"Grimme" grøntsager går som varmt brød

Sidste år reddede danske forbrugere hele 500.000 poser med skæve, krumme og frasorterede madspildsagurker. Og Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent og Stop Spild Af Mad’s samarbejdspartner, Nordic Greens har derudover allerede opnået FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline

Siden 2018 har foreningen Stop Spild Af Mad samarbejdet med Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent Nordic Greens, som dengang hed Alfred Pedersen & Søn, sammen med danskerne og flere toneangivende detailkæder som REMA 1000, Coop og Salling Group om at redde “grimme” grøntsager fra madspildsdøden - altså fx. frasorterede, ukurante tomater og skæve agurker.

Grøntsagerne går som varmt brød - og i 2022 har danskerne sammen med Nordic Greens, Salling Group og foreningen Stop Spild Af Mad reddet hele 500.000 poser med skæve, krumme og frasorterede madspildsagurker som blandt andet findes under brandet “Pedersens Fravalgte” i Føtex, Bilka og Netto. Katrine og Alfreds “uperfekte agurker” findes i Kvickly og Coop. Derudover findes madspildsagurkerne også i REMA 1000 under brandet “Nordic Greens”. Det velkendte Stop Spild Af Mad logo figurerer også på produkterne.

Faktisk har Nordic Greens allerede formået at opnå FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline. Af den totale produktion er madspildet hos Nordic Greens reduceret fra en andel på 8,4 % i 2018 til 4 % madspild i 2019 til 1,7 % i 2020 - og det flotte niveau holdes tilsvarende lavt i 2022.

330 tons skæve tomater og agurker
Samarbejdet om at redde de “grimme” grøntsager fra madspildsdøden støtter også foreningen Stop Spild Af Mad’s vedvarende arbejde i kampen mod madspild. Rikke Dybkjær Pedersen, Public Relations Manager hos Nordic Greens, glæder sig over det meningsfyldte samarbejde, og siger:

-Vi er glade for at være en af de første danske virksomheder som støttede op om organisationen Stop Spild Af Mad og Fødevareministeriets nationale partnerskab, Danmark Mod Madspild, så vi sammen kan komme madspild til livs.

Rikke Dybkjær Pedersen uddyber:

- Alene i 2022 ville 330 tons tomater og agurker have lidt madspildsdøden, hvis ikke vi havde igangsat en fokuseret indsats for at redde dem. Heldigvis har både forbrugerne og detailkæderne vist sig at være klar til ligestilling mellem 1. klasses og de overskydende 2. klasses tomater og agurker af samme høje kvalitet, så de undgik madspildsdøden. Vi fortsætter kampen. Sammen med detailhandlen. Sammen med danskerne. For klodens – men også for grøntsagernes skyld. For det skæve og krøllede rummer lige så meget skønhed og god smag.

God mening og god smag i munden
Også hos Stop Spild Af Mad er stifter og bestyrelsesformand, Selina Juul, glad for samarbejdet:

-Det er så utroligt flot, at Nordic Greens har opnået FN’s Verdensmål mod madspild allerede 10 år før deadline. De “grimme” grøntsager har også brug for kærlighed. Derfor glæder det os, at danskerne tager så godt imod de frasorterede og ukurante grøntsager - det giver god mening i kampen mod madspild og det giver også en god smag i munden. Selvom agurken er krum, smager den ikke anderledes end den pæne og lige agurk.r\n

Samarbejder fortsætter i år og den nye sæson for de “grimme” grøntsager fra Nordic Greens er startet i maj måned.

-lipe

23/5 2023
  • Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    emballage ›Returpap der forener design, cirkulær produktion og komfort bliver nok sjældent forbundet med toilet- og køkkenruller. Men nu lancerer Fritz Schur Consum sit Svanepapir, som er en iøjnefaldende produktnyhed til løsninger for netop disse produkter
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed