Mere miljø for pengene

Mere miljø for pengene

En mere strømlinet indsamling for emballageaffald gør tilgangen til producentansvaret nemmere og billigere og gavner også miljøet. Det er holdningen hos Vana, som mener at de meget forskellige løsninger og priser for affaldsindsamlingen fra kommune til kommune begrænser mulighederne for at sikre bl.a. højere kvalitet i genanvendelsen

Med producentansvaret på emballage, som træder i kraft i juli 2025, skal virksomhederne overtage det praktiske og økonomiske ansvar for at sikre effektiv og miljørigtig genanvendelse af emballageaffaldet.

Så vi som samfund producerer, forbruger og genanvender vores emballage bedst muligt.

Producentansvaret kommer for langt de fleste virksomheder til at foregå ved, at virksomhederne melder sig ind i en kollektivordning som f.eks. VANA.

Her rapporterer de deres emballagemængder i tons af f.eks. pap, plast, metal, og til sidst betaler de et bidrag, der skal dække VANAs omkostninger til genanvendelse af emballageaffaldet.

- Vores beregninger viser dog, at ca. 75 pct. af virksomhedernes omkostninger slet ikke går til genanvendelse og miljø, men derimod til kommunernes indsamling af emballagerne.

Og her er der stor forskel mellem kommunerne på, hvor effektive de er til at indsamle affaldet hos borgerne, siger Marianne Roed Jakobsen, som er administrerende direktør i VANA. 

Trods Folketingets klimaaftale i 2020, hvor man forsøgte at ensrette affaldsindsamlingen i Danmark med 10 husstandsindsamlede fraktioner, står vi nemlig i dag med en meget stor diversitet i lokale løsninger og forskellige sammenblandinger af affald, som producenterne skal arbejde videre med.

- Samtidig er prisen på affaldsindsamling i nogle kommuner dobbelt høj som i andre, og med producentansvaret sker der desværre en nedskalering af kommunernes økonomiske incitament til at indsamle emballageaffald effektivt, da regningen for servicen skal betales af erhvervslivet.

Og her må vi som samfund insistere på, at vores cirkulære løsninger altid skal give os mest muligt miljø for pengene. Uanset hvem der betaler, siger Marianne Roed Jakobsen. 

Carsten Wandorf, som er CEO i Fritz Schur Consumer Products og formand for Klimapartnerskabet for Handel – emballagesporet, ser også mange forbedringspotentialer.

Han har fulgt udviklingen i mange år og oplyser, at man allerede har strømlinet med stor effektivitet i andre europæiske lande.     

- Hvornår var din affaldsbeholder til metal sidst fyldt helt op, før den 15 tons tunge skraldebil kom forbi for at tømme den?

Hvorfor skal dine mælkekartoner i nogle kommuner sorteres sammen med plast, mens man andre steder har en særlig beholder udelukkende til dem?

Det må være muligt at etablere mere strømlinede og ensartede løsninger med udgangspunkt i erfaringerne fra de kommuner, som løfter opgaven bedst, siger han.  

Både Marianne Roed Jakobsen og Carsten Wandorf opfordrer til en dialog med kommunerne, Miljøministeriet, Folketingets Miljøudvalg og andre om, hvordan affaldsindsamlingen kan optimeres. 

-hawin

14/6 2024
  • Coop dropper endnu flere plastlåg på kartoner

    Coop dropper endnu flere plastlåg på kartoner

    emballage ›Knap seks millioner emballager med yoghurt og ymer fra Coops egen serie bliver nu skiftet ud. Fremover vil koncernen bruge de traditionelle kartoner uden låg, og kan dermed spare omkring 17 tons plast om året
  • Metsä Board investerer i forbedringer af sin førende falsekarton

    Metsä Board investerer i forbedringer af sin førende falsekarton

    emballage ›Bedre printbarhed, lysere udtryk og et lavere miljøaftryk er målet for den kommende, optimerede version af papkvaliteten, MetsäBoard Classic FBB. Produktionsanlægget bliver pt. moderniseret for 60 millioner euro
  • Mondi udvider betragteligt efter afslutning af opkøb

    Mondi udvider betragteligt efter afslutning af opkøb

    emballage ›Med det endelige køb af Schumacher Packagings aktiviteter i Vesteuropa, vil Mondi øge forsyningssikkerheden, produktporteføljen foruden over 1 milliard kvadratmeter ekstra emballagekapacitet
  • VANA og Recipo indleder samarbejde

    VANA og Recipo indleder samarbejde

    emballage ›Det skal være lettere for virksomheder omfattet af flere forskellige producentansvar at løfte den administrative byrde. Derfor har kollektivordningen for emballage, VANA og kollektivordningen på elektronikområdet, Recipo indledt et samarbejde
  • Sveriges pantsystem slår ny rekord 

    Sveriges pantsystem slår ny rekord 

    emballage ›Mere end 2,8 milliarder PET-flasker og aluminiumsdåser blev returneret gennem det svenske retursystem (DRS) i 2024. Det er en stigning på næsten 6 procent i forhold til året før, og ifølge nye data fra Returpack/Pantamera, der driver landets DRS, betyder det, at hver person i Sverige i gennemsnit genanvendte 271 drikkevarebeholdere sidste år
  • To virksomheder vil løse vanskeligt problem med genbrugsplast til fødevarer

    To virksomheder vil løse vanskeligt problem med genbrugsplast til fødevarer

    emballage ›Virksomhederne Nextek, der arbejder med bæredygtighedsteknologi, og Coveris, der er ekspert i fleksibel emballage vil samarbejde om at omdanne emballageaffald af polyolefin (PE og PP) fra forbrugere til genbrugsharpikser og -film af høj kvalitet til fødevarer
  • Varmeforseglende materiale til erstatning for plast

    Varmeforseglende materiale til erstatning for plast

    emballage ›Billerud lancerer nu ConFlex® HeatSeal - et genanvendeligt, varmeforseglende papiremballagemateriale, der er designet til at erstatte plast i emballageapplikationer med høje krav til forseglingsydelse og genanvendelighed
  • Nonfood-materiale med 85 procent genbrugsplast

    Nonfood-materiale med 85 procent genbrugsplast

    emballage ›Emballageproducenten Borealis lancerer nu Borcycle™ M CWT120CL som et nyt teknisk gennembrud for genanvendte plastmaterialer. Produktet vil bl.a. kunne bruges til film- og strækfilmsemballager i landbruget og industrien