Økologien udvikler sin position i foodservice

Økologien udvikler sin position i foodservice

Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med 13 % i 2023 i forhold til 2022. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed stiger økologiens markedsandel i de professionelle køkkener i 2023 til 14 %

Der kommer flere og flere økologiske fødevarer i foodservice, og salget steg med 13 % fra 3,0 mia. kr. i 2022 til 3,4 mia. kr. i 2023.

Den økologiske markedsandel er dermed steget lidt, så den nu ligger på 14 % Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Vi glæder os over, at vi fastholder en stigning i salget af økologi til foodservice med tocifrede procenter.

- Økologien har igen vist sin værdi og sit store potentiale i de professionelle køkkener, siger markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, Torben Blok, og fortsætter:

- Det er gået rigtig godt for økologien i foodservice i lang tid, og stigningen viser, at økologien holder fast og sætter en retning. For økologi er mere end råvarer, du køber ind.

- Du får så meget mere. Du får det rene drikkevand uden sprøjtegifte, mere biodiversitet og bedre dyrevelfærd. Du får mere grønt, mindre kød og dermed en mindre klimabelastning.

De enkelte økologiske varegruppers andel er forskellige. Økologi udgør 33 % af det samlede salg af mejeriprodukter og æg, ligesom økologisk frugt og grønt ligger på 24 %.

Omvendt udgør økologisk kød og fisk blot 3 % af varegruppens samlede salg, og frostvarer udgør 6 %.

- Der er potentiale for at arbejde med økologien i alle kategorier. Mejeri, æg, frugt og grønt er nogle af de varegrupper, hvor økologien står rigtig stærkt, mens der er udviklingspotentiale i de kategorier, hvor andelene er små, siger Torben Blok.

Det er især de offentlige køkkener, der bidrager til væksten. Økologiens andel lå her på 32 % af alle varer.

Kantiner på offentlige arbejdspladser lå med 23 %, mens kantiner på private arbejdspladser lå på 19 % Lavest lå den økologiske andel i hoteller, restauranter o.lign. med 9 % af det samlede salg.

Samlet set er andelen steget fra 2022 til 2023 i alle grupper.

- Den her stigning er et signal om, at flere offentlige og private kantiner begynder at forholde sig til, at flere danskere efterspørger sunde måltider lavet af rene råvarer.

- At der er flere køkkener, der forstår den værdiskabelse, der sker fra landmand til køkken til tallerken, siger Torben Blok og kommer med et opråb til Sommerdanmark her på kanten til ferien:

- Lad os nu fastholde fokus på det økologiske måltid hen over sommeren. Lad os kræve gode smagfulde økologiske måltider, når vi går ud og spiser.

- Lad os efterspørge den økologiske is og sodavand, når vi tager til stranden. Jo mere økologi vi efterspørger i sommerlandet, jo mere skubber vi til den forandring, vi har brug for.

-hawin

Se rapporten og tallene fra Danmarks Statistik HER

5/7 2024
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed
  • Tre WorldStars til Smurfit Westrock Skandinavien

    Tre WorldStars til Smurfit Westrock Skandinavien

    emballage ›Smurfit Westrock Skandinavien har vundet tre prestigefyldte WorldStars ved årets WorldStar Packaging Competition 2025 for løsninger der er både innovative og reducerer miljøpåvirkningen
  • Innovative emballageløsninger booster logistikindustrien

    Innovative emballageløsninger booster logistikindustrien

    emballage ›Beumer Group udstiller på LogiMAT i marts måned. På messen i Stuttgart viser leverandøren udstyr som effektiviserer logistikprocesserne og gør dem mere simple
  • Danalim: store vækstmuligheder i Norden og Østersøområdet

    Danalim: store vækstmuligheder i Norden og Østersøområdet

    emballage ›Efter et skuffende regnskabsår forventer Danalim fremgang i såvel omsætning som indtjening i det kommende år – datterselskab i Finland styrker nordisk fokus
  • Ny vakuumenhed til opsamling af foliesnipper

    Ny vakuumenhed til opsamling af foliesnipper

    emballage ›Tentoma Packaging Solutions har lanceret en ny vakuumenhed, der effektivt opsamler foliesnipper fra deres RoRo StretchPack pakkemaskiner