Fælles opråb om nationalt genbrugsystem til takeaway-emballage
I et åbent brev opfordrer en samlet front af interessenter for første gang landets politikere til at sætte skub i udviklingen af et nationalt genbrugssystem, som både vil gavne miljø og klima, forbrugerne samt de spisesteder, der sælger takeaway
Brugte to go-kopper, pizzabakker og andet takeaway-emballage hober sig op, men de enorme affaldsmængder kunne undgås.
I et åbent brev, som er udsendt i dag, lyder der for første gang et fælles opråb til at sikre samarbejde og opbygning af infrastruktur til et nationalt dækkende genbrugssystem for takeaway-emballage, hvor emballagen samles ind, rengøres og bruges igen og igen.
Både erhvervsorganisationer, brancheforeninger, miljø- og forbrugerorganisationer, forskere, en fagforening og virksomheder tilslutter sig brevet, som er adresseret til landets politikere. Der er altså bred konsensus om, at skala i genbrug af takeaway-emballage er nødvendigt og muligt.
Ulrich Bang, underdirektør, klima, energi og miljø, Dansk Erhverv siger:
- Vi ved, at der er krav om genbrug af takeaway-emballager på vej, og derfor er der behov for, at vi udvikler de gode genbrugsløsninger allerede nu. Det kræver inddragelse af alle led i værdikæden, og ikke mindst forbrugeren, når vi skal have kaffekoppen og salatskålen til at cirkulere igen og igen for at indfri det økonomiske og miljømæssige potentiale i genbrugssystemer.
Og Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change udtaler:
- Der er brug for konkret politisk handling, hvis vi skal nedbringe vores affaldsmængder og genbruge takeaway-emballage i et stort og brugervenligt system. Med det åbne brev viser vi politikerne, at der allerede nu er bred opbakning - også i befolkningen, hvor 9 ud af 10 gerne vil aflevere deres takeaway-emballage til genbrug.
Bred opbakning - også fra befolkningen
Genbrugelig emballage vil blandt andet kunne erstatte de over 130 millioner to go-kopper, vi i Danmark bruger og smider ud årligt på bekostning af miljø og klima. Og det vil tilmed være en økonomisk fordel for virksomheder i restaurationsbranchen, hvis der indføres et genbrugssystem i stor skala, viser undersøgelser.
Og branchen er klar, lyder det fra Birgitte Wad, HR og innovationschef i Danmarks Restauranter & Caféer, DRC, som siger:
- Vi bakker op om mere cirkulær økonomi, herunder væsentlige større ambitioner for nationale løsninger til takeaway-emballage. Især harmoniseringstiltag på tværs af kommuner i samarbejde med virksomhederne er centralt, hvis genbrug for alvor skal rulles ud i stor skala.
Opfordringen i brevet er, at der nu afsættes midler i den kommende plasthandlingsplan til at udvikle og indføre den bedste løsning
De mange organisationer og virksomheder som er afsendere på brevet er:
Erhvervsorganisationer, brancheforeninger og fagforeninger:
Danmarks Restauranter & Cafeer
Dansk Industri
Dansk Erhverv
Horesta
Brancheforeningen Cirkulær
IDA
Miljø- og forbrugerorganisationer
Plastic Change
Danmarks Naturfredningsforening
Rådet for Grøn Omstilling
Greenpeace
Verdens Skove
Forbrugerrådet Tænk
Virksomheder (deltager i genbrugsemballage-netværket - en udspringer af "Verdensmål i værdikæden"):
New Loop
Sticks'n'Sushi
Odense Renovation
Kleen Hub
Copenhagen Airports
Genkrus
Plus Pack
Behave Green
Jespers Torvekøkken
Forskere:
Kristian Syberg, cand.scient. og ph.d., lektor, sektionsleder, Institut for Naturvidenskab og Miljø, RUC
Thomas Budde Christensen, ph.d., lektor, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC
Nanna Hartmann, seniorforsker, Institut for Miljø- og Ressourceteknologi, DTU
Stig Hirsbak, seniorforsker, Institut for Bæredygtighed og Planlægning, AAU
Anders Damgaard, lektor, Institut for Miljø-og Ressourceteknologi, DTU
Arne Remmen, professor, Institut for Bæredygtighed og Planlægning, AAU
Signe Brokjær, ledende projektleder, Institut for Biologi, AU
-lipe