Heavy Duty pap kan erstatte de manglende træemballager 
Farusa forarbejder Heavy Duty pap-ark på helt op til 2,5 meter i bredden og 8 meter i længden, som nogle af virksomhedens medarbejdere fint illustrerer her. 

Heavy Duty pap kan erstatte de manglende træemballager 

Mens markedet for emballager af træprodukter er ramt af tårnhøje priser og svigtende leverancer, er specialistvirksomheden Farusa’s alternativ i ekstremt stærkt bølgepap bådetil at skaffe og til at betale 

Af Lisbeth Petersen 

Den har varet i månedsvis, og foreløbigt ser intet ud til at stoppe tendensen: Priserne på træ og krydsfiner har taget himmelflugten, og leveringstiderne er mangedoblet. Alene i år er råvarer af træ og krydsfiner steget mellem 100 og 400 %, alt efter hvad det bliver forarbejdet til. Årsagerne skal findes i et sammenkog af bl.a. en ny EU-bestemt straftold på russisk krydsfiner og over halvandet års corona-pandemi, som i samme periode har medført et lige så globalt byggeboom. 

- Hvis ikke man har overvejet det før, er det i allerhøjeste grad nu, det er tid til at skifte sine træemballager ud med alternativer i Heavy Duty pap, pointerer Arne Hammer, som er ejerleder af Skandinaviens største Heavy Duty bølgepap-produktionsvirksomhed til skræddersyet eksportemballage, Farusa i Farum. 

Nicheprodukt med moderate prisstigninger 
I Heavy Duty kvaliteterne indgår Kraftliner, som stammer fra det tyske ord ’kraft’ = stærk, og HD-kvaliteterne fås i tykkelser på op til 15 mm, som med 3 lag bølger kan bære over seks ton og klare alle former for transport - også i en sø-container. 

-Ganske vidst er de papirvarer, vi anvender, selvfølgelig også steget, men dog ’kun’ op til 50 %. Og der er endnu ikke nogen varer, vi ikke kan få, siger Arne Hammer og forklarer yderligere: 

- Vi handler på øverste hylde, når det angår kvalitet, og den kraftliner, der indgår i vores HD-emballager, er udelukkende fremstillet af fibre fra ny træmasse, som der ikke er helt så mange, der bruger. Det er noget helt andet med almindelig bølgepap, som overvejende er fremstillet af genbrugsmateriale, hvilket gør produktet billigere, men også mindre stærkt. Det er der i øjeblikket meget større efterspørgsel på end udbud af, i hele verden. 

 

Stor fleksibilitet til mindre serier 
Farusa’s kunder slipper dog ikke helt for at mærke den særlige situation efter pandemien. Hvis man skal have leveret HD-emballager i meget store serier, er der pt. meget lang leveringstid, men det kan fabrikken i Farum på nogle områder kompensere på ved at tilbyde produktion i mindre serier, hvilket dog naturligt koster lidt flere penge. Her er leveringstiden også fordoblet i forhold til tidligere, men en ordre kan stadigleveres på fem til otte uger mod tidligere ca. tre uger.  

- Vi er en ’ark-fabrik’ med en kæmpe stor fleksibilitet i produktionen. Vores Boxmaker, som konverteringsmaskinen hedder, kan tage ark på helt op til 8 meter i længden og 2,5 meter i bredden, og derfor kan vi producere alt fra mindre emballager til kasser, der er over dobbelt så store som pallekasser, siger Arne Hammer. 

Lavere vægt og bedre miljø 
Farusa er da også allerede fast leverandør af Heavy Duty emballager i alle størrelser til bl.a. maskin- elektronik- og fødevarebranchen i hele Skandinavien. Og selv om visse varetyper stadig kan kræve særlige, sømmede træemballager, er der for mange producenter flere fordele ved at udskifte pallerammer og krydsfinerkasser med Heavy Duty-emballage. 

- Vores tommelfingerregel siger, at Heavy Duty er et godt alternativ ved produktioner allerede fra 10 styks og opefter. Og udover de åbenlyse fordele ved lavere priser og dét, at bølgepappet pt. ikke er en mangelvare som træ, er der også gevinsten ved en lavere vægt. Pap vejer kun halvdelen af krydsfiner, og endnu mindre i forhold til træ, så mange virksomheder vil også kunne opnå både arbejdsmiljøfordele for deres personale og spare penge på udgifterne til bl.a. luftfragt, fortæller Arne Hammer og tilføjer: 

- For slet ikke at tale om miljøgevinsterne: De fleste af vores HD-papkasser kan genbruges flere gange, og vi har hos nogle kunder set kasserne blive genbrugt i over 10 år, for derefter at bliver genanvendt i produktionen af alm. bølgepapkasser.  

På den måde kan vores produkter hjælpe virksomhederne med at opfylde deres miljømål. 

  

3/11 2021
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage