag, og vi har et stort netværk af andelsforeninger og private borgere. Med de nøgletal, der fremstilles her, er det tydeligt, at det er enormt vigtigt at komme helt ind i danskernes hjem, siger Jan Hansen.

-hawin

Læs mere og download guides her: www.wwf.dk/detstoreplastikknaek

1] Kilde 1 + Kilde 2

[2] Kilde 3

17/6 2021
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage