Ni ud af 10 danskere vil mindske madspild

Ni ud af 10 danskere vil mindske madspild

I dag er international Stop Food Waste Day, og en ny undersøgelse viser, at danskerne i meget høj grad har taget kampen mod madspild til sig. 85 procent går op i at mindske madspild. Og der er nok at tage fat på. Hver anden af os smider mad ud mindst en gang om ugen. Oftest brød, grønt og mejerivarer. Men med et par simple råd kan du mindske dit madspild markant

’Tøm køleskabet’ er navnet på en funktion på Arlas hjemmeside, der skal hjælpe os alle med at mindske madspild. Du skal blot indtaste de madvarer, du har tilbage i køleskabet, og så spytter computeren et forslag til aftensmad ud.

Det er en funktion, flere og flere danskere har fået øjnene op for, og på bare et år er brugen af funktionen steget med hele 138 procent til godt 23.000 søgninger i årets tre første måneder.

Det er ikke tilfældigt. En helt ny undersøgelse, som Epinion har lavet på vegne af Arla, viser, at 85 procent af danskerne er engageret i at mindske madspild.

- Det er en bevægelse, der er gået meget hurtigt. Fokus på bæredygtighed har ændret folks holdning til fødevarer på bare få år, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 25 år.

Fokus på madspild i mediebilledet, på blogs og hos leverandører af opskrifter kombineret med, at butikkerne pakker mindre mængder i udvalgte pakker, gør det nemmere for danskerne at smide mindre mad ud, når først bevidstheden om at mindske madspild er på plads.

- Jeg tror også, at det er gået op for folk, at det ikke er hver dag, man skal lave mad, der er Instagram-værdigt. Nogle gange skal du bare bruge din sunde fornuft og bruge, hvad der er i køleskabet. Det sparer dig både tid og penge, og så forebygger du madspild, siger Tove Færch og tilføjer:

- Det er trods alt bare mad. Og et par krydderurter pynter på alt, siger hun.

I dag 24. april er international Stop Food Waste Day, hvor internationale organisationer er gået sammen om at sætte fokus på madspild.

Brød er den fødevare, som danskerne oftest smider ud, viser undersøgelsen. Det gør 38 procent. Dernæst kommer grøntsager, som 32 procent oftest smider ud. Mejerivarer som ost og mælk smider 20 procent af danskerne oftest ud.

Husmoderlige dyder vinder frem igen

Ifølge Tove Færch er der en række simple, håndterbare råd, som kan gøre det nemmere at mindske madspild i din husstand.

- Det er sådan set en masse gamle dyder, som vi genopliver, siger Tove Færch.

Hun har en række gode råd til de 85 procent af danskerne, som gerne vil mindske deres madspild.

- Det kan lyde usexet med planlægning, men fordelen er kæmpestor både økonomisk, tidsmæssigt og i madspildssammenhæng, siger Tove Færch.

Tove Færchs syv madspildsråd til husholdninger:

  • Planlæg hvad du skal spise de næste tre-fire dage. Så kan du for eksempel købe et blomkålshoved, som du kan lave salat af den ene dag og suppe af den næste. Tænk eventuelt også et måltid ind, der kan bruges i en madpakke.
  • Brug hele paletten af grøntsager i køleskabet og put det i en blender. Uanset om det er hele, friske, trætte, snittede, kogte eller stuvede grønsager, kan du koge det op, og så har du mindst en forretssuppe.
  • Biksemad behøver ikke altid at være med oksekød og brasede kartofler. Tænk det også uden kød med et spejlæg ovenpå.
  • Lav omelet eller æggekage af alt, hvad du har af rester. Også gerne tilberedte ingredienser som stuvede svampe, kogte ris eller speltkerner. Hvis du har oste-rester, så put også gerne det i.
  • Har du trætte grøntsager, som er begyndt at få pletter, så skræl dem og kom dem i en beholder med tætsluttende låg. Så forlænger du levetiden.
  • Hvis du har osterester, kan du smide dem i fryseren. Så kan du rive den frosne ost og bruge på gratineringer, omelet, toast.
  • Hak og svits grøntsager og brug dem i lasagne eller i en pilaf kogt i boullion og rundet af med lidt fløde og ost. Du kan også hakke grøntsager helt fint og røre dem op med havregryn og æg og til ’frikadeller’.

Tøm Køleskabet:

Mangler du inspiration til at bruge varerne i dit køleskab, kan du bruge funktionen ’Tøm Køleskabet’ på Arla.dk. Ved at indtaste de varer, du har til overs, får du på et øjeblik menu-forslag.

-hawin

 

Se mere her: https://www.arla.dk/opskrifter/tom-koleskabet/

Facts fra undersøgelsen:

Hvilke madvarer smider du oftest ud?

Brød: 38 procent

Grønt: 32 procent

Mejerivarer som mælk og ost: 20 procent

Hvilke er følgende ting gør du for at undgå madspild?

Fryser mad: 53 procent

Spiser madvarer, hvor holdbarhedsdatoen er udløbet: 40 procent

Maser emballage ekstra grundigt: 38 procent

Genanvender rester: 38 procent

I hvilken grad vil du sige, at du går op i at mindske madspild?

I meget høj grad: 22 procent

I høj grad: 30 procent

I nogen grad: 32 procent

Tal fra undersøgelsen foretaget af Epinion fra 18. februar til 4. marts 2019 blandt 2.000 danskere for Arla. 

24/4 2019
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage