Komplet genbrugssystem til emballage på festivaler mv.

Komplet genbrugssystem til emballage på festivaler mv.

Bunkerne af to-go-plastikkopper, låg, beholdere og bestik på musikfestivaler, sportsarrangementer eller udstillinger kan være fortid. Tysk startup har skabt unikt, lukket affaldskredsløb med bl.a. RFID-mærker og intelligente skraldespande

1Less er navnet på virksomheden i Berlin, som står bag det banebrydende øko-system til håndtering af emballager til eksempelvis store arrangementer.

Systemet fungerer ved, at hver enkelt stykke service er udstyret med et et robust og langtidsholdbart RFID-mærke. Det forvandler hvert element til en databærer og transmitter, der er i stand til at kommunikere værdifulde miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige data (såkaldt ESG) til forskellige interessenter.

Med mærket har hver enkelt enhed sit eget, unikke ID, så det kan spores gennem alle processerne fra indsamling til rengøring og genbrug. Hver genstand kan bruges 800 -1000 gange, og materialet derefter fuldt genbruges, fortæller 1Less.

Skraldespande sorterer selv til genbrug
De smarte skraldespande kan placeres rundt omkring på en festival- eller sportsplads, hvor publikummerne ganske enkelt kasserer deres brugte service eller bestik.

Systemet kræver ingen særlige sorteringsbeslutninger da skraldespandens hjerne og sensor identificerer 1Less servicet, mens en sorteringsmekanisme adskiller det fra andre affaldsgenstande.
Skraldespandene interagerer også med 1Less' rengøringspersonalets serviceapp og informerer om, hvornår de skal tømmes eller vedligeholdes.

Hele processen er aktiveret af en digital Internet of Things - IoT-platform -og serviceappen. IoT-platformen samler alle data og styrer de enkelte 'skraldespandehjerne', samtidigt med, at den holder styr på hver, brugt, 1Less-genstand og kontrollerer, at kun disse går videre til processen med rengørings og genbrugs. Skraldespanden logger også hver vare og sender oplysningerne til en databank, som genererer rapporter om nøgleoplysninger til 1Less'kunder. Alle de indsamlede oplysninger er GPDR-kompatible.

Eneste IOT-baserede genbrugssystem
Gerald Lamusse, som er en af virksomhedens stiftere, forklarer:

-Det, der adskiller 1Less-systemet, er tilbuddet om et indskudsfrit, intelligent og automatiseret smart genbrugssystem til disse lukkede miljøer. Det placerer denne hybride, smarte, teknologiske løsning i en anden liga, faktisk er det det eneste smarte, cirkulære økonomi, IoTbaserede genbrugssystem, der er tilgængeligt globalt, siger han og tilføjer:

For hvert kilo 1Less service-genstande er det muligt at spare 25 kilogram engangsplastik, hvilket resulterer i næsten 50 gange mindre CO2-udledning. Da der ikke er behov for et depositum eller et tilbagebetalingssystem, køber kunden - altså arrangøren - blot varen til forbrug fra sælgeren, hvilket resulterer i meget lavere transaktionsomkostninger og gør det meget ligetil og brugervenligt.

-Når først 1Less IoT-platformen er aktiveret til aggregering, analyse og rapportering, danner de indsamlede data grundlag for nye forretnings- og indtægtsmodeller. Dette gør det til et meget attraktivt tilbud for leverandører, der kan licensere eller købe hardwaren.

Den tyske startup-virksomhed, som blev etableret for tre år siden, leder i øjeblikket efter investorer til at opskalere sin udvikling.

 Ud over til koncert- og sportsbegivenheder vil 1Less-systemet kunne sikre genbrugsemballager i lukkede miljøer som f.eks. lufthavne

Europæisk markedspotentiale i millionklassen
Boris Jebsen, som er den anden medstifter, siger:

-1Less-teknologien og IoT-løsningen kan gøre enhver engangsemballage til en smart, genbrugelig løsning, mens den tager automatiske returordninger til næste niveau.
Sidste år søgte vi med succes om midler til fase 1 af EU EIC Accelerator Fund, for individuelle startups og små virksomheder til at udvikle og opskalere 'game-changing' innovationer. Markedspotentialet med en realistisk forretningsmodel vil over de næste 5 år være på er 275 mio. Euro alene i EU.

-lipe

6/9 2022
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage