Forbud mod flourstoffer på vej
Fødevareminister Mogens Jensen har sendt forbud mod skadelige overfladebehandlinger i mademballage i høring. Coop opfordrer igen til at udvide forbuddet til øvrige produkter
Af Lisbeth Petersen
Pap og papir til fødevarer kan være overfladebehandlet med de såkaldte fluorstoffer for at give overfladen en fedt- og vandafvisende effekt. Det er særligt emballage til burgere og andet fastfood, mad-, bage- og kagepapir, der på grund af kontakt til fede og våde fødevarer har brug for den effekt.
Fluorstofferne er meget svære at nedbryde i miljøet, og nogle af dem ophobes i mennesker og dyr. Derudover mistænkes mange af dem for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og skadelige for immunforsvaret. Derfor har Fødevarestyrelsen længe frarådet anvendelsen af stofferne i fødevareemballager.
Det er muligt at anvende andre ikke-skadelige stoffer, og tidligere i år iværksatte daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V)en undersøgelse om mulighederne for et nationalt forbud mod organiske flourforbindelser.
Nu sender hans efterfølger, Mogens Jensen (S) forslaget i høring. Fødevarestyrelsen forventer, at forbuddet vil træde i kraft til juli 2020, og at det skal gælde indtil der kommer en fælles EU-regulering af stofferne.
- Jeg vil ikke acceptere en risiko for, at de skadelige fluorstoffer vandrer fra indpakningen og over i vores mad. Disse stoffer udgør så stort et sundhedsmæssigt problem, at vi ikke længere kan vente på EU, siger fødevareminister Mogens Jensen.
Forbuddet omfatter anvendelsen af alle organiske fluorerede forbindelser i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir. Det vil fortsat være muligt at anvende genbrugspap og -papir til fødevarer, men hvis der er et indhold af fluorstoffer i materialet, så skal det adskilles fra maden med en barriere, der sikrer, at der ikke vandrer fluorstoffer over i maden.
Reel og undervurderet risiko
Coop har de seneste fem år presset på for et få et EU forbud mod stofferne, og supermarkedskæden har været blandt de første, som har fjernet overfladebehandlingerne fra sine egne varemærker.
I marts i går forbød Coop flourstoffer i alle kosmetikprodukter, også de internationale mærker, som forhandles i Coop-butikkerne. Og supermarkedskædens kvalitetschef, Malene Teller Blume opfordrer nu igen politikerne til at udvide forbudet mod, hvad hun hun kalder 'ekstremt skadelige evighedskemikalier':
- Fluorstofferne forsvinder ikke. De bliver ikke nedbrudt. De opsamles i vores krop og i naturen. Der er en reel, og desværre alt for undervurderet, risiko for miljø og helbredsskader, hvis man udsættes for fluorstoffer. Næste skridt bør være, man forbyder fluorstoffer i kosmetik, siger Malene Teller Blume.