MAN automatiserer materialeforsyningen
Robotvirksomheden Magazino har vundet udbuddet til et pilotprojekt, hvor den mobile robot, SOTO, transporterer små lastbærere - såkaldte KLT'ere - med reservedele mellem lager og samlebånd
Af Lisbeth Petersen
Pilotprojektet er startet på MANS Nürnberg-anlæg i motorproduktionen til lastbiler og giver begge parter mulighed for at få erfaringer med robotten til en fremtidig livedrift.
MAN og Magazino har haft et tæt samarbejdet om udviklingen de senere år. Blandt andet har de defineret de krav til hard- og software og miljø, der skal gælde for driften i industrianlægget.
Projektet er planlagt til at køre omkring et år og skal lægge grundlaget for implementeringen af en hel flåde af SOTO-robotter i 2023.
- Vi ønsker et effektivt setup for vores fremtidige logistik og bruger potentialet i digitalisering og automatisering i processen, Ingo Essel, som er fabrikschef i Nürnberg og uddyber:
- Ved hjælp af SOTO kan hele leveringsprocessen fuldautomatiseres - fra depalleteringen i det automatiserede lager for smådele til levering i montagen. På denne måde løfter vi begrebet 'avanceret robotteknologi’ op og bygger en smart forsyningskæde i samspillet mellem mennesker og robotter. Vi er glade for at have fundet en partner i Magazino, der optimalt kan betjene vores høje krav til automatisering i fabrikslogistikken og levere et fleksibelt og skalerbart automatiseringskoncept.
SOTO sørger også for indsamling og rotation af mindre lastbærere.
Paul Seluga, Magazinos projektleder for pilotprojektet med MAN, beskriver processen således:
- Robotten henter KLT'erne fra overdragelsesreolen på det automatiske smådelslager og bringer på samme tid op til 18 KLT'er til produktionslinjen. Her placerer SOTO KLT'erne, som kan veje op til 20 kg, i nogle fælles flowstativer. På bagsiden af dem kan medarbejderne nemt få adgang til de enkelte dele til montering. SOTO kan også hente tomme KLT'er og bringe dem til det centrale indsamlingssted.
Ægte end-to-end automatisering
Fabrikken i Nürnberg anvender KLT-kasser på op til 600x44x280 mm, og robottens griber tilpasser sig automatisk den aktuelle størrelse og bevæger sig fleksibelt til de forskellige slidsker i overførselsstativerne.
Stregkoderne på både stativer og kasser kan aflæses maskinelt og hjælper robotten med at identificere produkterne.
Så mens andre automatiseringsprocesser i fremstillingsindustrien stadig ofte kræver en vis andel af manuelt arbejde, f.eks. genopfyldning af KLT'er, har dette pilotprojekt vist vejen frem til en fuldstændig autonom løsning, siger projektpartnerne, nemlig: Afhentning af forskellige KLT'er fra et lager, autonom transport af flere KLT'er gennem produktionen og nedsættelse af KLT'er i flowstativer tæt på produktionslinje. Indsamling af tomme kasser og rotation af små lastbærere fra 90 grader til 180 grader er også en del af løsningen.
- Automatiseringen og kombinationen af alle disse procestrin adskiller SOTO klart på markedet og muliggør for første gang ægte end-to-end automatisering i materialeforsyningen, lyder det fra MAN og Magazino