Ny designguide skal fremme genbrug og genanvendelse

Ny designguide skal fremme genbrug og genanvendelse

Brancheforeningen Plastindustrien har i regi af Netværk for cirkulær plastemballage lanceret nydesignguide. Den skal sikre, at endnu mere plastemballage til private forbrugere bliver genbrugt og genanvendt og ikke ender som værdiløst affald

Danskerne sorterer affald som aldrig før, og vi bliver bedre og bedre til det, viser officielle tal. Men alt for meget plastemballage, som kunne udgøre en vigtig ressource, ender som værdiløst restaffald.

Derfor har Plastindustrien igen opdateret sin Designguide på en række områder.

Ambitionen er at få plasten væk fra naturen, ud fra forbrændingsanlæggene og ind i et cirkulært kredsløb, siger miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk.

 Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien

– Vi skal designe emballageløsninger som fra start er tiltænkt genbrug og genanvendelse, så det bliver nemmere for forbrugerne at passe på klodens ressourcer. Vi ønsker at bevare plastmaterialerne i et cirkulært kredsløb, så dem der skal fylde noget i emballagerne i langt højere grad vælger genbrugsløsninger eller har mulighed for at få genanvendt materiale i en endnu bedre, og renere kvalitet til nye emballager. Det kan være med til at minimere mængden af den virgine plast, vi som samfund bruger til emballage.

Resultat af tværgående samarbejde
Designguiden for genbrug og genanvendelse af plastemballager er resultatet af et arbejde på tværs af flere led i værdikæden – fra emballageproducent, påfylder og indsamler til genanvendelsesvirksomheder og andre interessenter. Den er udviklet af en arbejdsgruppe nedsat under Netværk for cirkulær plastemballage, der drives af brancheforeningen Plastindustrien.

Arbejdsgruppen har bestået af repræsentanter fra en række plastvirksomheder, detailhandlen, Københavns Kommune, Ingeniørforeningen IDA og DTU.

Thomas Roland, Vareansvarlighed- & Kvalitetschef, Coop siger:

– Vi skal bruge mindre plast i emballager. Og når vi bruger plast, skal vi gøre det klogere. Derfor er vi i Coop glade for Plastindustriens designguide, som opfordrer virksomheder til at tage hurtigere skridt mod konsekvent brug af plastemballager, der kan recirkuleres. I Coop arbejder vi i samme retning, og vi bringer derfor guidens anbefalinger videre i værdikæden til vores leverandører. Vi skal ensrette sammensætningen af emballagematerialer, og plast skal bruges dér, hvor det kan reducere madspildet og passe bedst muligt på produkterne.

Designguiden, som kan downloades her, er den opdaterede og 3. version af guiden, der udkom i 2015 og 2019.

Fakta om den nye designguide
Afsnittet om genbrug er udvidet markant. Det er blandt andet udvidet med helt nye designkriterier og anbefalinger ligesom det indeholder nye cases fra Ellen McArthur Foundation.

Affaldshierakiet er udbygget med nye elementer om genbrug og differentiering i genanvendelsen, som går længere end lovgivningen.

Nyeste data om sortering af plastaffaldet fra Københavns Kommune er tilføjet. Bl.a. data om fordelingen af plasttyper og typer af emballage og plastprodukter i husstandsindsamlet plast.

Der er som vejledning udarbejdet et beslutningstræ om brugen af emballage.

Guiden er gennemskrevet med fokus på materialekvalitet i fødevarekontaktmateriale (food), kosmetikprodukter (near-food) og non-food produkter. Afsnittet med near-food (kosmetik) er opdateret, så det stemmer overens med den relevante lovgivning.

Der er foretaget en faglig justering af samtlige skemaer om materialerne PP, PE, PET og fleksible folier i forhold til den seneste teknologiske og innovative udvikling – fortsat med udgangspunkt i høj kvalitet.

Der er tilføjet et afsnit om piktogrammer.

Et overblik over den relevante lovgivning og en tidslinje over forventet, kommende lovgivning, der skal implementeres i EU.

-lipe

8/9 2023
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage