Fødevarestyrelsen på emballageinspektion

Fødevarestyrelsen på emballageinspektion

Fra denne måned og frem til august vil 750 grossister, delikatessebutikker og slagterforretninger bliver tjekket for, om de har styr på deres fødevareemballager. Samtidig opfordrer styrelsen private forbrugere til selvjustits, når det gælder kemi i køkkenerne

Bokse, bøtter, bægre og beholdere til mad må ikke afgive uønsket kemi, så forbrugeren risikerer at få eksempelvis hormonforstyrrende stoffer ind med nudelretten, mayonnaisen, kyllingesalaten eller skinkesandwichen.

Derfor kontrollerer Fødevarestyrelsen fra marts til august, om 150 grossistvirksomheder kan dokumentere, at de overholder reglerne for de såkaldte fødevarekontaktmaterialer.

Også 600 restauranter, slagterbutikker og delikatesseforretninger får besøg. Her sætter Fødevarestyrelsen fokus på, om de bruger de rigtige emballager, og på en måde, så de undgår, at for meget uønsket kemi vandrer ud i maden. Eksempelvis er der bøtter, som gerne må bruges til kolde fødevarer, men ikke til varme.

-Vi har de senere år glædeligt konstateret, at overtrædelserne er blevet færre. De steder hvor det tidligere haltede med at leve op til reglerne for fødevarekontaktmaterialer, er man blevet langt bedre. Men det er vigtigt, at alle holder fokus på området og lever op til deres ansvar, så forbrugerne ikke risikerer at få skadelig kemi i deres mad', siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand.

Hovedrysten over bagedystere
Men også forbrugerne skal være opmærksomme på, at de emballager og værktøjer de bruger hjemme i deres eget køkken, er egnede til kontakt med fødevarer og bliver brugt, som der står i brugsanvisningerne.

-Vi har i tv-programmet Den Store Bagedyst set både kabelskinner og maler-værktøj brugt i kageproduktionen, og løbende støder vi på trends på de sociale medier, hvor vores kemifolk må ryste på hovedet – eksempelvis når balloner bliver dyppet i varm chokolade for at producere chokoladeskaller. Eksemplerne understreger for mig, at forbrugerne med fordel kan skele til vores råd om grej, der bliver brugt i køkkenet, siger Henrik Dammand.

-lipe

7/3 2024
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud
  • Det handler om emballagen

    Det handler om emballagen

    emballage ›Ændrede indkøbsvaner, krav om mere bæredygtig emballage og digitaliseringen og automatiseringens indflydelse på emballagetryk. Det var alt sammen temaer, som eksperter fra emballagevirksomheder, brancheforeninger og den kommercielle og teknologiske sektor diskuterede, da Heidelberger Druckmaschinen fejrede sit 175 års jubilæum
  • Chep Danmark og Salling Group udbygger sit partnerskab

    Chep Danmark og Salling Group udbygger sit partnerskab

    emballage ›Chep Danmark og Salling Group udbygger sit partnerskab for at gøre Salling Groups forsyningskæde endnu mere driftig, leveringsdygtig og grøn. Aftalen er én af de første eksempler på et partnerskab i forsyningskæden med et målrettet fokus på strategisk modstandsdygtighed, siger ekspert
  • Plastmateriale fra brugte drikkekartoner bliver til transportkasser

    Plastmateriale fra brugte drikkekartoner bliver til transportkasser

    emballage ›Tetra Pak planlægger gradvist at udskifte mere end 50.000 transportkasser på det globale reservedelsdistributionscenter i Lund, Sverige. I samarbejde med Schoeller Allibert har virksomheden arbejdet på at fremstille transportkasser af plastmateriale fra brugte drikkekartoner