Mere miljø for pengene

Mere miljø for pengene

En mere strømlinet indsamling for emballageaffald gør tilgangen til producentansvaret nemmere og billigere og gavner også miljøet. Det er holdningen hos Vana, som mener at de meget forskellige løsninger og priser for affaldsindsamlingen fra kommune til kommune begrænser mulighederne for at sikre bl.a. højere kvalitet i genanvendelsen

Med producentansvaret på emballage, som træder i kraft i juli 2025, skal virksomhederne overtage det praktiske og økonomiske ansvar for at sikre effektiv og miljørigtig genanvendelse af emballageaffaldet.

Så vi som samfund producerer, forbruger og genanvender vores emballage bedst muligt.

Producentansvaret kommer for langt de fleste virksomheder til at foregå ved, at virksomhederne melder sig ind i en kollektivordning som f.eks. VANA.

Her rapporterer de deres emballagemængder i tons af f.eks. pap, plast, metal, og til sidst betaler de et bidrag, der skal dække VANAs omkostninger til genanvendelse af emballageaffaldet.

- Vores beregninger viser dog, at ca. 75 pct. af virksomhedernes omkostninger slet ikke går til genanvendelse og miljø, men derimod til kommunernes indsamling af emballagerne.

Og her er der stor forskel mellem kommunerne på, hvor effektive de er til at indsamle affaldet hos borgerne, siger Marianne Roed Jakobsen, som er administrerende direktør i VANA. 

Trods Folketingets klimaaftale i 2020, hvor man forsøgte at ensrette affaldsindsamlingen i Danmark med 10 husstandsindsamlede fraktioner, står vi nemlig i dag med en meget stor diversitet i lokale løsninger og forskellige sammenblandinger af affald, som producenterne skal arbejde videre med.

- Samtidig er prisen på affaldsindsamling i nogle kommuner dobbelt høj som i andre, og med producentansvaret sker der desværre en nedskalering af kommunernes økonomiske incitament til at indsamle emballageaffald effektivt, da regningen for servicen skal betales af erhvervslivet.

Og her må vi som samfund insistere på, at vores cirkulære løsninger altid skal give os mest muligt miljø for pengene. Uanset hvem der betaler, siger Marianne Roed Jakobsen. 

Carsten Wandorf, som er CEO i Fritz Schur Consumer Products og formand for Klimapartnerskabet for Handel – emballagesporet, ser også mange forbedringspotentialer.

Han har fulgt udviklingen i mange år og oplyser, at man allerede har strømlinet med stor effektivitet i andre europæiske lande.     

- Hvornår var din affaldsbeholder til metal sidst fyldt helt op, før den 15 tons tunge skraldebil kom forbi for at tømme den?

Hvorfor skal dine mælkekartoner i nogle kommuner sorteres sammen med plast, mens man andre steder har en særlig beholder udelukkende til dem?

Det må være muligt at etablere mere strømlinede og ensartede løsninger med udgangspunkt i erfaringerne fra de kommuner, som løfter opgaven bedst, siger han.  

Både Marianne Roed Jakobsen og Carsten Wandorf opfordrer til en dialog med kommunerne, Miljøministeriet, Folketingets Miljøudvalg og andre om, hvordan affaldsindsamlingen kan optimeres. 

-hawin

14/6 2024
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud
  • Det handler om emballagen

    Det handler om emballagen

    emballage ›Ændrede indkøbsvaner, krav om mere bæredygtig emballage og digitaliseringen og automatiseringens indflydelse på emballagetryk. Det var alt sammen temaer, som eksperter fra emballagevirksomheder, brancheforeninger og den kommercielle og teknologiske sektor diskuterede, da Heidelberger Druckmaschinen fejrede sit 175 års jubilæum
  • Chep Danmark og Salling Group udbygger sit partnerskab

    Chep Danmark og Salling Group udbygger sit partnerskab

    emballage ›Chep Danmark og Salling Group udbygger sit partnerskab for at gøre Salling Groups forsyningskæde endnu mere driftig, leveringsdygtig og grøn. Aftalen er én af de første eksempler på et partnerskab i forsyningskæden med et målrettet fokus på strategisk modstandsdygtighed, siger ekspert
  • Plastmateriale fra brugte drikkekartoner bliver til transportkasser

    Plastmateriale fra brugte drikkekartoner bliver til transportkasser

    emballage ›Tetra Pak planlægger gradvist at udskifte mere end 50.000 transportkasser på det globale reservedelsdistributionscenter i Lund, Sverige. I samarbejde med Schoeller Allibert har virksomheden arbejdet på at fremstille transportkasser af plastmateriale fra brugte drikkekartoner