Nu kan udtjent industriplast lettere genanvendesIndustriens plastprodukter ender typisk i forbrændingsanlæg. Det har partnerskabet CIP (Cirkulær Industriplast) søgt nye løsninger på. (Foto: Teknologisk Institut)

Nu kan udtjent industriplast lettere genanvendes

Et treårigt samarbejde mellem en gruppe af Danmarks største industrivirksomheder har knækket flere koder til øget genanvendelse af industriens komplekse plastprodukter. Samtidig opfordrer virksomhederne til mere tværindustrielt samarbejde

Ved første øjekast er der måske ikke de store ligheder mellem en termostat fra Danfoss, en insulinpen fra Novo Nordisk, og en cirkulationspumpe fra Grundfos.

Men alle er de eksempler på industrielle plastprodukter, som halter bagefter i den cirkulære omstilling.

For mens forbrugernes plastaffald indsamles og i stigende grad sorteres og genanvendes, så ender industriens plastprodukter typisk i forbrændingsanlæg. Det har partnerskabet CIP (Cirkulær Industriplast) søgt nye løsninger på med støtte fra Miljøstyrelsen.

- Når industrigiganter som Novo Nordisk, Grundfos, Danfoss og Coloplast vælger at gå sammen om at øge genanvendelsen af deres produkter, så vidner det om, at opgaven er for kompleks til, at de kan gøre det på egen hånd. Men samtidig er viljen til stede.

- Nøglen ligger i de brede partnerskaber på tværs af brancher, hvor vi både kan gøre hinanden klogere, afsøge nye samarbejder og skabe fremtiden sammen, fortæller direktør Sune Dowler Nygaard fra Teknologisk Institut, der har ledet CIP-partnerskabet og været teknologisk videnspartner.

Match-making for plastprodukter
Virksomhedernes produkter er undervejs blevet matchet både med hinanden for at bane vej for samarbejde, og med genanvendelsesteknologier hos virksomhederne Trebo, Zirq Medical, Makeen og Topsoe.

Det er sket for at undersøge, hvordan materialer på den ene side og teknologier til sortering og genanvendelse på den anden kan spille sammen i en fremtidig cirkulær økonomi for industriplast.

For eksempel har det vist sig, at plastmaterialet i gamle Danfoss-termostater, der er blevet produceret siden 1940'erne, kan bruges i nye termostater.

Det har ført til etableringen af en take-back-ordning, hvor gamle termostater bliver indsamlet i forbindelse med udskiftning og renoveringsprojekter.

- For at nå hertil er der taget flere tusinde gamle termostater tilbage, som møjsommeligt er blevet adskilt, sorteret, kværnet og testet af Teknologisk Institut.

- På sin vis meget lavpraktisk, men det har sat tempo på vores udviklingsarbejde, så vi nu arbejder på en prototype på en termostat med plastik fra gamle termostater.

- Værdien er til at få øje på, siger VP RD&E HydronicS, Nanna Aage Lundsgaard, fra Danfoss.

På samme måde sætter Grundfos nu tryk på genanvendelsen af gamle pumpehuse, der i samarbejde med virksomheden Trebo bliver neddelt, og de forskellige plasttyper adskilt, så de kan indgå i produktionen af nye pumpehuse.

Brugte insulinpenne får nyt liv
Novo Nordisk havde allerede inden CIP-partnerskabet etableret en returordning, hvor patienter kan aflevere brugte insulinpenne på apoteket.

Målet for Novo Nordisk er en fremtid, hvor plastmaterialerne kan genanvendes flere gange i nye højkvalitetsprodukter.

Derfor har virksomheden indledt et samarbejde med Zirq Medical, der renser, neddeler og sorterer plasten fra insulinpennene, og CIP-partnerskabet har identificeret mulige aftagere og anvendelsesmuligheder.

- Vores medvirken i CIP har givet Novo Nordisk en værdifuld indsigt i mulighederne for genanvendelse af industriel plast.

- Herunder både mekanisk og kemisk genanvendelse, som vi bl.a. har anvendt i vores seneste strategi for vores returordning, siger Dorethe Nielsen, der er Vice President for Corporate Environmental Strategy hos Novo Nordisk

Vil høste gevinsten på sigt
CIP-partnerskabet afsluttes med en konference i Industriens Hus den 26. februar, der skal inspirere industrien til at gå nye veje i fællesskab, så brugt industriplast får nyt liv.

Konferencen afholdes sammen med Dansk Industri og Plastindustrien.

- Vi glæder os til at dele ud af erfaringer og løsninger, for den cirkulære omstilling af samfundet er helt afhængig af virksomheder med høje ambitioner og handlemod.

- Det synes jeg, at CIP-partnerskabet har været en god eksponent for. Samtidig tvivler jeg ikke på, at der på sigt er gevinster at høste for de virksomheder, der lige nu går forrest, siger Sune Dowler Nygaard, Teknologisk Institut.

-hawin

Mere om konferencen i Industriens Hus den 26. februar HER 

Fakta om CIP
CIP (Cirkulær Industriplast, 2022-25) er et strategisk partnerskab støttet af Miljøteknologisk Demonstrations- og Udviklingsprogram under Miljø- og Ligestillingsministeriet som et fyrtårnsprojekt. Partnerskabet består af Novo Nordisk, Grundfos, Danfoss, Coloplast, F&H, Trebo, Zirq Medical, Makeen EnviroTech, Crossbridge Energy, Topsoe, Aarhus Universitet, DTU, Geminor, BASF, Marius Pedersen og Teknologisk Institut.

Partnerskabets vision er at skabe konkrete genanvendelsesløsninger for industrielle plastmaterialer drevet af industriens konkrete behov i den cirkulære omstilling.

20/2 2025
  • Fiskeribranchen går med i Returordningen

    Fiskeribranchen går med i Returordningen

    emballage ›Indsamling af mellem 300 og 600 tons plastaffald fra fiskeredskaber om året. Det er det forventede, årlige resultat af Fiskeriretur, som er den femte kollektivordning under hovedorganisationen, Retur der også tæller ordninger for batterier, el, emballager og tekstiler. Det nye samarbejde er affødt af producentansvaret for fiskeredskaber.
  • Stok Group køber Scan Lux Flexible 

    Stok Group køber Scan Lux Flexible 

    emballage ›Stok Group har underskrevet en købsaftale om overtagelse af 100% af aktierne i Scan Lux Flexible, med base i Aarhus. Det er planen at alle aktiviteter overtages i slutningen af marts
  • De skal finde vinderen af Plastprisen 2025

    De skal finde vinderen af Plastprisen 2025

    emballage ›Den eksterne jury til Plastindustriens årlige prisuddeling er nu på plads. Den består i år af Anders Egede Daugaard, lektor, DTU Kemiteknik, Nigel Edmondson, direktør, MADE – Manufacturing Academy of Denmark, og Per Grunddal Jørgensen, CEO, Bogense Plast
  • Papbakker i stedet for plast

    Papbakker i stedet for plast

    emballage ›Smurfit Westrock hjælper Tropica med at skifte fra plast til bakker i pap og hjælper dermed planteproducenten med at eliminere 12,4 tons plast om året
  • Papirbaserede stand-up-poser til opvasketabs

    Papirbaserede stand-up-poser til opvasketabs

    emballage ›Mondi og Proquimia har samarbejdet om at udvikle en emballage, som erstatter den tidligere plastløsning. Den nye pose er fremstillet af Mondi's re/cycle FunctionalBarrier Paper 95/5 og har betydeligt lavere CO2-udledning end den tidligere plastbaserede
  • Tre WorldStars til Nefabs fiberbaserede transportemballager

    Tre WorldStars til Nefabs fiberbaserede transportemballager

    emballage ›Den nordisk-ejede emballageproducent har modtaget hele tre styk af den prestigefyldte pris for sit alternativ til træpallekraver, en bulkemballage til engangsbrug og en bølgepapløsning til skærme
  • Nyt emballagedesign giver store plastbesparelser

    Nyt emballagedesign giver store plastbesparelser

    emballage ›Elworks reducerer brugen af plastik til fordel for mindre miljøbelastende papir i nyt emballagedesign. Det forventer man giver årlige besparelser på 233 ton CO2e
  • Emballageretur åbner for prækvalifikation på emballageudbud

    Emballageretur åbner for prækvalifikation på emballageudbud

    emballage ›Snart skal danske virksomheder overtage ansvaret med at transportere og behandle tonsvis af emballage, når producentansvaret for emballage træder i kraft senere i år. Emballageretur hjælper virksomheder med at håndtere deres producentansvar. Den kollektive ordning leder nu efter de rette operatører til at håndtere indsamlingen og behandlingen af emballageaffald, og åbner nu for prækvalifikationen til sit omfattende emballageudbud