igus øger investering i innovativ genbrugsteknologi for plast

igus øger investering i innovativ genbrugsteknologi for plast

HydroPRS-pioneren Mura Technology starter opførelsen af verdens første, kommercielt drevne anlæg for hydrothermal plastgenbrug i Storbritannien. igus bidrager med ialt fem milioner euro

Anvendelse i stedet for affald: Hydrothermal plastgenindvinding (HydroPRS), plastaffald der ellers ville forurene miljøet, kan genanvendes som værdifuldt råmateriale gennem kemisk genindvinding på 25 minutter. For at fremme denne teknologi globalt, øger motion plasticsspecialisten igus nu sin investering i Mura Technology til ca. 5 mio euro. En anden vigtig branchepartner, KBR, indgik i et partnerskab med Mura i januar.

Det er en af de vigtigste udfordringer i vore dage: 8 mio ton plast udledes i verdenshavene hvert år, meget plast forbrændes og kun 14 procent bliver genanvendt. Resultatet er et enormt tab på 80 mia dollars årligt.

Samtidig produceres ny plast på basis af petroleum, der er associeret med høje CO2 emissioner. Dette forbrug udgør allerede 6 procent af den globale olieproduktion, og forventes øget til 20 procent i 2050.

Med den hydrothermale plastgenindvindingsløsning (forkortet HydroPRS) venter der en ny banebrydende teknologi der vil muliggøre adgang til en bæredygtig cirkulær økonomi for plast.
HydroPRS har potentiale til at genanvende alle typer af plast og forebygge at plast forbrændes eller benyttes til opfyldning og forurener miljøet. Det er anslået at hver ton plast der behandles ved avanceret genanvendelse kan spare 1,5 ton CO2 sammenlignet med forbrænding. For at konvertere plastaffald til værdifulde kemikalier og olie, benytter HydroPRS katalytisk hydrothermal reaktorteknologi (Cat-HTR™) udviklet af Licella Holdings Limited, ved brug af vand, varme og tryk. Denne metode er specielt interessant hvor mekanisk genanvendelse ikke har været en succes hidtil, eksempelvis ved blandet og kontamineret plast.

Værdifulde ressourcer i stedet for skadeligt affald
Dette potentiale har inspireret motion plastics specialisten igus, som sidste år investerede i et selskab, der planlægger at opføre det første kommercielle HydroPRS anlæg i 2022.

igus har nu øget investeringen i Mura Technology til en total på 5 mio euro.

-Vi kender de store muligheder i plast. Vores tribopolymerer anvendes millioner af gange i bevægelige applikationer i hele verden, hvor de reducerer vægt, vedligeholdelse og smøring, siger Frank Blase, administrerende direktør for igus, og fortsætter:

-Vi hjælper til at gøre plast til et materiale der ikke skader vores verden, men hjælper ved næsten 100 % genanvendelse.

Mekanisk genanvendelse er et vigtigt skridt i denne retning. igus har eksempelvis granuleret 99 procent af det affald der blev genereret i produktionen i mere end 50 år. I slutningen af 2019, startede igus desuden chainge programmet: igus modtager energikæder efter udstået maskinlevetid, uanset fabrikatet, udsteder et tilgodebevis, granulerer plastindholdet og genanvender det.

-I fremtiden vil kemisk genanvendelse vise sine fordele hvor klassisk genanvendelse ikke fungerer. Det er derfor vi støtter Mura i denne opstartsfase for at hjælpe denne banebrydende teknologi til at opnå et globnalt gennembrud, siger Frank Blase.

Global succes gennem investering og samarbejde
Mura Technology er nu også indgået i et samarbejde med KBR som eksklusiv licenspartner for yderligere ekspansion. KBR, med sinde 28.000 ansatte, er aktive i mere end 80 lande, blandt andet med planlægning, anlægsopførelse og drift af raffinaderier og kemiske anlæg.

-Vi vidste at vi som opstartsselskab havde udviklet en særdeles innovativ og lovende teknologi, påpeger Oliver Borek, europæisk direktør for Mura Technology, og uddyber:

-Men det stod også klart for os, at vi aldrig ville være i stand til at introducere den i stor skala på egen hånd. Takket være investeringen fra igus i denne afgørende fase, samt etablering og ekspansion af yderligere partnerskaber, har vi nu denne mulighed."

Opførelsen af det første HydroPRS anlæg af Mura på Storbritanniens Wilton International kompleks er nu påbegyndt og forventes at være i gang i andet halvår 2022. Der vil blive opført ialt fire katalytiske hydrothermale reaktorer til behandling af mere end 80.000 ton plastaffald årligt. Herudover planlægges flere anlæg i Tyskland, USA og Asien.

-lipe

 

3/5 2021
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage