Arlas mælkekasser bliver sorte - og grønnere

Arlas mælkekasser bliver sorte - og grønnere

De ikoniske grønne mælkekasser bliver nu udfaset. Fremover producerer Arla nemlig mælkekasserne i ren genbrugsplast, og dermed skifter farven fra grøn til sort. Det giver en CO2e-besparelse på mindst 30 procent. Alene det første år spares mindst 250 tons CO2

En del af det danske gadebillede skifter fremover farve. De legendariske grønne mælkekasser fra Arla bliver fra den 23. september sorte. De fleste danskere kender de grønne mælkekasser for blandt meget andet at sidde bag på tusindvis af knallerter og være en del af legetårne i børnehaver. Men selvfølgelig har de først og fremmest fungeret som opbevaring for millioner af liter mælk.

Mælkekasserne skal nu fremover produceres af ren genbrugsplast. Den kan man ikke producere i den klassiske grønne farve, så derfor vil nye fremover være sorte.

- Det er en markant forandring af et ikonisk udtryk, som de fleste danskere kender og har et forhold til, så selvfølgelig har vi tænkt os om. Men i Arla gør vi en stor indsats for at gøre vores mejeriprodukter mere miljøvenlige, og her er klimavenlig emballage en helt central del af løsningen. Derfor var det ikke svært for os at sætte turbo på, da vi fik muligheden for at lave mere klimavenlige mælkekasser, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør for Arla Danmark.

300.000 genbrugskasser årligt
De første 20.000 sorte mælkekasser sendes på gaden den 23. september, og i løbet af det kommende år ventes godt 300.000 sorte mælkekasser at lande rundt omkring i hele Danmark.

Overgangen til 100 procent genbrugsplast vil sikre en CO2e-besparelse på minimum 250.000 kg om året. Den genbrugsplast, som mælkekasserne fremover vil blive produceret af, består af restmateriale fra automobilindustrien.

I forvejen havde Arla igangsat flere initiativer for at gøre kasserne mere miljøvenlige. Ødelagte kasser bliver indsamlet og genbrugt, og sidste år lykkedes det ved hjælp af en landsindsamling at samle 100.000 forsvundne kasser ind fra eksempelvis børnehaver og genbrugsstationer. Det er 120.000 kg i ren plastik. Den indsats fortsætter, selvom de nye mælkekasser af lavet af 100 procent genbrug.

- Vi håber jo, at folk vil levere vores kasser tilbage, for så vil vi ikke have behov for at lave så mange, siger Jakob Knudsen.

Der findes i dag 2-3 millioner millioner af Arlas mælkekasser i Danmark. Normalt sendes omkring 300.000 mælkekasser ind i systemet årligt for at erstatte ødelagte og forsvundne kasser. Der er stadig mælkekasser i brug helt tilbage fra 1980’erne, så det vil formodentlig tage en årrække, før alle grønne mælkekasser er udskiftet med sorte.

Nyt logo på CO2-reducerede Arla-emballager
De sorte mælkekasser er endnu et skridt på vejen mod Arlas klimamål om at reducere den samlede CO2-udledning med 30 procent inden 2030 sammenlignet med 2015 og blive fuldstændig CO2 neutrale i 2050.

Samtidig med det nye initiativ vil Arla gøre det let for forbrugerne at navigere efter emballager, der er CO2-reduceret. Arla har nemlig lanceret et nyt CO2-logo, som fortæller, at den pågældende emballage er CO2-reduceret.

 - Vi har indført et nyt CO2-logo på vores produkter for at gøre det lettere for forbrugerne at finde emballager, der er mere klimavenlige. Det gør vi, fordi vi gerne vil hjælpe vores kunder med at tage et grønnere valg, siger Jakob B. Knudsen.

Fremover vil logoet også være at finde på de sorte mælkekasser.

Fakta:
Arla sender 20.000 sorte mælkekasser i omløb 23. september.
Mælkekasserne er produceret af 100 procent genbrugsplast, som stammer fra bilindustrien.
De sorte mælkekasser forbruger mindst 30 procent mindre CO2e end de tidligere grønne mælkekasser.
Det giver en besparelse på godt 250 tons CO2 hvert år.
I løbet af det næste år vil omkring 300.000 sorte mælkekasser være i omløb.
Arla indfører et nyt CO2-logo, der skal gøre det lettere for forbrugeren at navigere efter emballager, der er CO2-reduceret.
Arla har en emballagestrategi om, at al emballage skal være CO2-neutral inden 2050.
Arla har et mål om at reducere den samlede CO2-udledning med 30 pct. inden 2030 sammenlignet med 2015 og blive CO2 neutrale i 2050.

-lipe

20/9 2019
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K-2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud