Mærkevareleverandørerne:  Udvidet produktansvar er lidt af en gave-Det er positivt, at emballagens betydning i forsyningskæden bliver større end nogensinde, siger direktør i Mærkevareleverandørerne, MLDK, Niels Jensen.

Mærkevareleverandørerne: Udvidet produktansvar er lidt af en gave

Det kan give flere forskellige udfordringer for virksomheder, når de får udvidet ansvar for emballagens bæredygtighed i værdikæden. Men det kommende EU-direktiv vil også hjælpe med at tænke et internationalt flow ind i forsyningskæden, som f.eks. CHEP gør med sine paller, mener direktøren for MLDK

Når EU's producentansvarsdirektiv træder i kraft, betyder det, at flere danske producenter og fremstillingsvirksomheder får et udvidet ansvar for emballagens bæredygtighed i værdikæden.

I Danmark træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft den 1. januar 2025, men i langt de fleste EU-lande med eksisterende producentansvar trådte de fælles EU-regler i kraft allerede den 1. januar i år. 

Derfor vil mange virksomheder på tværs af værdikæden fra producenter til detailhandlen allerede her i 2023 mærke, at emballagens betydning bliver større end nogensinde før i forsyningskæden - og det er positivt, mener direktør i Mærkevareleverandørerne, MLDK, Niels Jensen.

-Det kan virke som en potentiel hæmsko for danske virksomheder med et udvidet ansvar for emballage. Det er dog i virkeligheden lidt af en gave, at vi med direktivet får flere fælles standarder og transparens i forsynings-kæden på tværs af lande, siger han og uddyber:

-På den måde bliver det enklere at leve op til kravene for f.eks. grøn omstilling, og det vil tillige hjælpe virksomheder til at tænke et internationalt flow ind i deres lokale forsyningskæde. Det vil kun sikre en mere effektiv forsyningskæden.

Pallen som et effektivt værktøj
EU-direktivet forventes således også at være med til at fremskynde den grønne omstilling, som mange virksomheder allerede er i gang med - bl.a. med den danske genanvendelige og CO2-neutrale plastikpalle-løsning CHEP Q+.

 Projektchef hos CHEP, Vicki Blom Semelin

-Som alle CHEP-paller er ’Q+’ baseret på et internationalt flow og en cirkulær forretningsmodel. Og set i lyset af EU-direktivet med udvidet producentansvar bliver disse kombinerede egenskaber mere og mere relevante for danske virksomheder i forsyningskæden. De som allerede er en del af dette setup, kan dog med ro i maven konstatere, at de faktisk er på forkant med udviklingen. Det er det signal, vi får fra virksomhederne, som samtidig glæder sig over, at de kan spore emballagen, og at fortidens praktiske udfordringer ikke længere er et tema, fortæller Projektchef hos CHEP, Vicki Blom Semelin.

Mærkevareleverandørens direktør nævner også pallen som et effektivt værktøj til effektivisering, optimering og bæredygtighed:

-Det giver god mening at kigge på f.eks. pallen som et værktøj til at skabe et effektivt logistisk set up til sin forsyningskæde. Nogle import- eller eksportvirksomheder kan nok godt kan bibeholde sit nuværende lokale setup, hvis de har god fleksibilitet i deres nuværende processer. Men langt de fleste virksomheder søger givetvis efter en måde at ressourceoptimere på og sikre fortsat høj kvalitet – og samtidig finde en genvej til mere bæredygtighed. Og her kommer løsninger typisk kendt fra internationale flows til sin ret.

-lipe

 

18/4 2023
  • Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    emballage ›Returpap der forener design, cirkulær produktion og komfort bliver nok sjældent forbundet med toilet- og køkkenruller. Men nu lancerer Fritz Schur Consum sit Svanepapir, som er en iøjnefaldende produktnyhed til løsninger for netop disse produkter
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed