Mobile robotter overtager lagerlogistikken

Mobile robotter overtager lagerlogistikken

Brugen af logistikrobotter er seksdoblet fra 2014 til 2019, ifølge International Federation of Robotics. Ny rapport viser desuden, at markedet for lagerrobotter vil vokse med mindst 23 % fra 2021 til 2030 og overstige 320 milliarder kroner i 2030

Ideen til at automatisere intern logistik med selvkørende teknologier opstod allerede i 1940erne. Men det er først i det seneste årti, at selve gennembruddet er kommet.

Langt mere kraftfuld og billigere computerkraft har ført til en hurtig udvikling inden for sensor-, vision- og analyseteknologier, der tilsammen gør det muligt for robotter at oprette forbindelse i realtid til deres miljø.

I dag viser markedet for autonome mobile robotter, også kaldet AMR, tocifret vækst, og også danske producenter som Mobile Industrial Robots har formået at etablere en stærk position som international markedsleder på dette felt.                 

- Mobile robotter er et dynamisk udviklingsfelt, og vi forventer endnu flere spændende fremskridt inden for både hardwaren og softwaren i disse produkter i løbet af det næste årti, siger Milton Guerry, leder af organisationen International Federation of Robotics.

Menneskelige ressourcer anvendes maksimalt
Med autonom navigation og intelligent flådestyringssoftware holder AMR’er produktionen i gang, uden at kvalificerede medarbejdere skal tages fra deres arbejdsstationer for at flytte materiale fra en proces til den næste.

Og AMR’er reducerer afhængigheden af mindre kvalificeret arbejdskraft, der blot flytter komponenter, moduler eller endda affald dagen lang.

- Den tiltagende mangel på arbejdskraft i mange lande er en udfordring, der får virksomheder til at fokusere mere end nogensinde før på at anvende værdifulde, menneskelige ressourcer maksimalt.

- Samtidig lægger den globale konkurrence et omkostningspres på alle forretningsbeslutninger, mens hurtige forandringer i forbrugernes efterspørgsel gør fleksibilitet afgørende. Til mange almindelige materialetransportbehov vil AMR’er ofte være den mest sikre, fleksible og omkostningseffektive løsning, konstaterer Søren Nielsen, president i MiR.

Honeywell frigjorde seks mand fra lager til produktion
Honeywell automatiserer manuel materialehåndtering på tværs af flere etagers 91.000 m2 stort anlæg og opnår effektivitet og smidighed.

Honeywell Safety & Productivity Solutions i Poole, Storbritannien, stod med den udfordring at skulle automatisere transporten af råmaterialer og moduler fra gasregistreringsprodukter fra lageret til produktionen.

Løsningen skulle navigere fra lageret på én etage til produktionen to etager væk, gennem smalle gange, dobbelte branddøre og elevatorer – og skulle kunne tilpasses omskiftelige produktionslinjer for at optimere produktiviteten.

Designingeniør hos Honeywell, Timothy Ward, fortæller:

- Hovedudfordringen, som vi ønsker at løse med MiR-robotten, er personalet, der bruges på at skubbe vogne. Vi ønskede, at de vendte tilbage til produktionslinjen, så vi kunne fremme effektiviteten. Ved at bruge MiR-robotterne frigiver vi seks fuldtidsmedarbejdere, der kan producere mere og gøre produktionslinjen mere effektiv. MiR-robotterne er integreret med et fleksibelt topmodul, som er et transportbånd, så vi kan foretage ændringer på fabrikken uden at påvirke den interne logistik.

- Ved at sætte transportbåndet på MiR-robotten opnår vi den fleksibilitet, at vi kan flytte hvad som helst til hvor som helst på fabrikken. Vi behøver ikke have et transportbånd kørende gennem hele fabrikken, som er meget stationær og dyr at flytte. Vi fortæller blot den nye lokalitet til den mobile robot, som automatisk opdaterer sin mission og kører materialerne hen til den pågældende position.

Efter sine første AMR-erfaringer har Honeywell efterfølgende implementeret MiR-robotter på fire andre lokaliteter i Storbritannien.

-lipe              

9/12 2021
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage