Den første rapport om madspild i den danske fødevaresektor er klar

Den første rapport om madspild i den danske fødevaresektor er klar

Sektorsamarbejdet Danmark Mod Madspild har udgivet den første rapport, der indeholder tal og tendenser på madaffald for en række af Danmarks virksomheder. Rapporten dækker over medlemmer fra alle dele af fødevaresektoren og bestyrelsesformand Flemming Besenbacher opfordrer til, at endnu flere virksomheder slutter sig til samarbejdet

FN har fremført, at verdens lande kasserer ca. 34 pct. al mad, som bliver produceret. En del kasseres i hjemmene og en del i virksomhederne. Dette er et problem på tværs af alle sektorer og fødevareindustrien bør i samlet flok gå forrest og anvise løsninger. Regeringen har sat et mål om at Danmark skal bidrage til halveringen af det globale madspild frem mod 2030. Det er en stor udfordring, som kræver transparens i form af konkrete tal og målinger på tværs af brancher og deling af best practice mellem virksomheder.

Frivillig indberetning giver solidt fundament for ændringer
Derfor er der glæde over nyheden om, at der nu for første gang er udgivet en samlet rapport der viser udviklingen på tværs af den danske fødevareindustris madspild. I alt har 20 af de største danske virksomheder i forskellige dele af værdikæden leveret data om deres madaffald og madspild.

Resultaterne lægges frit – og anonymt - frem i rapporten, hvor man kan følge udviklingen af madaffald samt hvor affaldet ender henne på sin rejse gennem 'madaffaldshierarkiet'. Eksempelvis har der været en stabil udvikling indenfor detail- og engroshandlen, hvor virksomhederne har formået at skære ned på mængden af madaffald. Det er netop den form for data, der kan hjælpe andre led i forsyningskæden på vej.

Stor variation i udviklingen
Rapporten indeholder detaljerede målinger mellem 2015 og 2020, som allerede nu giver  et overblik over udviklingen i madspild og madaffald:

Der har været store udsving mellem 2015 og 2020. Industrien har haft et fald i mængden af madspild og madaffald frem mod 2019, efterfulgt af stigning mod 2020. Derfor er det vigtigt at holde øje med fremtidig udvikling i de næste rapporter.

Der er stor variation blandt medlemmer, hvor lidt over halvdelen har et fald i mængden af madaffald mens. andres stiger. Mange af de virksomheder, der genererer mere madaffald, er også blevet bedre til at håndtere det undervejs i undersøgelsen.

Endelig, så ender ca. 61 pct. af kasserede fødevarer som dyrefoder eller til andre nyttige formål. Størstedelen af den resterende mængde ender hos et biogasanlæg, således at madaffaldet bidrager til grøn energi, og dermed stadig bliver udnyttet.

-Disse pointer er vigtige for vores forståelse af, hvordan situationen har udviklet sig i fødevaresektoren og hvorhenne der skal sættes ind for at bidrage til færre mængder madaffald og madspild. Rapportens målinger viser med tydelighed, at den store variation i udviklingen af affaldsmængder kræver sektorspecifikke løsninger, som adresserer udfordringer i afgrænsede dele af værdikæden. Produktionen og detailledet har, med andre ord, forskellige udfordringer. Der er flere sektorer, som har gang i en vigtig og succesfuld transformation i forhold til hvordan madspild og madaffald undgås samt håndteres. Samtidig, så står det også klart, at der er lang vej endnu til at nå målet om halvering af madaffaldet for sektoren. Det vil derfor blive endnu mere interessant at følge fremtidige rapporter for at se, hvordan samarbejde på tværs af sektoren kan hjælpe med at skabe en klar nedadgående tendens, lyder det i rapporten fra sektorsamarbejdet.

Modige, danske virksomheder
-Jeg er oprigtig stolt af vores første statusrapport for Danmark Mod Madspild. Den viser både virkelig gode takter og selvfølgelig også at der skal mere til. Men vigtigst af alt, så viser den en række af Danmarks modigste virksomheder, der i fællesskab påtager sig et ansvar på vegne af en hel sektor. De er gået med i den frivillige aftale helt fra starten, hvor alting er svært; de har lagt hånden på kogepladen i ambitionen om ikke bare at reducere sit eget madspild, men sektorens; og endelig står de skulder ved skulder om det fælles resultat. Og kæmper videre. De er ægte pionerer, fortællerFlemming Besenbacher, bestyrelsesformand i tænketanken ONE\THIRD, som faciliterer Danmark Mod Madspild.

Større samarbejde i sektoren for større effekter
Danmark Mod Madspild har medlemmer fra alle dele af værdikæden i den danske fødevareindustri, men der er brug for endnu flere samarbejdspartnere hvis vi skal i mål inden 2030. Først og fremmest er der brug for et større omfang af registrering, og en større del af fødevareværdikæden skal afdækkes i de kommende rapporter. Når flere virksomheder er med til at samarbejde åbent om at mindske madaffaldet hjælper det med at komme hurtigere og mere effektivt i mål. Danmark Mod Madspild ønsker at afdække så meget af fødevaresektoren som muligt, og derfor er alle danske virksomheder i værdikæden velkomne til at melde sig under fanerne.

Hele rapporten kan læses på hjemmesiden for tænketanken ONE\THIRD og her

-lipe

 

11/2 2022
  • Emballagen er en del af legen

    Emballagen er en del af legen

    emballage ›LEGO Group og Formel 1 har med designet af 'Ready til Race'-indpakningen sikret en guldmedalje ved årets Pentawards
  • Plastikaffald bliver til transportkasser

    Plastikaffald bliver til transportkasser

    emballage ›Spansk leverandør af fisk og skaldyr anvender fiskekasser, produceret af BASF-granulat, hvor de fossile råvarer er erstattet af pyrolyseolie fra forbrugerplast
  • Madspild på på skoleskemaet

    Madspild på på skoleskemaet

    emballage ›Alt for meget mad går til spilde i Danmark, og derfor står en række aktører bag Madspildsskolen, hvor familier i efterårsferien kan blive inspireret til at lave overskudsmad til lækre og smagfulde retter
  • Højeste anerkendelse til funktionsvenlig emballage

    Højeste anerkendelse til funktionsvenlig emballage

    emballage ›Producenten af skønhedsprodukter, Tilt har modtaget diamantprisen i årets Pentawards for emballager, der fra grunden er designet til mennesker med kroniske smerter, mobilitetsudfordringer eller nedsat syn
  • Lurpak, Lillebror og islandsk skyr på podiet

    Lurpak, Lillebror og islandsk skyr på podiet

    emballage ›Det blev to danske og et islandsk produkt, der løb med sejren i mejeridysten ved dette års International Food Contest (IFC) i MCH Messecenter Herning
  • Stik mig en StackMate

    Stik mig en StackMate

    emballage ›Ny robotpalleteringsløsning fra Techvia gør automatisering enkel og nemt tilgængelig for danske virksomheder
  • Telefonemballage vinder ScanStar

    Telefonemballage vinder ScanStar

    emballage ›Rajapack har fremstillet en 100 procent papirbaseret emballage til indpakning og forsendelse af smartphones
  • Madras-indpakning hædres i Nürnberg

    Madras-indpakning hædres i Nürnberg

    emballage ›Mondis papirbaserede CompressWrap har erstattet møbelproducenten Ekornes' brug af plastik til emballering. Nu modtager løsningen German Packaging Award 2025 i kategorien Bæredygtighed