Cirkulære krus hitter på SmukfestRoyal Unibrew har testet de nye krus, der i Faerchs cirkulære system omdannes til mindre bestanddele, som siden kan indgå i produktionen af nye krus eller fødevareemballage.

Cirkulære krus hitter på Smukfest

Royal Unibrew introducerede før sommeren en ny type cirkulære krus, hvor kruset og dets materiale efter brug bliver indsamlet, omdannet og genanvendt til nye krus. Smukfest har i lighed med 36 andre events testet krusene, og målet om en returneringsprocent på 75 procent, blev slået, da det festivalen indsamlede 95 procent af de over en million krus, der var i cirkulation

Sommeren har ikke kun budt på et hav af festivaler og koncerter, men også en helt ny type koncertkrus, der har krævet en lille adfærdsændring af gæsterne.

De nye cirkulære koncertkrus, som senest har været testet på Smukfest, skal nemlig indsamles efter brug, så de kan omdannes til nyt materiale.

På Smukfest valgte man at lægge et miljøbidrag på fem kroner på gæsternes første krus – dog ikke på de efterfølgende, hvis kruset blev afleveret tilbage for på den måde at motivere til indlevering af krusene.

Og det har i den grad virket. Smukfests ”byt-til-nyt”-ordning har således resulteret i, at hele 95 procent af krusene er blevet indsamlet. 

Det er bryggeriet Royal Unibrewder sammen med emballagevirksomheden Faerch i Holstebro har udviklet de nye cirkulære koncertkrus, som sendes retur til Faerch via Dansk Retur System.

Ud over Smukfest har 36 festivaler og koncertbegivenheder rundt om i landet testet de nye krus hen over sommeren - med overraskende positive resultater.

En ambitiøs forventning lød på, at Smukfest ville lykkes med at indsamle 75 procent af krusene, og indsamlingsprocenten på 95 er således langt over målet.

- Smukfest har haft 60.000 mennesker på festivalen hver dag – inklusiv 18.000 frivillige. Vi har leveret 1.154.000 krus alene til Smukfest, og vi troede, at målet om at indsamle 75 procent på festivalen var meget ambitiøst.

Det har dog vist sig, at intet mindre end 95 procent af krusene er kommet retur, hvilket vi er overordentligt tilfredse med.

- Det unikke ved krusene er, at de stadigvæk kan indgå i det cirkulære genanvendelsessystem, selvom de skulle gå i stykker under en festival.

Det er ikke muligt, hvis man fx vasker krusene under en festival, siger Casper Frimann, Business Development & CSR Manager hos Royal Unibrew.

Smukfest har kørt uddannelsesforløb for personalet i de mange barer, og derudover har gæsterne via QR-koder kunnet scanne sig til yderligere information om de nye krus.

Over alt på festivalpladsen har nye indsamlingsspande til krusene været meget synlige, og for de professionelle indsamlere har de nye krus givet 20 øre i returpant – mod tidligere 16 øre for tidligere års krus.

- At vi har nået så høj en returprocent skyldes, at vores medhjælpere i barer, returboder, skraldehold, logistik og affaldssortering har gjort en kæmpe indsats, og at kommunikationen til vores gæster har virket.

- Det er selvfølgelig en succes, når alle tandhjul i maskineriet spiller sammen, siger Smukfests bæredygtighedskoordinator Cathrine Bianca Christensen og fortsætter:

- Vi har i flere år undersøgt markedet for en mere miljøvenlig løsning med krus, lyttet til erfaringer fra branchen, sammenholdt data på forskellige løsninger og kigget på de praktiske og logistiske muligheder, der er, når man holder festival i en skov.

- Med det cirkulære krus er vi landet på den løsning, der er rigtig for os på nuværende tidspunkt, siger hun.

Danmark er det første marked, hvor Royal Unibrew har testet de nye krus, der i Faerchs cirkulære system omdannes til mindre bestanddele, som siden kan indgå i produktionen af nye krus eller fødevareemballage.

Krusene er ifølge en Force Technology-analyse, som Royal Unibrew har fået foretaget, mindre miljøbelastende end fx engangsplastikkrus.

- Sammenlignet med vaskbare krus kan de nye krus også vise sig at være et godt alternativ, som er mindre miljøskadeligt, idet mange vaskbare krus går i stykker i løbet af en festival eller under vaskeprocessen, og derfor ikke kan genbruges.

Det er årsagen til, at Royal Unibrew har ønsket at teste et krus, hvor selve materialet genanvendes.

- Det kan generelt variere, om vaskbare eller genanvendelige krus er den bedste løsning, men med den høje returprocent på fx Smukfest, er vores cirkulære løsning optimal.

- På den måde kan krusene i princippet indgå i et uendeligt cirkulært loop, hvilket betyder, at vi behøver markant mindre ny plast til produktionen af nye krus.

- Denne tilgang understøtter Faerchs overordnede målsætning om 100 procent cirkularitet og, inden 2030, genanvendelse af mindst samme mængde plast som den mængde, vi sætter på markedet for at flytte industrien mod cirkularitet og ansvarligt ressourcebrug.

- Smukfest er et flot eksempel på, hvordan det kan gøres, siger Jesper Emil Jensen, Regional CEO i Faerch. 

Dokumenteret mindre materialeforbrug
Force-analysen for Royal Unibrew viser, at de nye krus kræver markant færre råmaterialer per krus og generelt er mindre miljøbelastende end engangskrus.

Krusene er 100 % genanvendelige og produceret med 86,99 procent rPET. Selv hvis Royal Unibrews nye krus skulle ende som restaffald eller indgå i den danske ordning for genbrug af plast, belaster de miljøet mindre end engangskrus.

Samtidig har de en fordel sammenlignet med vaskbare krus, idet de nye genanvendelige krus netop kan genanvendes, selvom de undervejs i en koncert eller en festival skulle gå i stykker.

Dertil kommer, at de nye krus ikke kræver energi til vask, opbevaring i kølecontainere og tørring. Royal Unibrew supporterer dog fortsat vaskbare krus, hvis en festival eller et venue har et egnet set up.

-hawin

Smukfest har udarbejdet en rapport, der redegør for hele processen bag valget af de cirkulære krus, som kan ses HER: 

 

2/9 2024
  • Coop dropper endnu flere plastlåg på kartoner

    Coop dropper endnu flere plastlåg på kartoner

    emballage ›Knap seks millioner emballager med yoghurt og ymer fra Coops egen serie bliver nu skiftet ud. Fremover vil koncernen bruge de traditionelle kartoner uden låg, og kan dermed spare omkring 17 tons plast om året
  • Metsä Board investerer i forbedringer af sin førende falsekarton

    Metsä Board investerer i forbedringer af sin førende falsekarton

    emballage ›Bedre printbarhed, lysere udtryk og et lavere miljøaftryk er målet for den kommende, optimerede version af papkvaliteten, MetsäBoard Classic FBB. Produktionsanlægget bliver pt. moderniseret for 60 millioner euro
  • Mondi udvider betragteligt efter afslutning af opkøb

    Mondi udvider betragteligt efter afslutning af opkøb

    emballage ›Med det endelige køb af Schumacher Packagings aktiviteter i Vesteuropa, vil Mondi øge forsyningssikkerheden, produktporteføljen foruden over 1 milliard kvadratmeter ekstra emballagekapacitet
  • VANA og Recipo indleder samarbejde

    VANA og Recipo indleder samarbejde

    emballage ›Det skal være lettere for virksomheder omfattet af flere forskellige producentansvar at løfte den administrative byrde. Derfor har kollektivordningen for emballage, VANA og kollektivordningen på elektronikområdet, Recipo indledt et samarbejde
  • Sveriges pantsystem slår ny rekord 

    Sveriges pantsystem slår ny rekord 

    emballage ›Mere end 2,8 milliarder PET-flasker og aluminiumsdåser blev returneret gennem det svenske retursystem (DRS) i 2024. Det er en stigning på næsten 6 procent i forhold til året før, og ifølge nye data fra Returpack/Pantamera, der driver landets DRS, betyder det, at hver person i Sverige i gennemsnit genanvendte 271 drikkevarebeholdere sidste år
  • To virksomheder vil løse vanskeligt problem med genbrugsplast til fødevarer

    To virksomheder vil løse vanskeligt problem med genbrugsplast til fødevarer

    emballage ›Virksomhederne Nextek, der arbejder med bæredygtighedsteknologi, og Coveris, der er ekspert i fleksibel emballage vil samarbejde om at omdanne emballageaffald af polyolefin (PE og PP) fra forbrugere til genbrugsharpikser og -film af høj kvalitet til fødevarer
  • Varmeforseglende materiale til erstatning for plast

    Varmeforseglende materiale til erstatning for plast

    emballage ›Billerud lancerer nu ConFlex® HeatSeal - et genanvendeligt, varmeforseglende papiremballagemateriale, der er designet til at erstatte plast i emballageapplikationer med høje krav til forseglingsydelse og genanvendelighed
  • Nonfood-materiale med 85 procent genbrugsplast

    Nonfood-materiale med 85 procent genbrugsplast

    emballage ›Emballageproducenten Borealis lancerer nu Borcycle™ M CWT120CL som et nyt teknisk gennembrud for genanvendte plastmaterialer. Produktet vil bl.a. kunne bruges til film- og strækfilmsemballager i landbruget og industrien