Øget automatisering i fødevareproducenternes pakkeprocesser

Øget automatisering i fødevareproducenternes pakkeprocesser

Globale udfordringer i forsyningskæden har medført at flere fødevareproducenter i stigende grad er begyndt at automatisere deres pakkelinjer. Stephanie Poole, Senior Business Development & Retail Manager, Food Care NW Europe hos Sealed Air, bidrager i dette indlæg med sit syn på netop denne udvikling

Af Stephanie Poole,
Senior Business Development & Retail Manager, Food Care NW Europe
Sealed Air

I løbet af de sidste to år har udbredte problemer i forsyningskæden intensiveret de udfordringer, som fødevareproducerende virksomheder skal overvinde for at opretholde den operationelle kontinuitet og imødekomme kundernes efterspørgsel.

Minimering af madspild, øget effektivitet, maksimering af fødevaresikkerheden og optimering af produktiviteten er blevet mere afgørende. Samtidig har virksomheder med fersk, røget og forarbejdet kød også skullet håndtere mangel på arbejdskraft.

En kombination af ovenstående og de konstant skiftende markedskrav, driver en ny tendens til øget automatisering i pakkeprocessen.

Virksomheder investerer i højteknologiske pakkeprocesser som reducerer de manuelle berøringspunkter. Det reducerer afhængigheden af arbejdskraft samtidig med at hastighed, sikkerhed og bæredygtighed forbedres.

Afhængigheden af arbejdskraft mindskes 

Arbejdskraftens tilgængelighed og pålidelighed er blevet væsentligt påvirket af den globale pandemi. Det har betydet, at det har været vanskeligere for virksomheder at fastlægge deres produktion og har ofte ført til kompromiser i pakkeprocessen.

Der hvor arbejdskraften er en mangelvare, vil alle tilgængelige ressourcer ofte blive prioriteret hvor der er størst behov og ulempen er, at der ofte bliver skabt flaskehalse i andre dele af pakkeprocessen.

Forsinkelser og travlhed medføre ofte menneskelige fejl, som i yderste konsekvens vil udgøre en risiko for produktets kvalitet samt fødevaresikkerheden.

Automatiserede pakkeprocesser erstatter berøringspunkter og reducere behovet for arbejdskraft samtidig med, at det skaber en ensartet konstant produktion. Pakkelinjer kan problemfrit integreres i forarbejdningsprocesserne og sikre en kontinuerlig pakkehastighed.  

Trenden mod færre berøringer i pakkeprocessen har langt større betydning end den manglende arbejdskraft, da færre berøringer minimerer risikoen for fejl og produktspild i forbindelse med de gentagne arbejdsprocesser og den træthed det medføre hos medarbejderne.

Automatiserede pakkeløsninger leverer en høj nøjagtighed og ensartethed, hvilket sikrer, at produktet pakkes tæt og korrekt hver gang.

Hurtigere emballering

Vakuumsystemer som CRYOVAC-brand VS2X og VS9X er specielt designet til at øge emballagehastighederne. Udstyr som automatisk ilægning, skæresystemer og elektriske transportører optimerer tilsammen hastigheden og flowet af produkter gennem pakkeprocessen.

Disse funktioner fjerner menneskelige berøringspunkter og minimerer manuelle indgreb for at gøre det muligt at pakke flere enheder per minut.

Automatisering giver øget kontrol og bedre styring af produktets hastighed gennem pakkeprocessen. Pakkelinjen kan tilpasse emballagen i forhold til produktet og drage fordel af større forudsigelig- og pålidelighed i produktionsplanlægningen.

Færre berøringer handler om meget mere end hastighed og er en grund til, at tendensen har et enormt vækstpotentiale. For eksempel hjælper optimal positionering af produktet under pakkeprocessen med til at skabe en ensartet tætsluttet emballage. Derved forbedrer man fødevaresikkerheden og reducerer madspild og emballage. 

Optimeret fødevaresikkerhed

Automatisering af pakkelinjerne forbedrer yderligere fødevaresikkerheden ved at begrænse tilstedeværelsen af mennesker i pakkeområdet og minimere produkthåndteringen. Dette reducerer den potentielle spredning af patogener og bakterier.  Det beskytter produktetet og reducerer risikoen for fordærvelse af fødevarerne og for et deraf følgende øget madspild.

Færre manuelle berøringspunkter giver øget kontrol med hygiejnepraksis. Udstyrskomponenter og overflader, der kommer i kontakt med produktet, kan underkastes grundig og intensiv rengøring og robuste hygiejneinspektioner. Automatiserede pakkelinjer er designet med hygiejne i tankerne og er derfor rengøringsvenlige. 

Forbedret bæredygtighed

Automatiserede pakkelinjer sikrer ikke blot en reduktion af produktspild og en mere effektiv udnyttelse af emballagen. Pakkelinjerne kan også levere større energieffektivitet.

For eksempel bruger udstyr som CRYOVAC-brand VS2X og VS9X et UltraSeal-forseglingssystem, som ikke kræver vand til at afkøle svejsebarren. Systemet optimerer også temperaturstyringen, hvilket medvirker til en sænkning af energiforbruget.

Strømbehov kan under opstart reduceres ved hjælp af samlet elektrisk styring af de enkelte maskiner, som gør det muligt at fjernstyre vakuumpumper og starttider.

Energiforbrug minimeres gennem automatiske strømbesparende faciliteter. De registrerer, når maskiner ikke har været brugt i en bestemt periode. Derved undgår man unødigt energiforbrug, når maskinerne ikke er i brug.

At være mere energieffektiv kan ofte vise sig fordelagtigt på to fronter. For det første kan det tilfredsstille den stigende efterspørgsel på produkter med en lavere miljøpåvirkning.

For det andet kan det sætte virksomhederne i stand til at håndtere stigende driftsomkostninger, beskytte marginerne og holde en konkurrencedygtig salgspris.

Det er fordele i ydeevnen, som tydeligt fremhæver, hvorfor tendensen for berøringsfri automatisering i pakkeprocessen vinder fart, bliver set som betydningsfuldt og har et langsigtet potentiale.

Mange virksomheder søger nemlig fleksible løsninger, der kan levere på flere niveauer. Med denne tilgang kan der foretages mere langsigtede investeringer, som supplerer intentionerne om, at skabe en mere helhedsorienteret drift, som optimerer både ydeevnen, produktiviteten og rentabiliteten.

 

4/5 2022
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage