Brugt dansk plastik genvinder nyt liv med innovativ teknologi

Brugt dansk plastik genvinder nyt liv med innovativ teknologi

Nestlé har en vision om at gøre al plastikemballage 100 % genanvendeligt eller genbrugeligt inden 2025. Reduceret brug af emballagemateriale, farveændring og test af nye materialer er en del af en række initiativer, der allerede er blevet sat i gang. Men nu kommer der også en helt ny teknologi på banen, som testes i nyt projekt på Bornholm, der sigter imod at give plast evigt liv

Forestil dig, at du står i et supermarked og rækker ud efter en bakke falafler. Du tager hjem og laver en stor velsmagende falafelsalat, og derefter smider du bakken ud i dit sorteringsaffald.

Tre uger efter står du igen nede i dit supermarked og rækker hånden ud efter en bakke med en færdigret til den hurtige aftensmad. Hvad du ikke ved, er, at indpakningen til færdigretten er lavet af den falafelbakke, du købte for tre uger siden.

Dét er den cirkulære økonomi som træder i karakter. Efter at plastikken er smidt ud i sorteringsaffaldet, bliver det kørt væk til en genanvendelsesstation, hvor de sorterer det i kategorierne hård og blød plastik.

Derefter bliver plasten vasket og lagt i en maskine, der bryder det i tusind stykker og omsmelter det til ny, genanvendelig emballage.

- Vi arbejder hårdt for at imødekomme vores forpligtigelse om, at al indpakning skal være genanvendeligt inden 2025. Vi vil ikke have, at det skal ende på lossepladsen som affald eller i værste fald i naturen. For at komme dertil skal vi samarbejde mellem flere vigtige aktører, og denne proces er en investering i vores arbejde med cirkulær økonomi, siger Cathrine Suter Ossborn, nordisk kommunikationsdirektør i Nestlé.

For at sikre at plastikemballagen bliver indsamlet, har Nestlé indgået et samarbejde med det bornholmske affaldsselskab BOFA og Dansk Naturfredningsforening.

Sammen skal de indsamle plastmateriale og gennem undersøgelser arbejde på, at al plastikemballage kan bruges i cirkulære løsninger.

Når plasten er samlet ind, skal det genanvendes. Sammen med Naturvårdsverket i Sverige har Nestlé Norden givet økonomisk støtte til et samarbejde med den svenske innovationsvirksomhed TMR om at skabe en af de mest moderne genanvendelsesfaciliteter til plastemballage i Europa.

Anlægget vil være placeret i Ängelholm i Sverige, og det forventes at være fuldt operationelt i januar 2022.

De grønne initiativer skal nå ud over landegrænserne, og Nestlé har en målsætning om at samle de røde tråde, hvorefter flere lande kan operere efter en fælles ambition om en bæredygtig proces. Birgitte Krenk, Nordic Head of Operations i Nestlé, ser positivt på den kommende proces:

- I dag går stort set alt det bløde plastik, vi indsamler, i forbrændingsanlægget og bliver dermed ikke genanvendt. BOFA skaber rammerne for at indsamle og sortere det bløde plastik fra Bornholm, der derefter kan transporteres til TMRs nye genanvendelsescenter. Vi er interesseret i at skabe et tværgående samarbejde, der skal være med til at gøre en positiv forandring i Norden.

Det nye anlæg anvender helt ny teknologi, hvor alt det fleksible plast, der brændes i dag, skal kunne genanvendes på ny. Det er et mål at give plastemballagen helt nyt liv. Og med det resultat kan det være med til at reducere udslippet af kuldioxid. 

-hawin

19/3 2021
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K-2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage