Øget genbrug, mere pant og bedre opførsel
Med 27 initiativer lægger regeringens plastikhandlingsplan, Plastik Uden Spild op til, at danskerne skal halvere forbruget af plastik. Plastindustrien bakker op om hovedparten af planen, men savner konkret deadline
Af Lisbeth Petersen
Ensartet, kommunalt indsamlingssystem, udvidet pantordning på juice- og saftflasker, forbud mod bl.a. milkoplast i kosmetik, tynde plastbæreposer med hank og uddeling af gratis plastikbæreposer, indførsel af fælles europæiske krav til design for genanvendelse, kortlægning af udviklings- og forretningspotentialer for danske plastvirksomheder og oprettelsen af et nationalt plastikcenter, som skal samle hele den danske indsats på området.
Det er nogle af de 27 konkrete punkter, Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) onsdag har præsenteret i regeringens samlede plasthandlingsplan ’ Plastik Uden Spild’
Cirkulært forbrug er fremtiden
Med udkastet ligger politikerne lægger politikerne sig tæt op af tanker og anbefalinger fra mange forskere, organisationer og miljøprojekter, som erkender, at plastik er et godt og nyttigt materiale, som dog skal både produceres og bruges med stadig større omtanke.
- Danmark skal have et mere cirkulært forbrug af plastik. Det betyder, at plastikprodukter designes til genbrug og genanvendelse og ikke indeholder skadelige kemikalier. Det betyder, at vi kun skal bruge plastik, hvor det er nødvendigt, og at det er slut med plastikaffald i naturen. Det betyder, at plastikaffald indsamles og genanvendes til nye produkter igen og igen, lyder det i handlingsplanen, som også henvender sig direkte til forbrugerne med opsangen:
- Vi skal holde op med at efterlade affald i naturen og sørge for at rydde op efter os selv. Der er behov for en kulturændring, hvor danskerne får lagt de dårlige vaner på hylden.
Første danske plan på området
Det er første gang, en dansk regering lancerer en handlingsplan på plastområdet, og der er umiddelbart stor ros til politikerne fra brancheorganisationen Plastindustrien, som længe har efterlyst eksempelvis et ensartet, nationalt sorterings og indsamlingsystem.
- Vi deler fuldt og helt regeringens overordnede ambition om, at mindre plast skal gå til spilde. Vi skal bruge plasten, der hvor den giver værdi, vi skal undgå plast i naturen, styrke den cirkulære økonomi og blive langt bedre til at genbruge og genanvende. I forhold til at nå de mål så sætter den nye plasthandlingsplan en helt rigtig kurs, siger Plastindustriens adm. direktør, Thomas Drustrup, som også hilser ideen om et nyt plastcenter meget velkomment.
Men brancheorganisationen efterlyser en klar udmelding fra Miljø- og fødevareministerien om de fælles kommunale indsamlingssystemer:
- Vi savner en konkret deadline for, hvornår målet om standardisering skal være realiseret, så vi sikrer, at det ikke bare er ender som en hensigtserklæring, siger Thomas Drustrup.
Se hele handlingsplanen Plastik Uden Spild