Nestlé underskriver European Plastics Pact
Med det store, europæiske plastinitiativ, som bl.a. den danske regering har søsat, kan Nestlé bl.a. opnå 100% genanvendelig eller genanvendelig emballage og reducere brugen af jomfru plast med en tredjedel inden 2025
Initiativet er underskrevet af over 80 aktører, herunder mange lande, virksomheder og NGO'er.
Målet er klart: at fremskynde overgangen mod en cirkulær plastøkonomi. Det vil stoppe afhængigheden af jomfruplast - plast fremstillet af ikke-vedvarende, fossilt brændstof.
- Det er imponerende at se, hvordan Danmark er på forkant med væsentlige, globale udfordringer som fx plast og madspild. Her tænker jeg ikke kun på den danske regerings indsats, men også på den viden, der findes i Danmark på de to områder, fx hos stærke, globale NGO'er som Plastic Change og Stop Spild Af Mad. Vi er alle nødt til at samarbejde på tværs af stater, organisationer og virksomheder for at tackle klimaændringerne, og jeg er virkelig stolt af, at vi i dag underskriver European Plastic Pact, siger Cathrine Suter Ossborn, nordisk chef for kommunikation i Nestlé.
Mål, der rækker ud over lovgivning
Pagten samler førende virksomheder såvel som ngo'er og regeringer, der sammen forpligter sig til at realisere fælles mål inden 2025, og det er mål, der rækker ud over den nuværende lovgivning i mange lande. Disse europæiske mål inkluderer:
- Reduktion af jomfruelige plastprodukter og emballage med mindst 20 pct.
- Forøgelse af indsamlings- og genbrugskapacitet i Europa for plastemballage med mindst 25 pct.
- Forøgelse af brugen af genanvendt plast i emballage til et gennemsnit på mindst 30 pct.
Poser og indpakninger skal kunne genanvendes til mad
Marco Settembri, der er Nestlés administrerende direktør for Europa, Mellemøsten og Nordafrika, er meget glad for det store initiativ:
- Vi er glade for at underskrive den europæiske pagt. Et af vores fælles mål er at skabe en cirkulær økonomi ved at forbedre indsamlings-, sorterings- og genbrugsordninger i hele Europa. Allerede i dag er en ny Vittel-plastflaske er fremstillet af genbrugsplast. I morgen ønsker vi at sikre, at også andre emballager, såsom vores indpakninger og poser, kan genanvendes til ny mademballage.
Og dét er en udfordring. For plast til fødevarer er en anden boldgade. Nestlés højeste prioritet er sikkerheden på fødevarer, og al plast, der bruges til fødevareemballage, skal være såkaldt 'fødevarekvalitet'. Det betyder, at den ikke kan indeholde stoffer, der er skadelige for mennesker. For at opnå genbrugsplast af fødevarekvalitet skal genvindingsprocesser udvikle sig i fremtiden.
Udfordringen for Nestlé og fødevareindustrien som helhed er, at det i øjeblikket er billigere at fremstille emballage fra jomfruplast end at bruge genbrugsprodukter af fødevarekvalitet. For at overvinde dette annoncerede Nestlé for nylig en investering på over 1,5 milliarder CHF (ca. 11 milliarder danske kroner) i genbrugsprodukter af fødevarekvalitet. Det sigter mod at give et klart signal til genanvendelsesvirksomheder om at fokusere på genbrugsmateriale af fødevarekvalitet og hjælpe med at skabe et nyt marked.
-lipe