Analyse: Over halvdelen af al indsamlet plast bliver ikke genanvendt
GRAKOM påpeger i en ny analyse, at det meste plastemballage stadig bliver brændt. Danmark er dermed langt under EU's målsætning om genanvendelse, konkluderer brancheforeningen
Hele 54 pct af al den plast, der indsamles til genanvendelse, bliver ikke genanvendt. Når man så lægger den plast til, som ikke indsamles, betyder det, at det samlet set kun er 14 pct. af den plastemballage, som samfundet bruger, der bliver genanvendt.
Resultatet er altså, at det meste af den plastemballage, som cirkulerer rundt i samfundet, ender med at blive brændt.
Det er en af konklusionerne i den grafiske brancheforening GRAKOMs nye analyse
Målsætning om 50 pct. genanvendelse
EU har en målsætning for 2025 om, at hele 50 pct. af husholdningernes plastemballage skal genanvendes. Danmark er dermed betragteligt under målsætningen.
-Danmark er langt fra den europæiske målsætning for genanvendelse af plastemballage. Det halter både med indsamlingen til genanvendelse samt genanvendelse af det indsamlede. Selv hvis Danmark indsamlede alt plastikemballage, er det ikke muligt at nå EU’s 2025 mål for genanvendelse, når under halvdelen af den indsamlede plastikemballage reelt genanvendes, siger cheføkonom i GRAKOM, Mads Lindegaard.
Kvaliteten skal forbedres
Ifølge foreningens miljø- og klimachef, Carsten Bøg, ligger problemet i, at der mangler et velfungerende marked for genanvendt plast, fordi der er lave omkostninger ved at producere ny plast,samtidig med at kompleksiteten ved genanvendelse af plastemballage er høj.
- Det betyder, at der kun er et lille økonomisk incitament til at genanvende plastik. Hvis genanvendelsen skal øges, skal der bedre økonomi i genanvendelse, siger han.
Løsningen skal ifølge GRAKOM bl.a. findes i, at at kvaliteten af plastemballageaffald bliver øget, og at samfundet understøtter udviklingen af anvendelse af de indsamlede plastfraktioner til flere og nye produkter.
Carsten Bøg uddyber:
-Højere kvalitet kræver bedre sortering, men der er bestemt også store gevinster ved at designe emballage, så den er lettere at genanvende efter endt brug.
Virksomheder stoppes af kompleksiteten
I analysen foreslår GRAKOm konkret, at der udvikles en designguide til emballager og at der med hjælp fra EU udvikles en database med fokus på materialers egenskaber og muligheder for genanvendelse.
Desuden foreslår brancheforeningen at udvide de officielle miljømærkeordninger, Svanen og Blomsten, så det bliver muligt alene at miljømærke emballage, uden at man miljømærker produktet. Alt sammen tiltag som vil øge kvaliteten af det indsamlede plastikemballageaffald.
-En af mulighederne for at øge genanvendelsen, er at give emballageproducenter og virksomheder et større overblik over, hvordan deres emballage kan genanvendes. Det er bestemt mit indtryk, at virksomheder ønsker at gøre en indsats. Jeg tror, de stoppes af kompleksiteten, siger Carsten Bøg.
-lipe