Den første rapport om madspild i den danske fødevaresektor er klar

Den første rapport om madspild i den danske fødevaresektor er klar

Sektorsamarbejdet Danmark Mod Madspild har udgivet den første rapport, der indeholder tal og tendenser på madaffald for en række af Danmarks virksomheder. Rapporten dækker over medlemmer fra alle dele af fødevaresektoren og bestyrelsesformand Flemming Besenbacher opfordrer til, at endnu flere virksomheder slutter sig til samarbejdet

FN har fremført, at verdens lande kasserer ca. 34 pct. al mad, som bliver produceret. En del kasseres i hjemmene og en del i virksomhederne. Dette er et problem på tværs af alle sektorer og fødevareindustrien bør i samlet flok gå forrest og anvise løsninger. Regeringen har sat et mål om at Danmark skal bidrage til halveringen af det globale madspild frem mod 2030. Det er en stor udfordring, som kræver transparens i form af konkrete tal og målinger på tværs af brancher og deling af best practice mellem virksomheder.

Frivillig indberetning giver solidt fundament for ændringer
Derfor er der glæde over nyheden om, at der nu for første gang er udgivet en samlet rapport der viser udviklingen på tværs af den danske fødevareindustris madspild. I alt har 20 af de største danske virksomheder i forskellige dele af værdikæden leveret data om deres madaffald og madspild.

Resultaterne lægges frit – og anonymt - frem i rapporten, hvor man kan følge udviklingen af madaffald samt hvor affaldet ender henne på sin rejse gennem 'madaffaldshierarkiet'. Eksempelvis har der været en stabil udvikling indenfor detail- og engroshandlen, hvor virksomhederne har formået at skære ned på mængden af madaffald. Det er netop den form for data, der kan hjælpe andre led i forsyningskæden på vej.

Stor variation i udviklingen
Rapporten indeholder detaljerede målinger mellem 2015 og 2020, som allerede nu giver  et overblik over udviklingen i madspild og madaffald:

Der har været store udsving mellem 2015 og 2020. Industrien har haft et fald i mængden af madspild og madaffald frem mod 2019, efterfulgt af stigning mod 2020. Derfor er det vigtigt at holde øje med fremtidig udvikling i de næste rapporter.

Der er stor variation blandt medlemmer, hvor lidt over halvdelen har et fald i mængden af madaffald mens. andres stiger. Mange af de virksomheder, der genererer mere madaffald, er også blevet bedre til at håndtere det undervejs i undersøgelsen.

Endelig, så ender ca. 61 pct. af kasserede fødevarer som dyrefoder eller til andre nyttige formål. Størstedelen af den resterende mængde ender hos et biogasanlæg, således at madaffaldet bidrager til grøn energi, og dermed stadig bliver udnyttet.

-Disse pointer er vigtige for vores forståelse af, hvordan situationen har udviklet sig i fødevaresektoren og hvorhenne der skal sættes ind for at bidrage til færre mængder madaffald og madspild. Rapportens målinger viser med tydelighed, at den store variation i udviklingen af affaldsmængder kræver sektorspecifikke løsninger, som adresserer udfordringer i afgrænsede dele af værdikæden. Produktionen og detailledet har, med andre ord, forskellige udfordringer. Der er flere sektorer, som har gang i en vigtig og succesfuld transformation i forhold til hvordan madspild og madaffald undgås samt håndteres. Samtidig, så står det også klart, at der er lang vej endnu til at nå målet om halvering af madaffaldet for sektoren. Det vil derfor blive endnu mere interessant at følge fremtidige rapporter for at se, hvordan samarbejde på tværs af sektoren kan hjælpe med at skabe en klar nedadgående tendens, lyder det i rapporten fra sektorsamarbejdet.

Modige, danske virksomheder
-Jeg er oprigtig stolt af vores første statusrapport for Danmark Mod Madspild. Den viser både virkelig gode takter og selvfølgelig også at der skal mere til. Men vigtigst af alt, så viser den en række af Danmarks modigste virksomheder, der i fællesskab påtager sig et ansvar på vegne af en hel sektor. De er gået med i den frivillige aftale helt fra starten, hvor alting er svært; de har lagt hånden på kogepladen i ambitionen om ikke bare at reducere sit eget madspild, men sektorens; og endelig står de skulder ved skulder om det fælles resultat. Og kæmper videre. De er ægte pionerer, fortællerFlemming Besenbacher, bestyrelsesformand i tænketanken ONE\THIRD, som faciliterer Danmark Mod Madspild.

Større samarbejde i sektoren for større effekter
Danmark Mod Madspild har medlemmer fra alle dele af værdikæden i den danske fødevareindustri, men der er brug for endnu flere samarbejdspartnere hvis vi skal i mål inden 2030. Først og fremmest er der brug for et større omfang af registrering, og en større del af fødevareværdikæden skal afdækkes i de kommende rapporter. Når flere virksomheder er med til at samarbejde åbent om at mindske madaffaldet hjælper det med at komme hurtigere og mere effektivt i mål. Danmark Mod Madspild ønsker at afdække så meget af fødevaresektoren som muligt, og derfor er alle danske virksomheder i værdikæden velkomne til at melde sig under fanerne.

Hele rapporten kan læses på hjemmesiden for tænketanken ONE\THIRD og her

-lipe

 

11/2 2022
  • Ubro SystemPac og Vangby fusionerer

    Ubro SystemPac og Vangby fusionerer

    emballage ›Ubro SystemPac og Vangby, begge 100% ejet af svenske Opti Group, har besluttet at fusionere deres aktiviteter for at styrke deres position som specialister inden for end-of-line packaging med fokus på pakkemaskiner, emballage og service
  • Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    emballage ›Returpap der forener design, cirkulær produktion og komfort bliver nok sjældent forbundet med toilet- og køkkenruller. Men nu lancerer Fritz Schur Consum sit Svanepapir, som er en iøjnefaldende produktnyhed til løsninger for netop disse produkter
  •  Papirbaseret pallet wrap giver glasproducent store miljøfordele

    Papirbaseret pallet wrap giver glasproducent store miljøfordele

    emballage ›Smurfit Westrocks genanvendelige alternativ til traditionel strækfilm er en banebrydende løsning til virksomheder indenfor for glasproduktion og fyldning, siger en af Storbritanniens største glasproducenter, Encirc
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris