En 100-årig som altid er på tæerne  
Farusas nye maskotter understreger udviklingen gennem de 100 år; fra den gamle ’pakkassefabrik’ til specialemballager af frisk HD-bølgepap. 

En 100-årig som altid er på tæerne  

Farusas historie er også et levende Danmarksbillede af udviklingen i industrien og i materialer fra træ over plast og til pap.I år fylder emballagespecialisten rundt – men bevæger sig stadig fremad i fuld fart 

Af Lisbeth Petersen 

- Har vi været heldige med, at vi har udviklet produkter, som på et meget tidligt tidspunkt har matchet det aktuelle fokus på miljøhensyn? Det har vi måske nok, men det har også været en lang, sej kamp at opnå forståelse for, hvad Heavy Duty bølgepap kan bruges til.  

Sådan lyder den korte opsummering fra tredjegenerations-ejeren af Farusa, Arne Hammer. I år markerer han sammen med sine medarbejdere i industriområdet i Farum, at Heavy Duty-papvirksomheden runder en fødselsdag, det ikke er mange forundt – og da slet ikke med samme familieejerskab. Hvordan fejringen skal foregå, er ikke besluttet endnu, for måske er tiden løbet fra de traditionelle receptioner – ikke mindst når mange kunder og samarbejdspartnere befinder sig rundt omkring i hele Norden. Og Farusa er en virksomhed, som altid er på tæerne. 

- Vel er vi nu en gammel virksomhed på 100 år, men vi forsøger – i alt hvad vi gør – at være lidt ’fresh’, understreger Arne Hammer. 

Sukker- og ølkasser og generatorbrænde 
Det var egentlig ikke meningen, at han skulle være fabrikant i dét, der startede i 1923, hvor farfaren Thorkil Hammer begyndte at forhandle træ, han selv udvalgte i skoven og solgte. 

Forretningen blev yderligere formaliseret, da Thorkil sammen med sin kone, Kamma, flyttede virksomheden til Farum under navnet Farum Savværk og Pakkassefabrik A/S i 1934. Her blev der produceret solide emballager til bl.a. chokolade- og sukkerfabrikkerne og senere store mængder brænde til lastbilgeneratorerne under 2. Verdenskrig. 

I 1950’erne ændrede produktionen sig til næsten udelukkende at bestå af trækasser til øl- og sodavandsbryggerierne; knap en million trækasser om året blev det til, indtil 1965, hvor plastikkasserne begynder at overtage markedet. 

Træ, plast, pap og ….Frisbees 
Dét slår dog ikke Familien Hammer ud, tværtimod investerer de i hele 27 sprøjtestøbemaskiner, heraf ni af de allerstørste, der findes på markedet, og deler fabrikken op i to: Træemballageafdelingen i den ene ende og i den anden, plastafdelingen, hvor de første treholdsskift blev indført for medarbejderstaben. 

På dette tidspunkt er det første, stærke Heavy Duty-pap også begyndt at snige sig ind i produktionen - ikke i form af hele emballager, men som kombinationsmateriale for at lette vægten på de ofte meget tunge trækonstruktioner. 

I det sidste år i det store moderniseringsårti dør Thorkil Hammer, og hans sønner, Ole og Per Hammer, overtager ledelsen. Pers søn, Arne, er først født i 1965, men får alligevel hurtigt draget fordel af familievirksomhedens foretagsomhed; For med sprøjtestøbemaskinerne kunne man også fremstille den helt nye og store fritids- og sportsdille: Frisbee’en. Hammer-brødrene får licensen til produktion og salg i hele Scandinavien, og nogle år senere erhverver Farum Frisbee Klub titlen som Danmarksmester i Frisbee Ultimater – naturligvis med Arne Hammer som en del af holdet. 

 Virksomheden Varimixer pakker de tunge Industrikøkkenmaskiner i Farusas transportemballager

Eksportemballage som speciale 
I mellemtiden har virksomheden i 1973 – med en sammentrækning af Farum Savværk og Pakkassefabrik - skiftet navn til Farusa Værk. I de kommende to årtier bliver der udviklet stadigt flere emballagekonstruktioner – også til den voksende luftfragt, og beslutningen om at være specialist i eksportemballage er truffet. 

Ud over at være god til frisbee uddanner Arne Hammer sig til tømmerhandler og starter bagefter eget vognmandsfirma. Men i 1990 vender han tilbage til udgangspunktet som salgschef, og som 33-årig overtager han i 1998 ledelsen af Farusa. I de følgende år bliver hele produktionen gearet op til det, som virksomheden i dag er kendt som: Nordisk specialist i ultrastærke og skræddersyede papkasser til transport af alt fra f.eks. pumper fra Grundfos og køkkenmaskiner fra Varimixer til op til 1000 kg.’s forsendelser af f.eks. frosne fødevarer. 

 HD-kasser som fødevareemballage i høje stabler i frostlagre, hvor temperaturen kommer godt under de -20 grader. 

Og hvor pappets miljøgevinster i første omgang handlede om lavere vægt og dermed mindre belastning for produktions- og transportmedarbejdere, rammer det i dag industriens øgede klimaambitioner på langt flere parameter: 

- Med udviklingen af HD-pappet kan man jo nu genanvende kasserne mange gange, og når de er udtjente bliver de genbrugt som materiale til tyndere papkasser. Samtidigt er de så stærke, at de kan erstatte mange træ-, og finéremballager, og med deres stablingsevne kan de give meget store besparelser på kundernes lager- og transportomkostninger, siger Arne Hammer, som også selv er i gang med en række miljøforbedrende initiativer i virksomheden – både på produktions- og energisiden: 

 

Arne Hammer overtog ejerskabet af familievirksomheden i 1998. Inden da havde han allerede fungeret som salgschef siden 1990. 

- Det er helt klart noget, vi investerer i fremover, for det er vigtigt for både os og vores kunder. Såvel som virksomhed som med vores produkter skal vi sørge for at udvikle os og holde os ’friske og lækre’ for kunderne. Derfor kan jeg også sige, på vegne af en 100-årig, at hvis der er én ting, som er sikkert, er det, at der hos os også vil være meget forskel på ’lige nu’ og om bare to år, siger han. 

17/1 2023
  • Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    emballage ›Returpap der forener design, cirkulær produktion og komfort bliver nok sjældent forbundet med toilet- og køkkenruller. Men nu lancerer Fritz Schur Consum sit Svanepapir, som er en iøjnefaldende produktnyhed til løsninger for netop disse produkter
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed